Federer nyolcszoros wimbledoni bajnok lett

2017. július 17. - Gyarmati Márió

Roger Federer történelmi nyolcadik sikerét és rekordot jelentő tizenkilencedik Major címét szerezte meg a wimbledoni torna férfi egyes döntőjében. A svájci klasszis öt év után tudott ismét bajnoki címet nyerni a tenisz szentélyében. Győzelmének köszönhetően egy sor rekordot átírt a tenisz trónjára visszatérve.

Óriási várakozás előzte meg a 131. wimbledoni torna férfi egyes döntőjét, ugyanis a 11. fináléját játszó Federer történelmi nyolcadik sikerére készült. Az esélyek, a körülmények, az egymás elleni mérleg, a borítás és szinte minden egyéb fontos tényező a svájci neve mellett szólt, ugyanakkor a gyors szerváiról ismert Cilic-et sem volt szabad előre leírni. Federer utoljára öt évvel ezelőtt, 2012-ben tudott diadalmaskodni az All England Club-ban. Azóta két döntőt (2014, 2015) is elveszített Djokovic ellen, ráadásul a három évvel ezelőttit drámai körülmények között. A tavalyi évben a térdsérüléséből visszatérve a legjobb négy között búcsúzott. Az idei évben eddig brillírozott, Wimbledonba füves pályás tornagyőzelemmel érkezett, az elmúlt két hét során pedig fénykorát idézően játszott, így nem volt meglepő, hogy ismét ott lehet a fináléban. Döntőbeli ellenfele Marin Cilic kisebb meglepetésre idén pályafutása során először, remek játékának köszönhetően jutott be a wimbledoni torna döntőjébe. A várt izgalmak azonban elmaradtak, Federer három sima játszmában nyert és sokszorosan történelmet írt.

Federer nyerte a sorsolást és a fogadást választotta, így Cilic nyitotta meg a mérkőzést, ami két szoros adogatójátékkal kezdődött, de ennek ellenére mindketten hozták a saját szerva game-jüket. Ezután a horvát egy kicsit pontosabban játszott, simábban is nyerte a pontokat, így a negyedik game-ben breaklabdához jutott, amit végül a svájci hárított. 2-2-es állásnál Cilic ismét hibákat vétett, így Federer a mérkőzés során először break lehetőséghez jutott, ráadásul egyből háromhoz is. Az elsőt még nem tudta kihasználni, de a másodiknál résen volt, így előnybe került. A hétszeres bajnok ezután semmire hozta az adogatását, esélyt sem hagyva ellenfelének. 4-2-es állás után 5-3-ig mindketten hozták a szerva game-jüket. Cilic akkor a szettben maradásért szervált, de egy kettős hibának köszönhetően Federer másodszorra is break-elni tudta, ami az első szett megnyeréséhez vezetett. Nagyon szorosan indult a mérkőzés, viszont 2-2-es állás után Federer felülkerekedett az ellenfelén és a következő öt game-ből négyet megnyert. A svájci az első szett során nagyobb százalékban ütötte be az első szerváit (71% - 49 %) és nyert belőle pontokat (82% - 71%), és mivel a horvátnak sebezhetőbbek voltak az adogatásai ezért ezeket jól kihasználva az öt lehetőségből kétszer break-elt is.

A második szettben Federer egy love game-mel indított, miközben Cilic továbbra is küszködött. Ezt a svájci nagyon hamar kihasználta, mert azonnal break-elt is, majd gyorsan hozzátette a saját adogatójátékát. Federer szett és break előnnyel ülhetett le, miközben a másik oldalon drámai képsorok játszódtak le. Cilic nagyon magába roskadt, zokogott, a törölközőjét a fejére húzta, ráadásul megjelent mellette az orvos és fizióterapeuta is, viszont ápolást nem kapott. Hirtelen zavar keletkezett a pályán, senki sem tudta, hogy mi történt. Mivel Cilic zokogásban tört ki, semmi jóra nem lehetett számítani. Először úgy tűnt, hogy feladja a mérkőzést, de a szünet vége után megindult a saját térfelére és zsinórban hat elvesztett játék után, hozta a saját szerva game-jét. Federer-t kicsit megzavarta a hosszabb szünet, aminek következtében kereste a ritmust, de végül ő is hozta az adogatását, majd a mérkőzés során harmadszor is break-elt, majd ezt követően semmire szerválta ki a második szettet. A torna hétszeres bajnoka 61 percnyi játék után szerzett 2-0-ás szettelőnyt, így félig már a kezében érezhette a trófeát.

