Rafa Nadal háromszoros US Open bajnok lett

2017. szeptember 12. - Gyarmati Márió

Rafa Nadal bravúros játékának köszönhetően harmadik US Open győzelmét és tizenhatodik Major címét szerezte meg az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság férfi egyes versenyében, miután a döntőben 6-3, 6-3, 6-4 arányban legyőzte a dél-afrikai származású Kevin Anderson-t. Győzelmének köszönhetően a spanyol klasszis négy év után tudott ismét keménypályán Major címet nyerni.

 

Bő két héttel ezelőtt a teniszvilág nagy része még Fedal döntőt jósolt és várt is az év utolsó Major tornájára, ám az álomdöntő esélye már a sorsolásnál szertefoszlott, ugyanis a két klasszis egy ágra került. Ezek után Murray visszalépése már csak olaj volt a tűzre. Annak ellenére, hogy idén nem kellett volna várni a döntőig, mivel már az elődöntőben létrejöhetett volna a tenisz történelem első New Yorki Fedal rangadója, ez sem segített. Lassan kénytelenek leszünk ezt az álmot is átengedni az örökkévalóságnak. A Fedal döntő helyett lett azonban egy Nadal – Anderson finálé, ami annak ellenére is tartogatott magában némi izgalmat, hogy a dél-afrikai nem a spanyol súlycsoportjába tartozik.

Attól függetlenül, hogy a sorsolásnál Nadal és Federer egy ágra került, a spanyol viszonylag könnyű negyedet kapott. Ennek megfelelően nehézségek nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, ahol Andrey Rublev ellen mérkőzött meg. Az oroszok ifjú tehetségének nem sok esélyt hagyott, ugyanis mindössze öt game-t veszítve másfél óra alatt lerendezte a találkozót és bejutott karrierje hatodik New Yorki elődöntőjébe. Az utolsó negyeddöntőt Federer és del Potro játszotta, aminek a tétje Federer és Nadal újabb összecsapása, a világelsőség kérdése, illetve az első US Open találkozójuk volt. Kisebb meglepetésre a torna 2009-es bajnoka négy szettben búcsúztatta a svájcit, így ezzel szinte minden kérdést eldöntött. Az argentin 5-8-as mérleggel érkezett a spanyol elleni elődöntőbe, ahol a nagy szervái és az agresszív játékstílusa miatt egyáltalán nem volt esélytelen Nadal ellen. Del Potro az első szett során nagyot küzdött, aminek a játszma megnyerése lett az eredménye, de utána látványosan leeresztett és a következő három szett során csak öt game-t tudott nyerni. A várakozásokkal ellentétben nem hozott nagy izgalmakat ez a rangadó sem, mivel az első szett elvesztése után Nadal nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt és lemosta az argentint a pályáról.

 

Kevin Anderson a sorsolásnál az alsó ág felső negyedébe került, ahol többek között Querrey, Isner, Zverev és Sock is volt. A dél-afrikai játékos az első három fordulót könnyedén vette, két óránál többet nem igazán töltött a pályán. Szettet először a negyedik körben, Paolo Lorenzi ellen veszített, de a továbbjutása ennek ellenére nem került veszélybe, így karrierje során második alkalommal is eljutott New Yorkban a legjobb nyolcig. Miközben Anderson mérkőzésről mérkőzésre menetelt, az alsó ágon sorra estek ki az esélyes -és nála esélyesebb játékosok, ezért az első hét végére teljesen nyitottá vált a tábla alsó fele. A negyeddöntőben a hazaiak egyik kedvencével, Sam Querrey-vel mérkőzött meg. A két játékos 3 és fél órán át harcolt egymással, melyet végül négy játszmában Anderson nyert meg. Ennek a sikernek köszönhetően bejutott karrierje első Major elődöntőjébe, ahol Carreno Busta várta. A spanyol játékos az első szett során taktikusan játszott, miközben Anderson hibát - hibára halmozott, így közel fél órányi játékot követően szetthátrányba került. A második szettre azonban összeszedte magát és fokozatosan javított a játékán, ezért gyorsan egyenlíteni tudott. Az egyenlítés után már nála volt a lélektani előny, amivel a mérkőzés hamar el is dőlt, ugyanis a következő két szettet is behúzva, pályafutása első Major döntőjére készülhetett.

