Heroikus küzdelem és drámai csata az első napon

Magyarország - Oroszország: 1-1

2017. szeptember 18. - Gyarmati Márió

Fucsovics Márton heroikus küzdelemben győzött a US Open negyeddöntős Andrey Rublev ellen, míg Balázs Attila drámai csatában kapott ki Karen Khachanov-tól a Magyarország - Oroszország Davis Kupa találkozó első játéknapján.

2017007601.jpg

Fotó: facebook.com/DavisCupTennis

A magyar férfi teniszválogatott péntek és vasárnap között játszik az orosz válogatott ellen a Kopaszi-gáton felépített ideiglenes salakpályás teniszstadionban. A találkozó tétje a világcsoportba kerülés, mely legutóbb a magyaroknak 1995-ben sikerült. Az orosz válogatott top 100-as ifjú tehetségekkel erősít, de a rutin és a tapasztalat a mi oldalunkon van. A magyar Davis Kupa csapatot Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor és Borsos Gábor alkotja, míg az orosz csapatot Karen Khachanov, Andrey Rublev, Daniil Medvedev és Konstantin Kravchuk.

 

A magyar Davis Kupa csapat

Fucsovics Marcinak az idei évben parádés szezonja van, amit többek között tornagyőzelmek, top 100-as helyezés, Davis Kupa sikerek és Major főtábla jellemez. Szezonbeli első tornagyőzelmét még júliusban, Olaszországban szerezte meg a vicenzai salak borítású Challenger versenyen. Ezt követően a füves pályás szezon során is győzni tudott, még pedig az angliai Ilkley-ben, ahol karrierje egyik legrangosabb győzelmének köszönhetően alanyi jogon felkerült a wimbledoni torna főtáblájára. Mérkőzést sajnos nem sikerült nyernie az All England Club-ban, de tisztesen helytállt Gilles Müller-rel szemben, aki a füves pályás szezon meglepetésének számított, és aki később, a negyedik fordulóban legyőzte a kétszeres bajnok Nadal-t. A wimbledoni torna után életében először bekerült a világranglistán a top 100-ba, ami magyar férfi teniszezőnek ezt megelőzően 2003 márciusában sikerült. Fucsovicsot 2017. július 17-én, a 99. helyen jegyezték. Az év utolsó Major tornájára, a US Open-re is főtáblásként érkezett, ahol az első fordulóban óriási küzdelemre kényszerítette a francia Nicolas Mahut-t, aki végül csak döntő szett tie-break-ben tudta legyőzni őt.

A tavaszi szezon nem csak Fucsovicsnak, hanem Balázs Attilának is jól sikerült, aki egy csehországi Challenger elődöntőt követően Zalaegerszegen és Spanyolországban is tornát tudott nyerni, miközben Zamárdiban finalista volt. Júliusban az umagi ATP 250-es versenyen a kvalifikációból feljutott a főtáblára, ahol Damir Dzumhur legyőzését követően nagy csatára késztette az akkori ranglista 14. helyezettjét, David Goffin-t, aki ellen három játszmában kapott ki. 

Piros Zsombor nevét először idén januárban, a junior Australian Open megnyerésével ismerhette meg a világ. A 17 éves játékos szettveszteség nélkül jutott be a melbournei torna döntőjébe, ahol a nyitójátszma elvesztése után megfordította a találkozót és megnyerte élete első Major versenyét. Párizsban az egyéni küzdelmek során a harmadik fordulóban búcsúzott, de párosban ismét bravúrt hajtott végre, ugyanis a spanyol Nicola Kuhn-nal az oldalán megnyerte a versenyt. Wimbledonban az egyéni küzdelmek során az első körben, míg párosban a másodikban búcsúzott, ezután pedig a profi karrier felé vette az irányt, így a US Open-re már nem utazott el.

