A Sharapova - Babos mérkőzés összefoglalója

2017. szeptember 01. - Gyarmati Márió

Babos Timi számára a második forduló jelentette a végállomást, miután az első szett megnyerését követően 7-6, 4-6, 6-1 arányban kikapott a torna 2006-os bajnokától, Maria Sharapova-tól.

 

Maria Sharapova 2014 után tért vissza ismét New Yorkba, ahol az elmúlt években szinte alig játszott. Az egykori világelső 15 hónapos eltiltását követően először indulhatott Major tornán. Legutóbb a tavalyi Australian Open-en versenyzett, ahol a legjobb nyolc között Serena Williams búcsúztatta. A US Open 2006-os bajnoka szabadkártyásként kapott lehetőséget az újabb részvételre. Az első fordulóban a második kiemelt Simona Halep-et győzte le egy több mint két és fél órás csatában. Sharapova-t egyébként a New Yorki közönség örömmel fogadta, a szervezők is probléma nélkül adták meg neki a főtáblás indulásához szükséges szabadkártyát. Babos Timinek ez volt a hatodik indulása Flushing Meadowsban, de az első fordulón csak a tavalyi évben tudott először túljutni, akkor viszont két mérkőzést is nyert, amivel egyéni legjobbját érte el. Timi az első mérkőzésén a svájci származású Viktorija Golubic-csal mérkőzött meg, akit egy óriási csatában, két és fél órányi játékot követően 7-5, 5-7, 7-5 arányban győzött le. 

 

A mérkőzésen az orosz teniszező kezdte az adogatást. Az első két pont megnyerését követően zsinórban négyszer hibázott, így ennek köszönhetően Babos break-elni tudott. Timi ezt követően egy pontot veszítve a break mellé tette a saját szerva game-jét is, így az összecsapást 2-0-ás vezetéssel kezdte meg. Sharapova a gyenge kezdés után megrázta magát és a második szerva game-jét már semmire hozta. A negyedik játékban viszont Timi elkezdett hibázni, így az orosz emiatt három breaklabdához jutott. Babos ebből az első kettőt még hárítani tudta, de a harmadik lehetőséget már Sharapova kihasználta, így 2-2-re kiegyenlített. Az ötödik játékban azonban újabb fordulat következett, ugyanis Sharapova ismét többet hibázott, Timi pedig ezt kihasználva nyomást helyezett rá. Az első szettnek ez lett a legszorosabb játéka, mely során Timi második alkalommal is elvette az ötszörös Major bajnok adogatását, és ezt követően, mint legelőször, megerősítésként mellé tette a sajátját is. Hat game-t követően Babos 4-2-re vezetett, ami bíztató volt a szett vége felé haladva. A következő három adogatójáték már simább volt, fogadóként csak egy-egy pontot tudtak egymástól elvenni.

 

Az újabb fordulat azonban 5-4-es állásnál következett be, amikor Timi az első szett megnyeréséért szervált. A magyar játékos gondban volt az első szerváival, amikre a már jóval stabilabban játszó orosz le tudott csapni, melynek következtében egy break lehetőséghez jutott, amit azonnal értékesített is, így visszahozta magát a nyitójátszmába. Timi viszont nem omlott össze az elszalasztott lehetőség miatt, miközben az orosz ismét a fontos pontoknál hibázott, így az első szett során harmadszor is break-elt, így ő is visszajött a mérkőzésbe, ezért ismét a szett megnyeréséért adogathatott. A sorminta pedig folytatódott, ugyanis Sharapova kihasználva Timi hibáit, kiharcolta a rövidítést. A tie-break első négy pontjából hármat Timi nyert meg, így mindjárt a rövidítés elején összejött a mini break. 5-2-es vezetésnél egyértelműen a magyar játékosnak állt a zászló. Az orosz még szépített 4-5-re, de Timi a következő két adogató pontjánál nem hibázott, így végül behúzta az első szettet.

A nyitójátszmában kiegyenlítettek volt az erőviszonyok, ami egyrészt Timi bátor játékának, másrészt pedig Sharapova rengeteg hibájának volt köszönhető. A szett során mind a ketten öt breaklabdához jutottak, melyből egyaránt hármat tudtak kihasználni. Sharapova 19 ki nem kényszerített hibát ütött Babos 11 hibájával szemben, amihez még hozzátársult 4 kettős hiba is. Az első szettben lejátszott 82 pontból mindkét játékos 41-et nyert meg.

