Vissza a jövőbe

2017. január 27. - Gyarmati Márió

Venus Williams tizennégy év után játszik ismét döntőt a melbourne-i tornán, miközben Serena a hetedik sikerére készül. Legutóbb a két testvér a 2009-es wimbledon-i döntőben mérkőzött meg egymással. Venus 2008 óta nem nyert Major tornát, míg ezen idő alatt Serena 14 bajnoki címet gyűjtött be. Kilencedik alkalommal csapnak össze a végső győzelemért, az eddigi mérleg Serena javára 6-2.

2003 után ismét családi döntőt rendeznek az Australian Open-en

Serena és Venus eddigi karrierjük során 27 alkalommal találkoztak egymással, amiből Serena tizenhatszor tudott diadalmaskodni. Major tornákon tizennégyszer mérkőztek meg, melyből nyolcszor a végső siker volt a tét. Serena, mint minden fontos mutatóban, ebben is pozitív mérleggel áll nővérével szemben. Venus a nyolc egymás ellen lejátszott döntőikből csupán kétszer tudta legyőzni húgát. Dominanciájuk csúcsán, a kétezres évek elején a 2002-es Roland Garros és a 2003-as Australian Open között zsinórban négy döntőt játszottak le, melyből mindet a kisebbik testvér, Serena nyert meg (Serena Slam). Venus utoljára a 2008-as wimbledon-i tornán tudott diadalmaskodni, az azóta eltelt időben viszont Serena 14 GSt nyert.

Parádés játékának és a sorsolásnak köszönhetően Venus 14 év után ismét a győzelemért száll harcba a döntőben. Serena a testvére ellen megnyert 2003-as finálé után még ötször tudott diadalmaskodni Melbourne-ben. A holnapi fináléban mindkettejük számára óriási lesz a tét. Venus utolsó győzelme után kilenc évvel ismét szeretne nyerni, ráadásul egy olyan helyszínen, ahol még egyszer sem sikerült neki, Serena pedig hetedik Australian Open sikerére hajt, mely egyben huszonharmadik győzelme lenne, amivel megelőzné az örökranglistát vezető Graf-ot, és már csak egy siker választaná el a huszonnégyszeres győztes ausztrál legendától, Margaret Court-tól.

Serena a holnapi döntőben ismét történelmet írhat

Kettejük közül Serena minden tekintetben esélyesebb. Egyrészt mert sokkal dominánsabb teniszező, mint nővére Venus, másrészt ezen a tornán korábban hatszor nyert, fekszik neki a borítás, kedvezőek számára a körülmények, otthonosan mozog a pályán. Harmadrészt nővéréhez képest háromszor több major címe van, ami abban a tekintetben fontos, hogy Serena Venus-hoz képest sokkal jobban uralja mérkőzéseit, a major tornákra különösen felszívja magát, stabilan játszik és ritkán inog meg még 35 éves kora ellenére is. Serena mentálisan az erősebb versenyző, a szervái nagyon gyorsak, a return-jei pedig félelmetes erejűek. Venus-nak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, ha itt nyerni akar.

Mivel gyorsabb a borítás, mint tavaly, ezért hatékonyabban működik a szerva-röpte játék, ezért az agresszoroknál van az előny, a mérkőzés során kulcsfontosságú lesznek mindkét fél számára a szerva. Az első adogatásokat Venus 58,5 %-ban ütötte be eddig a tornán, amiből 68,5%-ban meg is nyerte a pontokat. Ezzel szemben Serena első szervái csak 55,5%-ban jöttek be, viszont Venus-hoz képest sokkal többször, az esetek 81%-ban tudott belőle pontot nyerni. A második szervákat tekintve viszont Venus a jobb 6,5%-kal, ellenben neki nagyobb szüksége is van rá, mivel az első adogatásiból több pontot veszít, mint Serena.

Venus 8 év után játszik ismét GS döntőt

Az elmúlt két hét során Serena 11-szer, míg Venus 12-szer veszítette el az adogatását, ugyanakkor az ellenfeleknek Serena-val szemben ez 24 alkalomból, míg Venus-nál 45 próbálkozásból sikerült, tehát Venus riválisainak közel kétszer annyi lehetősége volt, mint húga ellenfeleinek.

A mérkőzés másik kulcsa a break lehetőségek kihasználása lesz, mely a tornán eddig lejátszott mérkőzések statisztikáit nézve ismét Serena malmára hajtja a vizet. Serena az eddigi hat mérkőzés során 49 break labdájából 26-ot tudott értékesíteni, míg Venus-nak közel ugyanennyi értékesített labda esetén több lehetőségre volt szüksége, ugyanis 57 alkalomból 25-ször tudta elvenni ellenfele adogatását.

Abban az esetben, ha Venus 5 Wimbledon és 2 US Open bajnoki cím után szeretne az Australian Open-en is nyerni, stabilabb első szervákra lesz szüksége, ami által nehezebben lesz támadható, ami miatt az ellenfél fogadóként kevesebb pontot fog nyerni, és break labdákból is kevesebbet kell majd hárítania.

Serena szettveszteség nélkül jutott be nyolcadik melbourne-i döntőjébe

Harmadik fontos szempont a borítás, mely idén gyorsabb, és ez eddig Venus-nak kedvezett inkább. Annak ellenére, hogy Venus csak egy évvel idősebb húgánál, fizikálisan nagyobb a különbség kettejük között, ezért Venus-nak az első labdamenettől fogva magához kell ragadni a kezdeményezést, törekedni a pontok gyors befejezésére, variálni a játékot, szerva- röptézni, és megnyerni az első szettet, mert csak így lehet esélye Serena ellen.

Venus már túl van karrierje csúcsán, míg Serena most is a női mezőny legjobbja, aki tavaly három GS tornán is döntős volt, igaz, csak Wimbledonban tudott nyerni. Serena sokkal tapasztaltabb, és ezért talán nyugodtabb is lesz a mérkőzés során. Eddig lejátszott 28 döntőjéből csupán 6-ot veszített el. A női mezőnyben, ha valaki tudja, hogyan lehet GS tornát nyerni az biztosan Serena Williams az. Serena a győzelmeihez vezető utat sokszor és sokféleképpen bejárta már. Számtalan szituáció részese volt, melyek jelentős többségét uralni tudta. Volt, hogy döntő szett 2-5-ről tudta megnyerni a mérkőzést, de voltak könnyebb sikerei is, melyek során felmosta az ellenfeleivel a pályát, de olyan is előfordult vele, hogy a bajnoki címig tartó hét mérkőzés során négy alkalommal szetthátrányból kellett fordítania (2015. Roland Garros), tette mindezt betegen.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8612161393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.