 

Az orosz Davis Kupa csapat

Az orosz csapat három ifjú titánnal és egy veteránnal érkezett meg Budapestre. A három fiatal tehetség, akik Oroszország reménységei is egyben, már most a világranglista legjobb 100 helyezettje között van. Karen Khachanov a 32., Andrey Rublev a 37., míg Daniil Medvedev a 61. pozíciót foglalja el jelenleg a rangsorban. A csapat negyedik tagja, a 32 éves Konstantin Kravchuk bőven százon kívül van, ugyanis jelenleg a 169. Khachanov, Rublev és Medvedev nagy valószínűséggel ott lesznek az év végi milánói világbajnokságon, melyet most fognak először megrendezni és melyen a világranglista nyolc legmagasabban rangsorolt 21 éven aluli játékosa vesz majd részt.

Mind a három játékos az áttörés küszöbén áll, de nagy kérdés, hogy sikerül-e majd nekik. Óriási a tét, ugyanis nem mindegy, hogy Kafelnikov és Safin útjára lépnek, vagy esetleg ők lesznek az elveszett generáció legújabb hulláma, de ez nagyjából minden fiatal tehetséggel kapcsolatban elmondható. Kiemelkedő eredményeik még nincsenek, ugyanis csak az elmúlt 1-2 évben kezdtek el Major tornákon is indulni. Medvedev-nek például az idei Australian Open volt az első szereplése, de mérkőzést csak Párizsban tudott nyerni. Rublev viszont a US Open-en a negyeddöntőig menetelt, ahol példaképétől, Rafa Nadal-tól szenvedett könnyed vereséget.

Annak ellenére, hogy az oroszok három top 100-as játékossal érkeztek meg hozzánk, egyáltalán nem volt félni valónk, ugyanis a kvartett igen szerény Davis Kupa eredményekkel rendelkezik. Khachanov a hétvégi találkozó előtt négy egyéni mérkőzést játszott, melyből csak egyet tudott megnyerni. Medvedev idén csatlakozott először a csapathoz, mikor a szerbek ellen játszottak, és mindjárt vereséggel is nyitott, ami nem csoda, hisz Djokovic volt az ellenfél. Egyedül Rublev-nek pozitív a mérlege, ugyanis eddigi hat találkozójából négyet megnyert. Velük ellentétben viszont Fucsovics Marci és Balázs Attila nem csak rutinosabb és eredményesebb, hanem szenvedélyesebb Davis Kupa játékos is.

A tapasztalat mellett a felkészülés is minket segített, ugyanis az oroszok a kemény borítású US Open-ről érkeztek meg, míg Attila és Marci a múlt héten a genovai salakpályás Challenger versenyen játszott, ahol az egyéni küzdelmek mellett párosban is elindultak a minél alaposabb felkészülés érdekében. Fucsovics egyéniben az elődöntőig jutott, ahol az első szett elvesztése után bokasérülés miatt kénytelen volt feladni a találkozót. A két magyar játékos egyesben a negyeddöntő során egymással is megmérkőzött, ráadásul óriási csatát vívtak. A párosok versenyében két mérkőzést játszottak, ahol a legjobb nyolc között egy argentin – uruguay-i duótól kaptak ki, így az oroszokhoz képest jóval felkészültebben érkeztek meg a Davis Kupa találkozóra.

 

Fucsovics Márton - Andrey Rublev: 6-2, 6-4, 5-7, 2-6, 6-3.

Fucsovics taktikusan és dinamikusan kezdte a mérkőzést, könnyedén hozta az adogatójátékát, miközben Rublev szenvedett, főként a hosszú labdamenetek során, így nem volt meglepő, mikor Marci a harmadik game-ben már break-elni tudott. Fucsovics ezt követően is könnyedén hozta a szerváját, miközben az orosz továbbra is sok hibát vétett. Marci nem csak adogatóként, hanem fogadóként is eredményesen játszott, átlagban legalább két pontot tudott megnyerni az orosz szerváiból. Fucsovics 4-2-es vezetésnél ismét break-elt, majd ezt követően egy pontot veszítve 6-2-re lezárta az első szettet. Marci nagyon magabiztos játékkal kezdett, amit ráadásul 3-2-es vezetés után még magasabb szintre emelt, ugyanis 3-2-es állás után már csak egy labdamenetet veszített el.