 

A második szettet Sharapova egy break-kel kezdte, majd ezt követően simán hozta az adogatását, így 2-0-ás előnyre tett szert. Timi ezt követően összeszedte magát, és ha nehezen is, de hozta a szerváját. A negyedik game-ben az orosz ismét kiengedett, négy hibát is ütött, ami megbosszulta magát, ugyanis Timi ezt ügyesen kihasználva felzárkózott, majd egy szorosabb játékot követően 3-2-re módosult a javára az állás. Babos nagyon jó helyzetben volt, ugyanis zsinórban három megnyert game-t követően a szett során először vezetett. A hatodik játék, melyben ismét az orosz szervált, rendkívül szorosra sikeredett. Timinek két breaklabdája is volt, de nem tudta egyiket sem kihasználni. Sharapova elkezdett küzdeni, magabiztosabban játszani, aminek az eredménye az egyenlítés volt. Ekkor már nála volt a lélektani előny, ami lendületbe is hozta, ugyanis ismét break előnyre tett szert, majd ezt követően 5-3-ra elhúzott. Mikor Timi 3-5-ös állásnál a szettben maradásért szervált, akkor már egyértelműen a kevesebbet hibázó és agresszívabban játszó orosz volt előnyben, az egyenlítés pedig már nem volt kérdéses. Ennek ellenére Timi nem engedte el a szettet, azonban már nem sok esélye maradt. Sharapova végül egy love game-mel 6-4-re lezárta a második játszmát, aminek köszönhetően kiegyenlített.

 

A második szettben Timi hiába fordított 0-2-ről 3-2-re, a lendületet nem tudta megtartani. Sharapova a hatodik game-ben két breaklabdát is hárított, többek között ezzel menekítve meg a saját szerváját, ami után olyan erőre kapott, amivel Timi már nem tudott konkurálni. A mérkőzés fordulópontja is erre datálható, ugyanis ezután egyre nagyobb lett a két játékos között a különbség. A második szett során Sharapova több nyerőt és kevesebb ki nem kényszerített hibát ütött, valamint nagyobb százalékban tudta kihasználni a break lehetőségeit is. Összességében nézve pedig minden mutatóban javult az első szetthez képest, mivel sokkal összeszedettebben játszott, miközben Timi egyre többet rontott. A szett végén pedig úgy tűnt, hogy kezd elfogyni a hite, de a passzívabb játék sem segített.

 

Kereken kétórányi játékot követően következett a döntő játszma, amiben ismét Timi kezdte az adogatást. A második szett elvesztése látszólag megviselte a magyar játékost, aminek a pályán azonnal meglett az eredménye, ugyanis Timi semmire bukta el a szerváját. Nagyon rosszak voltak a kilátásai, főleg miután az orosz 2-0-ás vezetésre tett szert. Ezt követően Babos még egy game erejéig fellángolt, de utána már nem tudott játékot nyerni, így az orosz zsinórban négy game-et nyerve lezárta a döntő játszmát. Sharapova két óra 19 percnyi játékot követően (4)6-7, 6-4, 6-1-re legyőzte első találkozójukon Babos Tímeát, aki ezáltal búcsúzott az egyéni küzdelmektől. A döntő szettben Timi játéka teljesen szétesett, ezért rengeteget is hibázott, a győzelmi esélyei pedig ezáltal hamar szertefoszlottak. Az első szervái után már csak 50 %-ban tudta megnyerni a pontokat, a másodikból pedig csak egy labdamenetet nyert. Három nyerő mellett hét ki nem kényszerített hibát ütött, miközben ellenfele a szett során kétszer annyi pontot nyert meg.

 

Sharapova következő ellenfele az amerikai Sofia Kenin lesz, aki harmadik alkalommal van ott a US Open főtábláján. A 18 éves játékos idén tudott először mérkőzést nyerni, ráadásul most már kettőt is. Az orosz játékos a tábla alsó ágán van, a negyedik negyedben, ahol teljesen nyitott a küzdelem, ugyanis az ide sorsolt nagy nevek már mind kiestek, ráadásul a legnagyobbat, Halep-et, ő győzte le. A negyedében a legmagasabban rangsorolt játékos a 16. kiemelt Anastasija Sevastova, aki a tavalyi évben a negyeddöntőig jutott. A két játékos még nem játszott egymás ellen, így egy esetleges negyeddöntős összecsapás az első mérkőzésük lenne. A negyed nyitva van, a többi már csak az oroszon múlik, mindenesetre három játéknapot követően hirtelen még nyitottabbá vált a küzdelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7912794936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.