Őszi indító

2017. október 02. - Gyarmati Márió

A mai napon kezdődő pekingi és tokiói tornával kezdetét veszi az őszi versenyszezon, mely a londoni világbajnoksággal zárul majd le. Izgalmas mérkőzések várnak ránk a következő két hónap során is, mivel Federer és Nadal az év végi világelsőségért harcol egymással, miközben hosszú évek után átrendeződnek a top 10-es erőviszonyok is.

 

Maratoni hosszúságú bejegyzéssel érkeztem meg az őszi szünetről, amiben a szezon hátralévő részében felmerülő fontos kérdéseket boncolgatom. Az őszi indítót az utolsó két hónap versenynaptárával és a top játékosok menetrendjével ágyaztam meg. Ezt követően a világranglista jelenlegi állásából kiindulva vizsgáltam meg a top 20-as játékosok lehetőségeit és esélyeit, ugyanis a sérültek távolmaradása miatt a következő hetekben átrendeződik az élmezőny, aminek kapcsán több játékos is előkelő pozíciót foghat majd magának. 
Természetesen nagy hangsúlyt fektettem Nadal és Federer év végi világelsőségért folytatott párharcára is, melyben a spanyol közel 2000 pontos előnyének köszönhetően kedvező helyzetben van. A két klasszis között egyébként még sohasem dőlt el év végén az elsőség sorsa, de a spanyol jelentős előnyének, illetve a svájci körül kialakult bizonytalan helyzetnek köszönhetően könnyen elképzelhető, hogy ez most sem fog megtörténni. A világelsőség mellett a harmadik helyért is izgalmas csaták várhatóak, ugyanis Zverev, Cilic és Thiem 400 pontos különbségen belül van egymáshoz képest.

Az őszi versenynaptár

2017007901.jpg

A két világbajnokság (London és Milánó) és a Davis Kupa döntő előtt már csak kilenc torna van hátra az idei szezonból, melyek közül hat helyszínen a top játékosok is pályára lépnek majd. A hátralévő időszak két legfontosabb eseménye a shanghai-i és a párizsi Masters verseny lesz. Ezen kívül rendeznek még négy ATP 500-as kategóriájú tornát is (Peking, Tokió, Bécs, Bázel), melyek a szokásoknak megfelelően párhuzamosan zajlanak majd. További három helyszínen (Moszkva, Antwerpen és Stockholm) pedig 250-es viadalok lesznek.

Az élmezőny tagjai a világbajnokság előtt még körülbelül négy tornán fognak elindulni, hogy értékes pontokat és trófeákat szerezzenek. A tavalyi év ezen szakaszában Andy Murray volt a legdominánsabb játékos, aki Londonba négy tornagyőzelemmel érkezett meg, ugyanis a shanghai-i és a párizsi Masters verseny megnyerése mellett a pekingi és a bécsi tornát is behúzta. A skóton kívül még Nick Kyrgios (Tokió) és Marin Cilic (Bázel) tudott tornát nyerni. Murray távolléte, Cilic bizonytalan egészségi állapota és Kyrgios kiszámíthatatlansága miatt idén aligha lesz címvédés.

A favoritok év végi menetrendje

 

Az élmenők közül jelenleg Nadal rendelkezik a legsűrűbb programmal, ugyanis a spanyol négy tornára van bejegyezve a világbajnokság előtt, (Peking, Shanghai, Bázel, Párizs), miközben Federer csak kettőre (Shanghai, Bázel). A világranglista negyedik helyén lévő Zverev programjáról jelenleg még nem sokat tudni, viszont annyi biztos, hogy a kétszeres Masters győztes a héten Pekingben játszik, majd ezt követően valószínűleg ott lesz az év utolsó két Masters versenyén is. A ranglista hetedik játékosa Dominic Thiem – aki Zverev-vel együtt az év végi rangsor harmadik helyére pályázik – már jelezte, hogy négy tornán (Tokió, Shanghai, Bécs, Párizs) kíván részt venni a világbajnokság előtt. Nadal az őszi szezont a pekingi (China Open) tornán kezdi meg, majd közvetlen ezután Shanghai-ba utazik, ahol már Federer is csatlakozik a mezőnyhöz. Ezt követően Bázel, Párizs és London van megadva a programjában, ami természetesen még változhat. Mivel nagyon sűrű a világelső őszi menetrendje, ezért nem lenne meglepő, ha a bázeli tornát végül kihagyná. 