A második szett során 3-3-ig fej-fej mellett haladtak. Fucsovics továbbra is irányította a labdameneteket, miközben Rublev látványosan szenvedett a lassabb borítású salaktól, amitől egyre idegesebbé vált, így már csak idő kérdése volt az újabb break. Marci a hetedik játékban egy break pontot harcolt ki, amit egyből ki is használt, így Rublev a második szettben is hátrányba került. Ezt követően az orosz megrázta magát és az első szettel ellentétben, a hosszú labdamenetekben is elkezdett agresszíven támadni, de Fucsovics ennek ellenére, breaklabdát hárítva, 5-3-as előnyre tett szert. Ezt követően két sima adogató játék következett. Marci a szettet egy love game-mel zárta le úgy, hogy Rublev ekkor már szemmel láthatóan erőre kapott.

A harmadik szettben Fucsovics azonnal hátrányba került, ugyanis Rublev 3-0-ás előnyre tett szert, de ezt követően Marci azonnal visszajött és kiegyenlített. Az orosz két elveszített szett után kezdett magára találni és egyre veszélyesebb ellenfélnek bizonyult. 3-3 után viszont három love game következett az adogatótol. Ekkor a mérkőzés kritikus szakaszhoz érkezett Fucsovics 2-0-ás vezetésének köszönhetően, így mind a ketten nagyon ügyeltek a szerváikra. Ezt követően szorosabb game-ek jöttek, de 5-5-ig így is tartották magukat. A harmadik szett végéhez közeledve Rublev láthatóan feltüzelte magát, amit egy sima szerva game követett, amivel 6-5-re módosult az állás. Marcinak pont a legrosszabbkor jött egy szoros adogatójáték, ami a szett végét is jelentette, ugyanis az orosz végül elvette Fucsovics adogatását, behúzva ezzel a harmadik játszmát.

A negyedik szett elején, ha nehezen is, de Rublev hozta a szerváját, viszont Marci ezt követően semmire bukta el az adogatását, ami után az orosz ismét küszködött, de végül a 3-0-ás előnyt így is kiharcolta. Fucsovics a második szett vége óta zsinórban öt játékot veszített el, ami nem tett jót az esélyeinek. Rublev először került a mérkőzésen fölénybe, miközben Marcin a fáradtság jelei látszódtak, ami nem csoda, hisz az első két szett során parádés játékot mutatott be, ami elég sokat kivett belőle. 3-0-át követően Fucsovics először hozta a szerváját a negyedik szett során, ami nagyon fontos volt, ugyanis ha az orosz ismét break-elt volna, akkor a játszma is eldőlt volna. Ezt követően Rublev adogatott, akit hosszú idő után Fucsovics ismét megszorongatott, ugyanis fogadóként két pontot is el vett tőle. Ezután Marci egy love game-mel 2-4-re módosította az állást, életben tartva ezzel az esélyeit. Rublev 4-2-nél adogatott ismét és már sokadszorra a mérkőzésen, problémája akadt a szervájával, ami Fucsovics számára bíztató volt, de a fordítást sajnos ez sem hozta meg. Marcinak ezért 2-5-ös állásnál a szettben maradásért kellett adogatnia. Az első három pont elvesztésével Rublev-et három szettlabdához juttatta, amiből kettőt még hárítani tudott, de az orosz a harmadikat kihasználva 6-2-re lezárta a negyedik szettet és kiharcolta a döntő játszmát.

A döntő szett kiharcolásával a 0-2-ről fordító Rublev lett a mérkőzés főesélyese. Marci az elmúlt két szett során, több hullámvölgyön is keresztülment, ami nem csoda, hisz embert próbáló találkozó kerekedett a bemutató mérkőzésből. Az ötödik játszmát Fucsovics egy meglepetés break-kel kezdte, amit az orosz a következő game-ben egyből vissza is vett. Ezután a következő négy játékot az adogató nyerte meg. Fucsovics 3-3-as állásnál két breaklabdához jutott, amiből a másodikat kihasználva karnyújtásnyira került a győzelemtől. Innentől kezdve viszont nem volt megállás, ugyanis semmire hozta a szerváját, majd ezután három pontot nyert zsinórban fogadóként, amivel mérkőzés labdákat harcolt ki. Rublev nehéz helyzetben volt a feltámadó Fucsoviccsal szemben, de ennek ellenére egy mérkőzéslabdát még hárítani tudott, viszont a másodiknál Marci irányításának köszönhetően esélye sem volt, így Fucsovics 3 óra 25 percnyi játék után élete mérkőzését nyerte meg.

