Az ötvenedik Djokovic–Nadal találkozó után

Hogyan tovább Novak Djokovic? II.

2017. május 13. - Gyarmati Márió

Rafa Nadal magabiztos győzelmet aratott Novak Djokovic ellen, így közel három év után ismét legyőzte szerb riválisát. A spanyol 1 óra 38 percnyi játékot követően 6-2, 6-4-re diadalmaskodott, aminek köszönhetően tovább folytatja a Monaco-ban megkezdett menetelést. Annak ellenére, hogy Nadal részéről sima mérkőzés volt, a két játékos hozzáállása és játékképe közötti kontraszt Djokovic szemszögéből továbbra is számos kérdést vet fel. A mérkőzés rövid összefoglalója után ezekre a kérdésekre próbáltam választ keresni, mindezt változó sikerrel.

Nadal a vártnál simábban nyert

A mérkőzés Novak Djokovic adogatásával kezdődött, aki nagyon simán, egyből semmire bukta el a szerva gémjét. Nadal már az első labdamenettől kezdve nagyon koncentrált volt, így gyorsan hozzá tette a saját adogató játékát, majd a következő két gémben megismétlődött ugyanez a forgatókönyv, így a spanyol nagyon hamar, alig húszpercnyi játék után 4-0-ás előnyre tett szert. Ezek után Djokovic is feliratkozott az eredményjelző táblára, majd a következő három játékban is az adogató nyerte a saját játékát, így 40 percnyi játék után Rafa 6-2-re húzta be az első szettet. Nole elég kilátástalanul kezdett, sokat rontott, nem találta a vonalakat, ellenben Rafa, aki felkészült volt villámrajtot vett.

A második szett elején Djokovic tovább kóválygott a pályán, minimális ellenállást tanúsítva ellenfelével szemben, így hamar break hátrányba került. Miután Nadal megnyerte a második szett első két játékát, Nole egy fokozattal feljebb kapcsolt, így 2-2-re egyenlített. Viszont a lendületét nem tudta megtartani, miközben Nadal ismét felülkerekedett a riválisán, aminek következtében másodszorra is breakelt a második játszmában, majd az adogatását is hozva 4-2-es előnyre tett szert. Ezek után már egyik játékos sem veszítette el az adogatását. Djokovic kicsit feléledt, néha meg is tudta mozgatni a spanyolt, ütött néhány nyerőt is, de mindezekedtől eltekintve egy percig sem forgott veszélyben Rafa győzelme. Nadal a mérkőzésért való adogatás közben néhányszor hibázott, így break labdákat is kellett hárítania, mielőtt 1 óra 38 percnyi játék után megnyerte a találkozót.

Jelenleg a spanyol megállíthatatlan

A mai látottak alapján Djokovic nagyon távol van attól a szinttől, amivel ma esetleg Nadal ellen fel tudta volna venni a versenyt. A testbeszéde és az arckifejezései nagyon árulkodóak voltak. Nole fejében a látottak alapján arra lehet következtetni, hogy elég nagy a káosz. Már pedig, ha nincs meg a fejében a problémák megoldására egy forgatókönyv, továbbra is rendkívül nehéz éve lesz.

Ettől függetlenül nem szabad leírni a szerbet, de a jelenlegi helyzetét nézve erősen kérdéses, hogy a top 10-ből le tudna-e győzni bárkit is, akinek az átlagnál akár egy hajszálnyival jobb napja van. Sem a jövő héten kezdődő római versenyre, sem pedig a Roland Garros-ra nem jósolok neki nagy eredményeket, de szerintem Wimbledon-ban sem fog sok mérkőzést nyerni. Megkockáztatom, hogy talán a második hétre sem fog eljutni, de ezt majd a következő hetekben meglátjuk. Novak előtt nagyon sok a teendő, hosszú út áll előtte, elképzelhető, hogy a nyáron egy hosszabb szünetre lenne szüksége ahhoz, hogy az őszi tornákra esetleg össze tudja rakni saját magát, illetve ezt követően a játékát.

Djokovic sokszor nem tudta, hogy mitévő legyen

Mikor az Australian Open-en, Nole kikapott a második körben Istomin-tól, akkor utána a "Hogyan Tovább Novak Djokovic?című bejegyzésben megpróbáltam összegyűjteni a szerb lejtmenetének főbb okait. Természetesen azokat az okokat, vagy jelenségeket, amiket az életének nyilvános részéből esetleg felismerhetünk. Abban az okfejtésben Pepe Imaz előkelő helyet kapott. A mai, Rafa elleni mérkőzésen, miután alig egy hete kirúgta a stábját, Imaz-on és a testvérén kívül senki más nem ült a player boxban. Senki olyan, aki tenisz szakmailag tudná őt segíteni. Egyrészt ez a már említett kirúgások miatt értelemszerű, másrészt viszont ez is nagyon árulkodó jel lehet ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet legalább egy picit is megértsük.

Habár Nole egyedül néz szembe az ellenfelekkel a teniszpályán nap, mint nap, a kirúgásáig mögötte álló csapat nélkül aligha érte volna el azokat a sikereket, amik most a neve mellett szerepelnek. A visszaesésének nagy valószínűséggel több oka is volt, majd annak is, hogy azóta ebből nem sikerült kilábalni. A Djokovic sikereinek mindent alárendelő csapat az elmúlt hónapokban valószínűleg elég nagy krízisen mehetett keresztül, akár hányszor is összeült megvitatni a történteket. Ahogy az ilyen helyzetekben lenni szokott, biztosan felmerült az egyes tagok személyi felelőssége is. A Rafa elleni mérkőzésen két ember ült a player boxban. A testvére, és a sokak által csak közönséges csalónak titulált Pepe Imaz. Nem csak az a beszédes, hogy ki maradt a szerb boxában, hanem az is, hogy már ki nincs ott. 

Elég kilátástalan a szerb helyzete

Mikor a felelősségről volt szó az elmúlt egy évben, vajon Novak Djokovic magára is gondolt? Vajon legalább egyszer megesett-e vele, hogy mélyen magába nézett? Vajon azokon a válság értekezleteken, melyekből a csapat számára az utóbbi időben egyre több lehetett, felmerült-e egymás között Djokovic felelőssége is? Vagy esetleg olyas valakié, aki szakmailag inkompetens, de Nole életére van olyan hatással, hogy Djokovic és a stáb közé éket verjen?

A probléma valószínűleg nem egy embernek a felelőssége, miközben egészen biztos, hogy Djokovic, mint a saját életének a kapitánya, ő a legfőbb felelős. A fő kérdés már csak az, hogy a kapitány szembe tud-e nézni a saját hibáival, és azzal, hogy olyan matrózokat lőtt bele a tengerbe, akik az ő vitorlájába hajtották a szelet, és nem pedig azt az embert, aki titokban leengedte a saját érdekeit előtérbe helyezve a vasmacskát.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7712503567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.