Thiem legyőzte Nadalt

2017. május 20. - Gyarmati Márió

Dominic Thiem a tegnapi negyeddöntős mérkőzésük során parádés győzelmet aratott Nadal ellen, aki az idei salakszezonban első vereségét szenvedte el. Rafa egy tizenhét mérkőzés óta tartó győzelmi szériában volt, és már csak három mérkőzés választotta el attól, hogy 2010 után ismét veretlenül érkezzen meg a Roland Garros-ra. A fiatal játékos a győzelmét többek között a Madridban még nem tapasztalható elszántságának, illetve agresszivitásának is köszönhette.

Nadal legyőzésével, Thiem lett a torna főesélyese

Nadal és Thiem a barcelonai és a madridi torna után, zsinórban harmadik alkalommal találkoztak egymással az idei salakszezon során. Miami után aligha volt olyan ember, aki azt gondolta volna, hogy Thiem lehet Nadal első számú kihívója a tavaszi tornák során. Rafa az utóbbi két mérkőzésükön könnyed győzelmet aratott az osztrák felett, ám most nagy meglepetésre fordult a kocka, és Thiem hagyta el győztesen a pályát.

A madridi döntőhöz hasonlóan Thiem kezdett jobban, aki mindjárt az első játékban elvette a hétszeres győztes adogatását. Az osztrák magabiztosan folytatta, aminek következtében az ötödik gémben másodszorra is breakelt, így 24 percnyi játék után 4-1 volt az állás a javára. Az ifjú tehetség az első szett nagy részében jobban játszott a spanyolnál, akinek 1-5-ös állásnál a szettben maradásért kellett adogatnia. Rafa ekkor annyira rákapcsolt, hogy Thiem-nek nem hagyta kiszerválni a szettet, helyette visszavett a dupla break hátrányból egyet. Ezután viszont mind a ketten hozták a szervájukat, így Thiem nyerte az első szettet 6-4-re.

Nadal idei első vereségét szenvedte el salakon

A második szettben 3-3-as állásig fej-fej mellett haladtak, annak ellenére is, hogy szorosak voltak a gémek. Azután, a hetedik játékban, Nadal adogatásánál Thiem ismét break lehetőséghez jutott, amit egyből ki is használt, így az osztrák a második szettben is előnybe került. A következő gémben a fogadó Nadal-nak 40-15-nél esélye nyílt a felzárkózásra, de nem tudott élni a lehetőséggel, ugyanis az osztrák kivédte a spanyol támadásait. 3-5-ös állásnál Nadal a versenyben maradásért adogatott, játékon belül 40-15-nél pedig nagyon úgy tűnt, hogy Thiem-nek ki kell majd szerválnia a mérkőzést, de zsinórban négy fogadó pontot megnyerve megfordította a játékot, ami már a mérkőzés megnyerését jelentette számára. Dominic Thiem ezzel a sikerrel pályafutása során másodszor győzte le Rafa Nadal-t, de először ilyen rangos versenyen.

A múlt heti madridi döntőben Thiem tenisze, Nadal játékához képest igencsak passzív volt. Az osztrák a döntő nagy részében jóval az alapvonal mögé volt kiszorítva. Rafa végig irányította a mérkőzést, sokszor Thiem csak asszisztált. Egyik szettben sem tűnt úgy, hogy a spanyol ellen tartósan fel tudná venni a harcot. Igaz, az első szettben még megszorongatta Nadal-t, de ezt a lendületet nem tudta átvinni a következő szettre, így akkor elmaradtak a várt izgalmak.

Sorozatban 17 mérkőzést nyert meg, mielőtt Thiem megállította

Mindezek tükrében a tegnapi mérkőzés előtt joggal hihettük azt, hogy az előző találkozójuk után öt nappal, Rafa ismét könnyed győzelmet arat a világranglista hetedik helyezettje ellen. Igazság szerint én sem vártam mást, viszont abban azért reménykedtem, hogy a madridi mérkőzésüknél izgalmasabb lesz ez a találkozó, és ennek reményében Thiem esetleg szettet is tud nyerni Rafa ellen.

Minek is köszönhette Thiem a győzelmét? 

Egyrészt az agresszív játékának. Az osztrák Madridhoz képest az alapvonalhoz közelebb játszott, sokszor jól is irányított onnan, bátrabb volt, voltak merészebb ütései is, amik ráadásul bejöttek. A múlt heti mérkőzésen kicsit idegesnek tűnt, most viszont sokkal elszántabb volt, látszott is rajta, hogy van bátorsága akarni a győzelmet. Másrészt a szervák utáni pontok megnyerése is sokat segített neki. Annak ellenére, hogy a tegnapi mérkőzésen 61%-ban ütötte be az első szervákat, a madridi 74%-hoz képest, több szerva pontot tudott megnyerni, mind az első, mind pedig a második szervák mögül, miközben Nadal mutatói Madridhoz képest valamivel rosszabbak voltak.

Kiemelt szerepe volt a break labdák kihasználásának is. Thiem-nek hiába volt Madridban hét lehetősége is Nadal szervájának a megszerzésére, ebből csupán egy alkalommal tudott élni a lehetőséggel. Rómában, ebben a tekintetben is változott a helyzet, ugyanis az osztrák a szintén két szettes mérkőzés során kettővel több lehetőséget tudott magának kiharcolni, és ami a lényegesebb, négy alkalommal meg is tudta nyerni ezeket a pontokat. A 4/8 (Róma) sokkal jobb arány, mint az 1/7 (Madrid).

Már csak két győzelem választja el az első Masters sikerétől

Az agresszívabb játéknak is köszönhetően Rómában kevesebb volt a hosszabb labdamenetek száma, viszont Madriddal ellentétben ezek többségét most Thiem nyerte meg. A madridi finálé során 28 olyan labdamenet volt, ami 9-nél több ütésváltásból állt. Ezek nagy részét, 20-at, Nadal nyert meg. Rómában már csak 20 ilyen labdamenetre került sor, viszont ebből Rafa már csak 6-ot tudott megnyerni Thiem 14 sikeres pontjával szemben. Ez főként Thiem agresszívabb játékának is volt köszönhető, amely végül a győzelmet is meghozta számára.

A Nadal elleni győzelmével ismét ott van a legjobb négy között, ahol a mai mérkőzés során Djokovic ellen fog majd pályára lépni, ahol most ő lesz az esélyesebb. Abban az esetben, ha Djokovic skalpját is begyűjti, akkor Alexander Zverev-vel kell majd megmérkőznie az első Masters győzelméért.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4712528021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.