Hogyan tovább Novak Djokovic?

2017. január 19. - Gyarmati Márió

Novak Djokovic váratlan vereséget szenvedett az Australian Open második fordulójában. A torna hatszoros bajnoka a szabadkártyával induló Denis Istomin-tól kapott ki egy ötszettes mérkőzés során, melyben a szerb végig hullámzó teljesítményt nyújtott. Ilyen korán utoljára 2008-ban esett ki Major tornán. Tavaly június óta van lejtmenetben, közben egyre több kérdés merül fel a stábjával kapcsolatban is.


Djokovic, aki az Australian Open hatszoros bajnoka, és egyben címvédője egy ötszettes mérkőzésen kapott ki Denis Istomin-tól a második fordulóban. Istomin 7-6(8), 5-7, 2-6, 7-6(5), 6-4 arányban győzte le a torna második kiemeltjét. Utoljára GS torna második fordulójában a wimbledoni bajnokságon szenvedett vereséget, még 2008-ban. Nole az elmúlt hat évben ötször diadalmaskodott a tornán, idén történelmi jelentőségű hetedik sikerére készült.

A mérkőzés egy tizenhat perces nyitójátékkal kezdődött, melynek során Djokovic hat break labdát hárított. Az első nyolcvanöt perces szettet Istomin nyerte rövidítésben, majd a következő két játszmát Djokovic húzta be. A harmadik szett után, melyet a szerb nagyon simán, 6-2-re nyert meg, úgy tűnt eldőlni látszik a mérkőzés. A negyedik játszmában azonban meglepetésre Istomin 4-1-re elhúzott, majd jött egy újabb fordulat, amiben Djokovic felzárkózott. Ez megismétlődött a tie-break-ben is, amikor az üzbég 5-1-es vezetést szórt el, de végül sikerült a rövidítés megnyerésével kiegyenlítenie. A döntő játszma elején Istomin 2-2-es állásnál elvette a címvédő adogatását, majd végig megtartva azt a szett során, behúzta a találkozót.

A mérkőzés során végig hullámzó volt a címvédő teljesítménye


Djokovic a mérkőzés alatt hullámzó teljesítményt nyújtott, az utolsó két szettben pedig nem találta a játékát, egyáltalán nem volt ellenszere Istomin ellen. Az üzbég játékos egyre inkább védekezésre kényszerítette a passzívan játszó szerbet. Djokovic-ból a mai mérkőzésen hiányzott az akarat, a döntő szettben a testbeszéde és az arckifejezése sok mindent elárult jelenlegi állapotáról.

Djokovic hullámvölgye egyre mélyebbnek tűnik, amit ez a vereség tovább súlyosbított. Az utolsó két szettben Nole egyre kevésbé tudta érvényesíteni a játékát ellenfelével szemben, ráadásul egyre jobban kirajzolódott, hogy nincsen elképzelése a nyerő taktikát illetően. Az arcára kiült a tanácstalanság, a mozgásából kihalt a dinamizmus, szétszórt volt, néha már csak vonszolta magát a pályán. Normális esetben még egy jól játszó Istomin sem okozhatott volna komolyabb gondot. A mérkőzés előtt arra lehetett számítani, hogy végig koncentráltan, stabilan fog játszani, érvényesíteni tudja majd az akaratát és három szettben legyőzi ellenfelét. Ma ezzel szemben Djokovic-nak nem volt perspektívája. A kérdés az, hogy a szezonra nézve van-e?

Az utolsó két szettben egyre tanácstalanabb volt


Vajon mik lehetnek Djokovic gyengélkedésének az okai?

 Kimerültség és motivációvesztés

A tavalyi év második fele halványabban sikerült számára, de ez érthető, ugyanis a 2014-es wimbledoni torna és a 2016-os Roland Garros közötti időszakban a tenisztörténelem legdominánsabb időszakát produkálta. Mivel egyszer minden dominanciának vége szakad, amit általában formahanyatlás követ, úgy hihettük, hogy ezen természetes folyamaton megy keresztül, amit számára ideális esetben a szezon vége majd lezár és egy alapos téli felkészülés során új lendületet vesz. Most viszont ennek az ellenkezője történt.

