Meg lehet-e most az áttörés?

2017. június 09. - Gyarmati Márió

Mióta Rafa Nadal után Djokovic legyőzésével Dominic Thiem is bejutott a legjobb négy közé a Garros-on, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legjobban várt mérkőzés. Utoljára talán ekkora várakozás a két évvel ezelőtti Nadal – Djokovic negyeddöntős összecsapást előzte meg. Ennek eredményeképpen a mostani találkozó előtt is megpróbáltam felmérni az erőviszonyokat, illetve a lehetőségeket mindkét fél számára.

Ennek a találkozónak stílusosan a döntőben lett volna a helye, de sajnos a sorsolás nem úgy alakult, hogy ez lehetséges legyen. Az idei salakszezon nagyrészt róluk szólt, viszont egyikőjük még sem lesz ott a fináléban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Stan Wawrinka vagy Andy Murray nem érdemelné meg a saját jogon kiharcolt döntős szereplést, csak azt, hogy a lehetséges alternatívák közül előreláthatólag talán nem a legizgalmasabb verzió valósult meg. Kár is cifrázni a dolgot, mert igazából egy kérdés van a mai találkozóval kapcsolatban, még pedig az, hogy milyen esélye van Thiem-nek Nadal-al szemben, illetve az esetlegesen kínálkozó lehetőségeket képes lesz-e majd kihasználni?

Kettejük párharcát nézve azon utolsó találkozók egyike lehet a mai, amelyen még a spanyol az egyértelmű esélyes. Az eredménytől függetlenül elképzelhető, hogy néhány éven belül ez lesz az a Garros, amire vízválasztóként fogunk majd tekinteni. Jelenleg még a nagy négyes, Wawrinka-val kiegészülve uralja a Major tornákat, de a trónkövetelők az elmúlt időszakban erőteljesebben képviseltették magukat, mint előttük bárki, bármikor. A mai programot Andy Murray és Stan Wawrinka mérkőzése fogja megnyitni a Philippe-Chatrier-n, és majd utánuk következik az elmúlt két nap talán legjobban várt eseménye, a hetedik Rafael Nadal – Dominic Thiem találkozó. A kérdés tehát adva van; még pedig az, hogy milyen esélye van Thiem-nek Nadal-al szemben, illetve az esetlegesen kínálkozó lehetőségeket képes lesz-e majd kihasználni?

Az egymás elleni mérleg alapján: Nadal

Hetedik alkalommal fognak egymással megmérkőzni, az egymás elleni mérlegük Nadal javára 4-2. Eddig az összes találkozójukat salakon játszották és ez nem lesz másképp a mai napon sem. Az idei salakszezon egyértelműen róluk szólt, Monte-Carlo-t leszámítva az összes fontos tornán találkoztak. Az idei egymás elleni mérlegük Nadal szempontjából 2-1. A barcelonai és a madridi torna döntőjében a spanyol diadalmaskodott, viszont legutóbb Rómában Thiem egy újragondolt taktikával legyőzte Rafa-t. Abban az esetben, ha az osztrák a mai mérkőzésen is nyerni szeretne, érdemes lesz visszanyúlnia a Rómában alkalmazott stratégiához. Az egymás ellen megnyert szettek tekintetében is értelemszerűen a spanyol vezet, még pedig 10-4-re. Ha Thiem a mérkőzésen győzni szeretne, akkor közel annyi szettet kell megnyernie az ellenfele ellen, mint amennyit behúzott az eddigi hat találkozójuk során. Ebből is látszik, hogy Rafa ellen nem csak mérkőzést nyerni nagyon nehéz, hanem szettet elvenni sem könnyű.

Borítás alapján: Nadal

Nehéz ezzel kapcsolatban bármit is írni. Az egyik oldalon ott van a 23 éves feltörekvő tehetség, Dominic Thiem, a háló másik oldalán pedig a kilenc bajnoki trófeával rendelkező Rafa Nadal, aki pályafutása során eddig csak kétszer kapott ki Párizsban. Ebből a két vereségből igazán a Djokovic elleni mérkőzés a relevánsabb. Ha visszagondolunk arra, hogy a szerb akkor milyen szintű tenisszel győzte le a spanyolt, tudjuk, hogy a mai nap nem lesz sétagalopp az osztrák számára. Viszont egy részt az idők változnak, amit jól mutat többek között Thiem és Zverev top 10-es megérkezése, másrészt senki sem legyőzhetetlen, csak az, akiről azt gondolják. Mivel Nadal játékának rendkívüli módon fekszik a Chatrier salakja, ezért Thiem-nek elsősorban arra kell törekednie, hogy kimozgassa a spanyolt a komfortzónájából. Mindenképpen magához kell ragadnia a kezdeményezést, támadó teniszt kell játszania, mindezt lehetőleg az alapvonal közvetlen közelében. Láttuk mi történt a madridi döntőben, ahol az osztrákot méterekkel az alapvonal mögé szorította, Thiem-nek jóformán akkor csak a statisztaszerep jutott. Azt a játékot kell hoznia, amit a madridi vereség után öt nappal bemutatott a spanyol ellen, mert különben az esélyei hamar szertefoszlanak majd.