Nadal-nak Shanghaiból és Párizsból még nincs tornagyőzelme, így egészen biztos, hogy elszántan fog megérkezni az év utolsó két Masters versenyére. A világelső pályafutása során eddig hét alkalommal indult Shanghaiban, és csak egyszer, a torna debütálásának az évében (2009) tudott döntőt játszani, viszont akkor a fináléban Nikolay Davydenko két szettben felülmúlta. Ezt követően 2013-ban és 2015-ben került közel a döntőhöz, de mindkétszer a legjobb négy között búcsúzott. Négy éve del Potro-tól, míg két éve Tsonga-tól kapott ki. Legutóbb a tavalyi évben versenyzett ott, akkor mindjárt a nyitómeccsén búcsúzott, és ezután be is fejezte a szezont. A tizenhatszoros Major bajnok karrierje során a Masters versenyek közül talán Párizsban járt a legkevesebbszer, ugyanis eddig csak öt alkalommal indult el az év utolsó 1000-es tornáján (2007-2009, 2013, 2015), így nem meglepő, hogy Shanghaihoz hasonlóan itt sincs tornagyőzelme. Döntőt ennek ellenére már itt is játszott (2007), de David Nalbandian megakadályozta őt a végső siker elérésében. Ezt követően még kétszer a negyeddöntőig (2008, 2015) és kétszer az elődöntőig (2009, 2013) jutott, amikor ott szerepelt.

 

Roger Federer legközelebb a jövő heti shanghai-i tornán fog pályára lépni, majd ezt követően Bázel felé veszi az irányt, majd Nadal-hoz hasonlóan ő is Londonban zárja az évet. A svájci klasszis jelenleg az év utolsó Masters versenyére, a párizsi viadalra még nincs bejegyezve, de nem lenne meglepő, ha ez nem is változna meg. Federer-nek nagyon sokáig hiányzott a gyűjteményéből a shanghai-i és párizsi trófea, de végül nagy sokára mind a kettőt megszerezte. Shanghaiban eddig öt alkalommal vett részt a tornán, melynek során kétszer döntőt is játszott (2010, 2014), amiből az elsőt Murray ellen elveszítette, míg a másodikat Simon ellen megnyerte. A tornán 2014-ben azok után tudott diadalmaskodni, hogy az első mérkőzésén két mérkőzéslabdát is hárítania kellett Florian Mayer ellen, melyekből az elsőt nagy szerencséjére a háló fogta meg. Ezt követően a következő évben címvédőként már az első fordulóban búcsúzott, tavaly pedig a sérülése miatt nem indult.

A svájci klasszisnak a Masters győzelmei közül a párizsi sikerre kellett a legtovább várnia, ugyanis csak 12 év után tudta elhódítani a címet, de ehhez az is hozzátartozik, hogy sokáig mostoha volt a viszonya a tornával. Párizst két negyeddöntős szereplés után (2002-2003) a legjobb éveiben kihagyta (2004-2006), majd ezt követően 2007-ben tért vissza, amikortól is rendszeres résztvevője lett a viadalnak, bár ennek ellenére sohasem látszott rajta, hogy különösebben érdekelné őt az ottani tornagyőzelem. A fordulópont 2010-ben következett be, amikor teljes erőbedobással érkezett meg a francia fővárosba, ahol karrierje során először az elődöntőig jutott. A legjobb négy között Gael Monfils-tól kapott ki egy emlékezetes mérkőzésen, melynek mindhárom szettjét rövidítés döntötte el. Federer a következő évben is győzelmi tervekkel utazott Párizsba, ami végül meghozta számára az első ottani sikert. 2012-ben címvédőként nem állt rajthoz, majd ezt követően még háromszor indult, viszont az elődöntőnél tovább egyszer sem jutott.

A világranglista jelenlegi állása

 

2017007902.jpg

 

A US Open után kiadott világranglistához képest (szeptember 11) nem történt érdemi változás az elmúlt három hétben. A rangsort továbbra is Rafa Nadal vezeti 1960 pontos előnnyel Roger Federer előtt. A betegszabadságon lévő Andy Murray jelenleg még a harmadik helyen van, de mivel a tavalyi évben a US Open után zsinórban öt tornát nyert meg, melyeken most már egészen biztos, hogy nem indul, a szezon végére nagy valószínűség szerint nem csak a top 10-ből, hanem a legjobb 20-ból is kiesik.

Murray mellett Djokovic és Wawrinka kényszerpihenője miatt jelentősen átrendeződik év végére a top 10, ugyanis ők is ki fognak esni az élmezőnyből, de mivel nekik jóval kevesebb megvédendő pontjuk van, ezért ők a skóthoz képest kevesebb pozíciót veszítenek majd. Továbbá még a 14. helyen lévő Nishikori is hátrébb fog csúszni. A sérült játékosok távol maradása miatt a megüresedő top 10-es pozíciókra a mostani ranglistás helyezésük alapján David Goffin, Roberto Bautista Agut, Kevin Anderson és Sam Querrey vadászhat, viszont egy jó zárást követően a top 20-ból még szinte bárki oda érhet, így jelenleg nyitott a verseny.