A harmadik szett előtti szünetben Cilic ápolást kért. A talpát kezelték, ami elég rossz állapotban volt, ugyanis hólyagok borították. Az rejtély, hogy miért várt vele idáig és miért nem kért már a második szettben 3-0-nál ápolást, de ezt már lehet, hogy sosem tudjuk meg. Federer kétszettes előnnyel a zsebében vágott neki a harmadik játszmának. Két könnyű adogatójáték után jött két szorosabb, de mindketten tartották magukat. Ezután a hatodik játékban Federer ismét love game-t hozott, majd ezt követően megtette az utolsó nagy lépést a győzelem felé és elvette a horvát adogatását, majd a sajátjával megerősítette a break-et. Ezt követően nem történt már újabb break, Federer 5-4-es állásnál kiszerválta a mérkőzést, amivel 8. wimbledoni és 19. Major címét szerezte meg.

Federer egyenletesen, végig irányítva játszott a három szett során, melyben Cilic problémái sem zavarták meg. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a döntőben elmaradtak a várt izgalmak, viszont az első szett eleje, illetve a harmadik szett valamelyest kárpótolt. Még nem lehet tudni, hogy egész pontosan mi történt a horváttal a második szett közepén. A talpán lévő hólyagoknak biztos, hogy köze volt hozzá, viszont az furcsa volt, hogy nem kért mindjárt ápolást és megvárta a szett végét. Federer-nek 1 óra és 41 perc elég volt ahhoz, hogy karrierje 11. wimbledoni döntőjében 8. sikerét arassa. A svájci a döntőről készült összegzésben minden statisztikai szempontban jobbnak bizonyult ellenfelénél. A mérkőzés során a 23 nyerő és a 8 ász mellett ütött még 2 kettős hibát és 8 ki nem kényszerített hibát. 76 %-ban (53/70) jöttek be az első szervái, amikből 81%-ban (43/53) tudott pontot nyerni. A második szervái után  pedig a pontok háromnegyedét nyerte meg (12/17).

Roger Federer újabb sikerének köszönhetően egy sor rekordot állított be vagy írt át, talán még többet is, mint ahány nyerőt a döntő során ütött. A svájci klasszis pályafutása 29. Major döntőjében 19. Major címét és azon belül 8. wimbledoni sikerét aratta, ami rekord a férfi tenisz történetében. Nyolcadik wimbledoni címével ő lett a férfi tenisz legeredményesebb füves pályás játékosa. Most már 17 füves pályás tornagyőzelmmel rendelkezik, ami szintén rekordnak számít. Karrierje során először tudta megnyerni a tornát szettveszteség nélkül, ami rajta kívül csak Bjorn Borg-nak sikerült még 1976-ban. 35 évesen ő lett a legidősebb wimbledoni bajnok az Open-érában. Utoljára 2006-ban tudta megnyerni egy éven belül a Gerry Weber Open-t és a wimbledoni tornát is, egyébként ez a duplázás (2003-2006, 2017) ötödik alkalommal sikerült neki. 2009 után nyert ismét egy naptári éven belül két Major tornát, akkor nyolc évvel ezelőtt a Roland Garros-t és Wimbledon-t zsebelte be. Karrierje során ez a negyedik olyan éve (2004, 2006-07, 2017) amikor egy szezonon belül sikerült megnyernie az Australian Open-t és Wimbledon-t is. Pályafutása során ez a hatodik olyan szezon, (2004-2007, 2009, 2017) amikor legalább két Major tornát nyer meg egy éven belül. Idén már öt tornagyőzelemnél jár, összesítettben pedig 93-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3212668297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.