Jelenlegi forma alapján: Nadal

Mind a ketten kiváló formában vannak, de az alapvető különbség közöttük az az, hogy Nadal sokkal magasabb szinten teniszezik. Ami az európai salakszezon során lejátszott mérkőzéseket illeti Nadal 22-1, míg Thiem 17-4-es mérleggel érkezik meg a találkozóra. Rafa legutóbb 2013-ban tudott ilyen domináns szezont produkálni. Annak ellenére, hogy az osztrák nem nyert Európában salakos tornát, a tavasz folyamán nagy skalpokat gyűjtött be, ugyanis Barcelonában Murray-t, Rómában Nadal-t, míg legutóbbi mérkőzésén pedig a címvédő Djokovic-ot győzte le, aki a verség ellenére az első másfél szett során igen színvonalasan játszott. Rafa-nak a torna során még nem kellett szoros mérkőzést játszania, amit saját bevallása szerint is egy kicsit hiányolt. Két 6-4-es szetten kívül szorosabb játszmája nem volt, ráadásul a legutóbbi Carreno-Busta elleni mérkőzés honfitársa vállsérülése miatt hamar véget is ért. Thiem a spanyolhoz képest több időt töltött a pályán, még annak ellenére is, hogy ő sem veszített szettet a tornán, viszont szorosabb mérkőzéseket játszott, ráadásul legutóbb neki a címvédővel kellett megküzdenie. A Djokovic elleni találkozó 2 óra 15 percig tartott, de a mentális része biztosan jóval többet kivett belőle, mint a fizikális oldala. Két héttel ezelőtt Rómában, a Nadal felett aratott győzelme után a Djokovic elleni találkozón teljesen szétesett a játéka, valószínűleg a spanyol elleni rangadó sokat kivett belőle. Ha holnap is hasonló lesz a helyzet, akkor gyorsan elfog dőlni a mérkőzés.

Három nyert szettig tartó mérkőzés alapján: Nadal

Nadal jelenlegi mérlege Párizsban 77-2. Mint már korábban említettem az elmúlt 12 év során mindössze két embernek sikerült legyőznie őt. Ez Thiem számára nem túl bíztató statisztika, de valójában neki nem is ezzel kell foglalkoznia. Mivel annak ellenére, hogy az osztrák is kiváló formában van, Nadal ezt a mérkőzést csak elveszíteni tudja, ezért érdemes a helyzetet elsősorban Thiem szemszögéből szemlélni. Akár milyen jól is fog játszani a mérkőzésen, három szettben nagy eséllyel csak akkor tudja befejezni majd a találkozót, ha a spanyolt valamilyen egészségügyi probléma hátráltatja. A Djokovic elleni három szetten keresztüli koncentrációs teljesítmény nagyon imponáló volt a részéről, ugyanakkor Rafa mindenképpen más szintet fog képviselni, mint a szerb. Nadal biztosan nem fogja könnyen adni a bőrét, valószínűleg Thiem sem tudja majd hullámvölgy nélkül végig uralni a találkozót, de ha nyerni szeretne, akkor egy négy szettes győzelem reális esély lenne a számára. Abban az esetben, ha Rafa szorult helyzetben érzi majd magát, akkor könnyen beleviheti az ellenfelet egy hosszabb labdamenetekkel tarkított játékba, amiből aztán nagy valószínűséggel nincs kiút. Az ötszettes siker nehezen elképzelhető Thiem számára, mivel minél többet töltenek majd a pályán, az annál inkább a spanyolnak fog majd kedvezni. Nadal szemszögéből teljesen más a helyzet, elképzelhető az is, hogy három szorosabb játszmában befejezi, de az is, hogy az osztrák megszorongatja és esetleg szettet is veszít a torna során először. A jelenlegi erőviszonyok alapján neki nagyobb a mozgás tere, így ezt a mérkőzést csak elveszíteni tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3312576895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.