 

Karen Khachanov - Balázs Attila: 3-6, 6-2, 7-6(12), 6-1.

Az első játéknap második egyéni mérkőzésén Balázs Attila és Karen Khachanov lépett pályára. Attila 1-2-es állásnál semmire hozta a szerváját, majd zsinórban négy fogadópontot megnyerve az ötödik játékban break-elni tudott. Ezután, ha nehezen is, de hozta az adogatását, megerősítve ezzel a megszerzett break-et. Rublev-hez hasonlóan Khachanov-nak sem kedveztek a hosszú labdamenetek, melyek során sokat hibázott, ráadásul görcsösen is játszott. Ezt követően Khachanov egy love game-mel próbál Attila nyomában maradni. Ezután egy szorosabb Balázs adogatójáték következett, melyben az orosz két pontot is megtudott nyerni, de Attila megtartotta a szerváját, ezért 3-5-nél Khachanov-nak a szettben maradásért kellett adogatnia. Attila 15-40-ről fordította meg fogadóként a game-t aminek következtében ismét break-elni tudta az oroszt, ami így az első szett megnyeréséhez vezetett. Attila mindössze 36 percnyi játékot követően dupla break-kel nyerte meg a nyitójátszmát, melyben Marcihoz hasonlóan ő is magabiztosan teniszezett, miközben az orosz sokszor hibázott. Az első szett elvesztése után Khachanov elkapta a fonalat és már a második szett elején break előnybe került. Attila kicsit kiengedett, miközben az orosz még kétszer elvette az ellenfél adogatását, így nagyon simán, 43 percnyi játékot követően 6-2-re egyenlített.

A harmadik szett elején ismét kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Mindkét játékos elsősorban a saját adogatásaira koncentrált, de azért próbáltak fogadóként is helyzetbe kerülni. A szett során először Balázs Attila tudott break-elni, viszont az előnyt a következő game-ben Khachanov egyből visszavette. A következő fordulópont 4-4-nél következett be, amikor Khachanov fogadóként 14-40-ről zsinórban négy pontot megnyerve a szett során másodszor is elvette Attila adogatását, aminek köszönhetően a szett megnyeréséért szerválhatott. Attila ismét rákapcsolt, így a szakadék széléről vissza kapaszkodva, kiegyenlített. Ezután mind a ketten hozták a szerváikat, így következett a tie-break. A rövidítésben először Attila harcolta ki a mini break-et, de ahogy a szett során, Khachanov most is egyből visszajött. A labdamenetek során Attila a hálónál bravúrosabbnál bravúrosabb megoldásokkal oktatta ellenfelét, fontos pontokat nyerve ezzel. Khachanov-nak kétszer is a kezében volt a szett megnyerése, de mindkét alkalommal hibázott, játékban tartva ezzel ellenfelét. 12-12-nél Attila először adogatóként majd fogadóként is rontott, így az orosz a harmadik szett megnyerésével 2-1-es előnyre tett szert.

A negyedik szettet Khachanov egy love game-mel kezdte, majd utána egyből break-elni is tudott. Nem volt meglepő, ugyanis Attilának láthatóan problémái voltak, mégpedig a lábával. A szerváknál nem is tudott felugrani, így láb nélkül adogatott. Khachanov 2-0-nál ismét semmire hozta a szerváját, nagyon könnyű dolga volt, ugyanis Attila már nem is indult el a pontokért. 3-0 után még Balázs nyert egy játékot, de ezt követően Khachanov egy pontot veszítve 6-1-re behúzta a negyedik játszmát, ami a mérkőzés végét is jelentette. Attila amíg tudott parádésan játszott, de sajnos a negyedik szettre lesérült, így ezt követően nem tudott a győzelemért harcolni, de Marcihoz hasonlóan ő is mindent megtett, amit egy játékos megtehet a pályán, a végső siker érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7112871364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.