Egy sikeres szezon kezdet, mely egy újabb melbournei győzelemben lett volna mérhető, most kiemelten fontos lett volna számára. Egyrészt lezárhatta volna a Garros sikere óta eltelt időszakot, másrészt megmutathatta volna Murray-nek és a mezőny többi tagjának, hogy a Major tornákon, de kiváltképp Ausztráliában még mindig ő az úr. Ezzel a vereséggel ez a lehetőség elúszott, de a világelsőség visszaszerzésétől is távolabb került, mondjuk aligha ez most a legnagyobb baja.

Jelena Djokovic és Pepe Imaz a londoni világbajnokságon (2016)


Pepe Imaz, a spanyol szerelemguru

A mai vereség egy hosszú folyamatnak az újabb állomása, mely valószínűleg a tavalyi év elejére nyúlhat vissza. A párizsi győzelem után maga Djokovic hozta nyilvánosságra, hogy házassága válságban van, és jelenleg ennek rendbetétele a legfontosabb. Majd egy másik interjúban elmondta, hogy számára már nem a tenisz jelenti a prioritást, ami a kisfia születése után érthető is. A korai wimbledoni, majd az első körös olimpiai búcsú után még megnyerte a Toronto Masterst, amit egy US Open döntő követett. A nyár folyamán már egyre többen kezdtek el beszélni egy bizonyos Pepe Imaz-ról, aki időközben egyre fontosabb szerepet kezdett betölteni Djokovic életében. Imaz-ról jelenleg elég keveset lehet tudni, de annyi biztos hogy, mielőtt szeretetgurunak állt volna, hajdanán ő is teniszező volt. Legmagasabb ranglistás helyezését 1999 májusában érte el, akkor a 146 helyen szerepelt. Djokovic látókörébe úgy került a spanyol, hogy néhány éve ő gyógyította meg a testvérét, majd utóbb kiderült, hogy a válságba került házasságát is rendbe hozta. Sokak szerint Pepe Imaz azonban közönséges csaló, de Djokovic többször is ki állt mellette, sőt időközben a szakmai stábjába is bekerült. Ezen események újabb folyamatokat indítottak el, melyek nagy valószínűséggel Boris Becker távozásához is vezettek.

Három év alatt hat Majort nyert Becker segítségével


Boris Becker távozása

A tavalyi világbajnokság után Djokovic jelentette be, hogy edzőjével Boris Becker-rel háromévnyi közös munka után különválnak útjaik. Ennek a hírnek a hallatán sokan joggal álltak értetlenül, ugyanis ez egyáltalán nem volt racionális döntés. Becker 2013 decemberében csatlakozott a stábhoz azzal a céllal, hogy rendbe tegye a szerb játékát, ugyanis Nole a 2012-es melbournei sikerét követő öt Major fináléjából négyet elveszített. Elmondása szerint azért szerződtette le Becker-t, mert abban bízott, hogy az ő segítségével ismét eredményesebb lehet a GS tornákon. Azóta bizton állíthatjuk, hogy ez a három éves időszak volt a tenisz történelem egyik leggyümölcsözőbb edző – játékos kapcsolata, ugyanis ha csak a Major tornákat nézzük, akkor az ezen időszak alatt megrendezett 12 versenyből hatot megnyert további három döntő kíséretében. Ezt a bravúrt közben számos Masters torna megnyerése mellett egy non – calendar slam-mel koronázta meg. Többek között ezért is volt érthetetlen a szakítás. Állítólag Becker választás elé állította a szerbet, melyben Djokovic-nak el kellett döntenie, hogy őt választja Marian Vajdával együtt, vagy pedig Pepe Imaz-t. Mivel Becker távozott, a válasz egyértelmű. A német legenda a szakítás után rámutatott egy korábbi interjúban a Djokovic által is elmondottakra, hogy a szerb számára már nem a tenisz jelenti a legfontosabb szerepet az életében, amit ő maga is megerősített, mondván a tavalyi szezon második felében az akkor még világelső játékos nem edzett eleget a pályán.

