Federer nyerte az álomdöntőt

2017. január 30. - Gyarmati Márió

Roger Federer heroikus küzdelemben győzte le Rafa Nadalt az Australian Open döntőjében, megszerezve ezzel pályafutása 18. GS címét. Az öt szettes összecsapás során a svájci végig agresszívan játszott, kontroll alatt tartotta a mérkőzést, aminek köszönhetően tíz év után ismét legyőzte legfőbb riválisát egy GS döntőben.

A mérkőzést mind a ketten nagyon taktikusan kezdték, nyugodt játék zajlott a pályán. Az első néhány game-ben mindketten hozták a szerváikat, ami után Federer 3-3-as állásnál feljebb kapcsolt, és egy Nadal rontás következtében megcsinálta a mérkőzés első break-jét, ami végül a szett megnyeréséhez vezetett. A rozsdásan kezdő Nadal a második szett elején feltámadt, és 4-0-ás előnyre tett szert. A dupla break-ből Federer még visszavett egyet, de Nadal így is kiegyenlített. A harmadik játszmában Federer másolta Nadalt és ő húzott el 3-0-ra, majd miután még egyszer elvette az adogatását, kicsit nehézkesen, de kiszerválta a szettet. A harmadik szettben Federer végig uralta a game-eket, folyamatosan nála volt a kezdeményezés, majd miután szett előnyre tett szert, reális forgatókönyvnek bizonyult a négyjátszmás győzelem. Ezután azonban újabb fordulat következett, ugyanis Nadal magához ragadta az irányítást, egyre jobban játszott, ezért úgy tűnt, hogy talán végleg fordulhat a kocka a javára. Miután a negyedik szett megnyerésével kiegyenlített, 3-0-ra húzott el az ötödikben. Ekkor már egyértelmű volt, hogy ő a főesélyes. Nadal a döntő ütközetben is hengerelt, miközben Federer esélyei egyre kilátástalanabbak voltak. A svájci klasszis, aki 2012-ben nyert utoljára GSt, 1-3-as állásról fordította meg az ötödik játszmát. Zsinórban négy game-t nyert, közben pedig kétszer break-elte spanyolt, aminek következtében előnybe került, és a mérkőzésért szerválhatott. Nadal az utolsó game-ben is megpróbált többször is fordítani, de végül nem sikerült neki, így Federer 4,5 év után ismét GSt nyert.

 

Minek köszönheti Federer a győzelmét? Mit csinált másképpen Nadal ellen, mint szokott?

Általában egy teniszmérkőzésen elő szokott fordulni, hogy egyszer az egyik, utána meg a másik játékos kerül fölénybe, és diktálja az iramot, váltakoznak az erőviszonyok. Viszont a Federer – Nadal párharc előrehaladtával ez a kép az ő esetükben idővel egyoldalúvá vált, ugyanis minél több mérkőzést játszottak le egymás ellen, annál inkább a spanyol kezében volt a gyeplő. Jobb esetben Federer a találkozó első szakaszában tartotta magát ellenfelével szemben, de mikor Nadal elérte a komfortzónáját, onnantól kezdve meginoghatatlan volt, és rendre nyerte is a mérkőzést. A tegnapi döntőben azonban egész más történt, ugyanis a svájci többször is vissza tudta szerezni az irányítást, ami a győzelem szempontjából kulcsmomentum volt.

Az első fontos tényező a mérkőzésen számára az első szett megnyerése volt. Mindketten próbáltak az elején takarékoskodni az erejükkel, hiszen tudták, hogy a rangadó akár 4-5 órás, öt szettes küzdelembe is fordulhat. Viszont az első szett hetedik game-ében Federer feljebb kapcsolt és elvette Nadal adogatását, amit a szett lezárásáig meg is tudott tartani. A játszma megnyeréséhez azonban nem volt elég csak a break megszerzése, az is kellett, hogy fejben erős tudjon maradni, ne ijedjen meg a lehetőségtől. Ez például a 2012-es elődöntős mérkőzésükön nem sikerült neki, ahol Nadalt visszaengedte a játszmába, habár az első szettet ennek ellenére megnyerte, igaz csak rövidítésben. De ez történt a legutóbbi fináléjukon, a Garroson is, ahol a svájci az első szettben 5-2-es vezetést bukott el.