A két játékos a döntőt megelőzően négy alkalommal játszott egymás ellen, melyekből mindegyik találkozót Nadal nyerte meg. Háromszor keménypályán, egyszer pedig salakon játszottak. A keménypályás mérkőzéseik során Anderson csak egy alkalommal tudott szettet nyerni, még két évvel ezelőtt, Párizsban. Major tornán idáig csak egyszer, 2015-ben, Ausztráliában csaptak össze. Akkor az első szoros szett után Nadal könnyedén tudott nyerni.

 

A mérkőzésen a dél-afrikai kezdte az adogatást. Már az első game szorosra sikeredett, de még ha nehezen is, végül megtudta tartani a szerváját. Rafa a fogadásnál nagyon hátul állt, olyannyira, hogy hátrébb talán már nem is tudott volna helyezkedni, de ennek ellenére három pontot is megtudott nyerni az első fogadó game-jében. Ezt követően a spanyol nagyon simán hozta a szerváját, mindössze egy pontot veszített. Ezután ismét Anderson következett, aki hasonlóan az első game-hez, most is szenvedett. Nadal két break labdához is jutott, de ezeket a dél-afrikai viszonylag könnyedén hárította, majd nagy sokára a game-t is lezárta. Rafa-nak továbbra sem volt problémája az adogatással, amit egy love game-mel prezentált. Anderson harmadik szerva game-jében Nadal továbbra is nagyon hátul állt, de a jól helyezett labdáknak köszönhetően ismét eredményes volt, ugyanis újból két break lehetőséget harcolt ki magának. A dél-afrikai most is hárítani tudta Nadal támadásait, de ehhez a spanyol hibái is kellettek. Öt alkalommal jutott el egyenlőig, mire le tudta zárni a game-t.

Rafa az első három fogadójátékban átlagosan hat pontot tudott nyerni, ami kimagaslóan jónak számít, viszont Anderson szerencséjére a break még ennek ellenére sem jött össze. Öt játékot követően a dél-afrikai győzelmére már kevesen fogadtak volna, ugyanis amíg ő rendre megszenvedett a saját szerváival, addig Nadal adogatóként brillírozott, ráadásul fogadóként is nagyon sok pontot megnyert. A mérkőzés elején arra lehetett számítani, hogy Anderson megpróbálja majd Rafa-t kiszorítani a pályáról, miközben a pontok gyors befejezésére törekszik majd, de végül ebből vajmi kevés valósult meg. Nadal sokkal bátrabban kezdte a találkozót, ráadásul egyből megtámadta az ellenfél adogatásait, még mielőtt kiszorult volna a pályáról. Azáltal, hogy a spanyol agresszíven támadott, féken tartotta a dél-afrikait, aki láthatóan zavartan játszott, mivel Nadal nem hagyta őt kibontakozni. 

 

A hetedik játékban folytatódott a szokásos forgatókönyv. Anderson ismét szenvedett, ritka volt, amikor két pontot is tudott nyerni egymás után, így ennek is köszönhetően újra felhúzta magára a spanyolt, aki most az újabb break lehetőséget kihasználva előnyhöz jutott. Anderson taktikája az első néhány game-t nézve alapvetően jónak bizonyult, de mivel bizonytalanul játszott, sokat nem tudott belőle kihozni. Ezután Nadal viszonylag gyorsan 5-3-ra módosította az állást, ezért a dél-afrikai játékosnak a szettben maradásért kellett adogatnia. A spanyol hamar el is döntötte a játszmát, ugyanis újra break-elt, így 6-3-ra lezárta az első szettet. Nadal-nak az első játszma során egy fogadó game kivételével az öszes többiben volt legalább egy break lehetősége, melynek során 28 labdamenetet nyert meg (28/58), miközben ő csak négy pontot veszített el az adogatásai mögül.

A második szettet Rafa egy love game-mel kezdte, ami után Anderson is tartotta a lépést, ugyanis nagy sokára, volt egy simább adogatójátéka, amiben csak egy pontot veszített el. A következő három game viszonylag simán alakult ugyanis mindenki hozta a saját szerváját. A hatodik játék azonban meghozta a második szett fordulópontját, ugyanis Nadal a mérkőzés során harmadszorra is break-elt, majd hozzátéve a saját játékát, 5-2-re elhúzott. A dél-afrikai játékos zsinórban három elveszített game után 3-5-re szépíteni tudott, de a spanyol egy love game-mel lezárva a második szettet, esélyt sem hagyva ellenfelének. Rafa a második szettben csupán három pontot veszített adogatóként, miközben nyolcat nyert fogadóként, ami ismét kulcsfontosságúnak bizonyult. Az első két szett statisztikáját nézve pedig 7/43 - 36/80 volt az állás a spanyol javára, ami egészen döbbenetes aránynak tűnik. Nadal a második szett során 15 nyerőt és 2 ki nem kényszerített hibát ütött, ami megint csak parádésnak számít.