Djokovic és Becker utolsó közös tornájukon (ATP Finals, London, 2016)


Formába tud-e ismét lendülni Djokovic, és ha igen, akkor hogyan?

Természetesen igen. Annak ellenére, hogy mostanában egyre többen szeretik hangoztatni, jelenleg messze még a vég a számára. Egy nagy bajnokról van szó, aki az évek során tornáról tornára bizonyította, hogy kitartó munkával, apadhatatlan lelkesedéssel, és acélos akarattal még Federer-en és Nadal-on keresztül is van út a tenisz trónjára. Viszont e kvalitásaira most minden korábbinál nagyobb szüksége lehet. Az, hogy Djokovic egy nagy bajnok és erős jellem, az nem azt jelenti, hogy automatikusan ki fog jönni a gödörből, hanem azt, hogy a képességei birtokában ő ezt véghez tudja vinni. Az biztos, hogy hosszú út áll előtte. Először is talán rendeznie kellene a gondolatait, majd a körülötte lévő emberek szerepét kellene felül bírálnia, ezek után, ahogy Becker is mondta, többet edzeni, vagyis visszatérni a pályára.

Mindez természetesen csak feltételezés, egy lehetséges forgatókönyv felvázolása. Nem tudhatjuk, hogy Pepe Imaz a teniszben is tud-e segíteni az egykori világelsőnek, vagy csak egy haszonleső kuruzsló, vagy egyáltalán van-e valamilyen szerepe az elmúlt hónapok eseményeiben, már ha ő a probléma egyik központi eleme, vagy csak élvezi a Djokovic család támogatását. Viszont a teniszben elért eredményei alapján, illetve a jelenlegi munkája kapcsán és Becker távozása következtében megállapítható, hogy Pepe Imaz előbb hozza el Nole számára a bukást, mint a felemelkedést, egyedül kell elindulnia.

Harmadik férfi teniszezőként lett egyszerre címvédő mind a négy nagy tornán


Mi motiválhatja még Djokovic-ot?

Elképesztő eredményei ellenére a rekordok terén még nem pipált ki mindent. Van még néhány rekord, amit még üldözőbe vehet. Olyan rekordok, melyeket egykori bajnokok hagytak maguk után, vagy olyan eredmények melyeket az a két teniszező ért el, akiknek pályafutásának egy részét az árnyékukban töltötte. Vajon mi motiválhatja még Djokovic-ot mikor ismét pályára lép?

Mondjuk az, hogy legkorábban, jövőre ismét megnyerje az Australian Open-t, mellyel a torna legsikeresebb versenyzőjévé válna. Újabb bajnoki címével hasonló magasságokba tudna emelkedni egy Major tornán, mint ahogy Nadal a Garros-on vagy Federer Wimbledonban tette. Ez egész biztosan prioritást jelent számára.

A halhatatlanság pillanatában (Roland Garros, 2016)


Vagy visszaszerezni Murray-től a világelsőséget, és célba venni Federer rekordját, aki eddig 302 héten keresztül volt ranglista vezető. Djokovic jelenleg a svájci zsenitől 79 héttel van elmaradva, viszont a jelenlegi helyzetet nézve legkorábban erre az évvége felé kerülhet sor már mint arra, hogy ismét világelső legyen.

Utolérni a GS győzelmek tekintetében Nadal-t és Sampras-t. Djokovic már csak két sikerre van egyik fő riválisától és az amerikai legendától. Őket a melbournei fiaskó ellenére is még simán beérheti.

Teljesíteni a Golden Masters-t. 30 Masters győzelme ellenére Cincinnatiban még nem tudott nyerni sohasem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8912139133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.