A második szett során, mikor Nadal is beindította a rakétákat, dupla break-kel húzott el a, így hamar 0-4 volt az eredmény Federer szempontjából. Ilyenkor felmerül a kérdés egy játékos fejében, hogy lehet, hogy dobni kéne a szettet és rákészülni a következőre. Habár Nadal végül kiegyenlített, Federer egy szervagame-t visszavett, és utána is szorosan a nyomában maradt. Ez azért volt kifizetődő taktika Federer számára, mert annak ellenére, hogy Nadal a dupla break megszerzésével biztosította az egyenlítést, nem hagyta magát kiengedni, nem engedte el teljesen a gyeplőt, és továbbra is a spanyol „torkán tartotta a kést”. Két szerva game elvesztése ellenére sem inogott meg, ami az utóbbi jó néhány meccsüket nézve nehezen volt elképzelhető. Itt is mentális tényezők döntöttek. A spanyol joggal hihette azt, hogy sikerült Federer játékát megtörnie, és innen talán könnyebben nyílik meg a győzelemhez vezető út a számára, de a svájci itt sem ijedt meg, és érzékeltette Nadal-lal, hogy a mérkőzés még korántsem dőlt el. Federer lendületben maradása és hite a harmadik szettben meghozta gyümölcsét, ugyanis a kezdeményezést végig magánál tartva, agresszív játékkal 6-1-re sikerült behúznia a harmadik játszmát. Ez korábban elég valószínűtlen forgatókönyvnek bizonyult volna.

A harmadik és egyben legnagyobb fordulópont az ötödik szettben való fordítás volt, ami végül meghozta számára a végső sikert. Nadal a negyedik szett megnyerését követően a döntő szettben 3-1-es vezetésre tett szert, és már joggal érezhette egyik kezét a trófeán, amikor is Federer végrehajtotta az utóbbi évek, és egyben talán Nadal-lal szembeni legnagyobb fordítását, és zsinórban 5 játékot nyerve megnyerte a döntőt

Ezek a fordulópontok alapjaiban változtatták meg a mérkőzés képét és Federer esélyeit. Ehhez pedig egy nagy adag önbizalomra volt szüksége. Nadal a rivalizálásuk előrehaladtával egyre inkább mentális fölénybe került vele szemben, ami úgy tűnt, már nem igazán fog megváltozni. Aztán a dominanciájuk véget ért, és egyre ritkábban találkoztak. Utolsó Major döntőjük óta hat év telt el. Ez alatt az idő alatt nagyon sok minden megváltozott, ami segíthetett Federer-nek új alapokra helyezni a spanyollal szembeni viszonyát.


A körülmények is neki kedveztek, ugyanis az Australian Open-re féléves kihagyást követően tért vissza, ráadásul tétmérkőzést előtte nem játszott, egyáltalán nem számított esélyesnek, magával szemben sem tűzött ki komoly célokat. Jelen körülmények és a párharcuk alakulása miatt senki nem várt tőle győzelmet, még saját maga sem. Új helyzet állt elő, az esélytelenek nyugalmával játszhatott egy GS döntőn, ami most fordult vele először, így nem volt rajta nyomás.

Azzal, hogy mentálisan úrrá tudott lenni a helyzeten, a tenisze pozitív irányba változott.  Az egész mérkőzés során agresszív volt, végig nyomást gyakorolt Nadal szerváira, ezáltal hatszor is el tudta venni a spanyol adogatását. Nadalt az alapvonal közelében tartotta, és a fonákja is eredményesebben működött ellene, mint valaha. Fogadóként is több pontot tudott nyerni, és az első szervái után is nagyobb százalékban hozta a pontokat, mint ellenfele.

A nagyobb fejű ütő is hozzá segíthette őt játéka kiteljesedéséhez. Az ütőcseréje óta most játszott először a spanyollal, aki mint ismert, szereti a svájci fonákjára játszani a labdát. Az a bizonyos fonák talán most volt ellene a leghatékonyabb.


Federer a győzelmének köszönhetően az első olyan férfi teniszező lett, aki három különböző GS tornát is megtudott nyerni legalább ötször. A két bajnoki cím között eltelt leghosszabb időszakot is ő jegyzi, ugyanis az Open-érában eddig soha senki nem nyert hét év különbséggel Melbourneben. 18. győzelmével tovább növelte előnyét az örökranglistán Nadal-lal (14) és Djokovic-csal (12) szemben. Mostani sikere tízedik keménypályás címe is egyben, ami szintén rekord. Legközelebb Djokovic van hozzá a rangsorban 8 (6 Australian Open és 2 US Open) trófeával. Mind a kettejüknek 13 keménypályás döntője van, ráadásul ez tornákra lebontva is megegyezik (6 Australian Open és 7 US Open). A mai fináléban karrierje során 100. mérkőzését vívta meg, melyből 87. alkalommal hagyta el győztesen a pályát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5112170200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.