Djokovic vagy Thiem?

Mérkőzés előtti esélylatolgatás

2017. június 07. - Gyarmati Márió

A tegnap időjárásnak köszönhetően a mai játéknapon fogják megrendezni mind a négy negyeddöntős férfi mérkőzést, melyből a címvédő és a feltörekvő ifjú trónkövetelő találkozója ígérkezik a leginkább várt összecsapásnak, ami az idei események tükrében nem véletlen. A találkozó legfontosabb kérdései közé tartozik az, hogy Thiem milyen esélyekkel vág neki a mérkőzésnek, és ami a legfontosabb, hogy le tudja-e győzni Djokovic-ot? A mérkőzés előtt ezekre a kérdésekre próbáltam választ találni.

A Suzanne-Lenglen pálya mai játéknapját a 11-kor kezdődő Novak Djokovic – Dominic Thiem mérkőzés fogja megnyitni, ami a legjobban várt férfi negyeddöntős találkozónak ígérkezik. Az idei salakszezonban Róma után második alkalommal fog megmérkőzni egymással a címvédő és az idén kiemelkedően formában játszó Thiem. Egy évvel ezelőtt a legjobb négy között találkoztak, akkor a szerb nem osztott lapot az osztráknak, viszont az azóta eltelt 12 hónapban sok minden változott, kérdés hogy ez elég lesz-e az osztrák győzelméhez. Az alábbi szempontok alapján próbáltam feltérképezni a jelenlegi helyzetet.

Az egymás elleni mérleg alapján: Djokovic

Az egymás elleni mérlegük Djokovic javára 5-0, ami pedig a szetteket illeti, az még tovább árnyalja a szerb fölényét, ugyanis Thiem ez alatt az öt mérkőzés alatt csupán egy szettet tudott elvenni az ellenfelétől (11-1). Ez még tavaly, a londoni világbajnokság csoportmérkőzése során történt. Salakon ez lesz a harmadik találkozójuk. Ezen a borításon pont egy éve találkoztak először, akkor az elődöntőben. Ott az élete legjobb formájában játszó Djokovic 6-2, 6-1, 6-4-re nyerte meg a mérkőzést és jutott be a döntőbe, ahol az első szett elvesztése ellenére Andy Murray-nek sem hagyott sok esélyt, megnyerve ezzel a Roland Garros-t. Második salakos összecsapásukra már idén, Rómában került sor, ahol a tavalyi évben berobbanó Thiem-nek már valós esélye lett volna legyőzni a szerbet, pláne úgy, hogy az előző körben a 17 mérkőzés óta veretlen, bomba formában lévő Nadal-t búcsúztatta. Akkor viszont úgy látszott, hogy a Rafa elleni győzelem nagyon sokat kivett belőle, ugyanis a Djokovic elleni mérkőzésen az egyik legrosszabb formáját mutatta, miközben Nole rég nem látott szinten teniszezett. Djokovic-nak kereken egy óra kellett a 6-1, 6-0-ás eredmény eléréséhez. Az osztráknak azon a mérkőzésen darabokban volt a játéka, szinte semmi sem működött belőle. 8 nyerő mellett 17 ki nem kényszerített hibát ütött, ráadásul az egész mérkőzésen csak két pontot tudott megnyerni a második szerváiból, miközben a szerb hengerelt.

Jelenlegi forma alapján: Thiem

A két játékos szezonbeli teljesítményét összevetve az osztrák oldalára billen a mérleg nyelve. Idén ott folytatta ezen a borításon, ahol a tavalyi évben abbahagyta. Jól láthatóan fekszik a játékának a salak. Sokan már most a salak hercegének becézik, valószínűleg a Nadal utáni salakos-éra legmeghatározóbb játékosa lehet. A most még csak 23 éves játékos a spanyol elleni negyeddöntőben pályára rakta azt a játékot, amit sokan csak elméleti szinten tudtak megtervezni, de a gyakorlatban már kivitelezni nem voltak képesek ellene. A madridi döntőben elszenvedett vereséget követően öt nappal - ahol méterekkel az alapvonal mögé kiszorítva játszott - Rómában más szemlélettel és újra gondolt taktikával múlta felül a salakkirályt, erre pedig csak nagyon kevesen voltak eddig képesek.

Három nyert szettig tartó mérkőzés alapján: Djokovic

Ha ki kellene választani ezek közül egy olyan tényezőt, ami biztosan dönthet, ez lenne az. Thiem számára nem biztos, hogy most lesz meg az áttörés, de ugyanakkor a mai napon sokat tehet érte, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen majd. Ebből a szempontból nehéz a két játékost összehasonlítani. Az egyik oldalon ott van egy 23 éves, feltörekvő tehetség, a másikon pedig egy 30 éves, 12-szeres bajnok, aki ráadásul annak a nagy négyesnek a tagja, akik az elmúlt másfél évtizedben átírták a sportág történelem könyveit, köszönhetően mindezt a major tornákon nyújtott teljesítményüknek és dominanciájuknak. Thiem-nek ezzel szemben nehéz lesz pályára lépnie abban az esetben, ha most nyerni akar. Az osztráknak ez lesz a 41-dik három nyert szettre menő mérkőzése, míg Djokovic-nak a 271-dik. Nyílván ezzel a tapasztalatbeli különbséggel szemben nehéz lesz konkurálni, de mindenkép meghatározó tényezőként fog a feje felett lebegni.

A tavalyi találkozó óta megváltozott körülmények viszont az osztráknak kedvezhetnek. Egy évvel ezelőtt Djokovic űrteniszt játszott, érinthetetlen volt, mára viszont árnyéka egykori önmagának. Az elmúlt hetekben többször is voltak apróbb jelei a feltámadásnak, de a visszatérés még úgy tűnik, várat magára. Ezzel szemben Thiem idén az egyedüli játékos volt, aki Rafa-val szemben fel tudta venni a harcot a tavaszi tornák során, ráadásul le is győzte őt. Ennek a skalpnak még lehetnek utózöngéi ezen a mérkőzésen, ugyanis Thiem ebből erőt meríthet magának, igaz a római mérkőzést csak két nyert szettre játszották.

Annak ellenére, hogy Thiem érkezik jobb formában a találkozóra, még korántsem biztos, hogy le tudja győzni Djokovic-ot. Mindenképp szüksége lesz a római negyeddöntőben mutatott játékára és hozzáállására, mert a szerb nem fogja könnyen adni magát. Ha az osztrák esélyeit nézzük, akkor egy négy szettes győzelem reális lehet számára, háromban szerintem csak Djokovic tudja lezárni a mérkőzést. Ha döntő szettre kerül a sor, akkor szintén a címvédő lehet fölényben. Thiem-nek akkor lehet esélye az ötödik szettben, ha a negyedikben ő egyenlít nem pedig az ellenfele.

Remélhetőleg a mérkőzésen tapasztalt izgalmak egyenes arányosságban lesznek a találkozó várakozásaival szemben. Ez nem sokára kiderül, ugyanis 1 óra múlva megkezdődik az összecsapás.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5612569159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.