 

A harmadik szettet Rafa 2-0-val indította, ugyanis mindjárt a játszma elején break-elni tudott. 2-1-es vezetésnél viszont egy kicsit kiengedett, ami miatt adogatóként két pontot is veszített, de a szervája továbbra sem került veszélybe, így 3-1-re módosult az állás. Anderson a helyzet reménytelensége ellenére is tovább küzdött, így a mérkőzés során először semmire hozta az adogatását. Nadal egy kicsit ismét meginogott, de így is megtartotta az előnyét, így 4-2-es állásnál már csak két game-re volt a harmadik New Yorki sikeréhez. A hátralévő négy game-ben különös dolog már nem történt, ugyanis mindenki hozta a szerváját. Anderson-tól még néha elhangzott egy-egy „Come On !”, ami erős jellemre és nagy szívre utal, ugyanis még a vereség kapujában is tisztesen próbált helytállni és hajtani magát a lehetőségekhez képest. 5-4-nél Nadal a 16. Major címéért adogatott, melynek során újból meginogott, így a mérkőzésen először Anderson három pontot is nyerni tudott fogadóként egy game-en belül. 40-40 után Rafa két nyerőt ütött, amivel vége is lett a találkozónak, így a spanyol két és fél órányi játékot követően 6-3, 6-3, 6-4-re megnyerte a mérkőzést

Rafa Nadal döntőben mutatott teljesítményére egész egyszerűen nincsenek szavak. Tökéletes játékot produkált adogatóként és fogadóként is. A mérkőzés során 63%-ban ütötte be az első szerváit, amiből 84%-ban nyerte meg a pontokat. A második szervák 70 %-ban jöttek be neki (19/27), ami nagyon jó arány, főleg Anderson-hoz képest, aki csak a pontok harmadát (36%, 16/44) tudta a sajátjaiban értékesíteni. Rafa a mérkőzés során kilenc alkalommal jutott break labdához, amiből négyet értékesíteni is tudott, miközben Anderson egyszer sem tudott break pontot kiharcolni. Nadal nem csak az alapvonalon játszott kiválóan, hanem a hálónál is, ugyanis a 16 próbálkozásból mindig pontot tudott ütni. A két és fél órás mérkőzés során a spanyol 30 nyerő ütés mellé csupán 11 ki nem kényszerített hibát ütött a dél-afrikai 32-40-es mutatójával szemben. Fogadóként pedig háromszor több pontot tudott megnyerni (45/108), mint az ellenfele (15/72), ami kulcsfontosságúnak bizonyult.

 

Az év utolsó Major tornájának a döntőjében Nadal tökéletesen játszott, miközben ellenfele is próbált küzdeni. Anderson taktikája jónak bizonyult, de mivel sokat hibázott egyáltalán nem lett eredményes. A dél-afrikai játékos kitartása pedig külön szót érdemel ugyanis olyan helyzetekben is harcolt, amikor más már rég feladta volna. Tisztesen végig küzdötte a három szettet, de Rafa-val ennek ellenére egyáltalán nem bírt.

Rafa Nadal újabb sikerének köszönhetően pályafutása 109. döntőjében 74. tornagyőzelmét szerezte meg és azon belül is a 16. Major címét, ami egyben a 3. US Open sikere is egyben. Legutóbb keménypályán 2014 januárjában, Dohában tudott diadalmaskodni, viszont azóta zsinórban 8 döntőt veszített el a borításon, amibe beletartozik az idei Australian Open fináléja is. A dohai tornagyőzelme óta több mint 3,5 év telt el. A borításon egyébként ez a 17. sikere. Karrierje során ez volt a negyedik olyan év (2008, 2010, 2013, 2017) amikor legalább két Majort nyert meg. Legutóbb ez a bravúr négy évvel ezelőtt, 2013-ban sikerült neki. Akkor szintén a Roland Garros-t és a US Open-t húzta be. Az idei szezon során három Major döntőben is érdekelt volt, ami pályafutása során harmadik alkalommal (2010, 2011, 2017) jött össze neki. A Roland Garros – US Open duplát most csinálta meg karrierje során harmadszor (2010, 2013, 2017). A 16 Major győzelméből az utolsó nyolcat Párizsban (5) és New Yorkban (3) aratta. Federer-rel való rivalizálásuk óta ez a negyedik olyan év, amikor ők osztoznak valamennyi Major tornán (2006, 2007, 2010, 2017).

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1512822148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.