Federer és Nadal a világelsőségért, míg a Zverev-Cilic-Thiem trió a harmadik helyért csatázik egymással

 

Hosszú évek után Nadal és Federer ismét a világelsőségért harcol egymással. Annak ellenére, hogy 2005 júliusa és 2011 márciusa között egymást váltogatták a trónon, sosem fordult elő, hogy a szezon végén dőljön el közöttük az elsőség sorsa, viszont az esély 2008 és 2010 között megvolt rá. Rivalizálásuk alatt három alkalommal fordult elő trónfosztás, de az mindig a nyári hónapokban történt. Először 2008 augusztusában cseréltek helyet, miután Nadal a Garros-t követően Wimbledon-t is behúzta. Akkor a leghosszabb ideig a második helyen lévő játékos váltotta a legtovább uralkodó játékost. Federer akkor 237 zsinórban eltöltött hét után volt kénytelen átadni a trónt Nadal-nak, aki egyhuzamban 160 hetet töltött a második helyen a svájci mögött. A második helycsere 2009 júliusában történt, amikor Federer életében először megcsinálta a Garros - Wimbledon duplát (Channel Slam). Nadal a következő szezonban megkezdett menetelésnek köszönhetően az ötödik Garros sikere után, 2010 júniusában, pályafutása során második alkalommal is leváltotta Federer-t, majd ezt követően ezzel a felállással még kilenc hónapig voltak az első két helyen. A sorozat végül 293 hét után, 2011. március 20-án szakadt meg, amikor is az Indian Wells-i torna megnyerését követően Djokovic átvette a svájcitól a második helyet, majd Wimbledon után Nadal-tól a világelsőséget.

Annak ellenére, hogy 2008 és 2010 között szoros volt egymás között az év végi verseny, mégsem történt helycsere, ugyanis a lendületben lévő játékos – aki egyébként az adott évet is uralta – megtartotta a vezetést, még ha azt csak néhány száz pontnyi különbséggel is tette. Rafa, aki a héten Pekingben versenyez, 1960 ponttal vezet Roger előtt, ami a pekingi eredményének a függvényében akár a 2400 pontos különbséget is megközelítheti, ugyanis a torna győztese 500 pontot kap, miközben a spanyolnak tavalyról csak 90 megvédendő pontja van. Egy esetleges győzelem esetén egész pontosan 2370 pontra nőne az előnye alig másfél hónappal a szezon vége előtt. 

 

Roger Federer felzárkózására számtalan variáció létezik, de most ezek közül csak egyet emelnék ki, ami reális forgatókönyv lehet a számára. Federer abban az esetben lehetne öt év után ismét világelső, ha Nadal Pekingben és Shanghaiban maximum az elődöntőig jutna (9905 pont), majd ezt követően Bázeltől visszalépne, miközben ő megnyerné a shanghai-i és a bázeli tornát (9005 pont) is. Ezután a hazai tornáját követően 900 pontra csökkenne a kettejük között lévő különbség úgy, hogy Párizsban és Londonban még 2500 megszerezhető pont vár rájuk. Ebben az esetben a párizsi Masters verseny lenne a fordulópont, ahol Federer-nek mindenképp indulnia kéne, hogy a londoni világbajnokságra még életben tartsa az esélyeit.

Viszont jelen esetben nem csak Nadal kényelmes előnyét, illetve Federer matematikai esélyeit kell megemlíteni, hanem akár mennyire is furcsa, a svájci szándékait is figyelembe kell venni, ugyanis nem biztos, hogy a tervei között szerepel az év végi világelsőség megszerzése, pláne azok után, hogy az észak-amerikai tornákat követően a hátránya több mint a négyszeresére nőtt. Egyébként az mindenképpen benne volt a pakliban, hogy Federer egy esetleges wimbledoni sikert követően kienged, de ez még sem történt meg, ugyanis az év első felében mutatott formáját átmentette a nyári szünet utánra is, aminek a montreali döntő az ékes bizonyítéka. Ott azonban váratlan dolog történt, ugyanis a fináléban ismét megsérült a háta, ami után biztonságból kihagyta a Cincinnati tornát. Ezt követően a US Open-en tért vissza, amivel kapcsolatban már korábban elmondta, hogy nem hisz benne, hogy megnyerné a tornát, ami egyébként az idei harmadik Major sikere lett volna. Az első két mérkőzése után a korábban elmondottakat támasztotta alá a teljesítményéről kialakult kép is, így nem volt meglepő, amikor a negyeddöntőben búcsúzott. Egyrészt nem tudjuk, hogy a hátsérülése mennyire volt komoly, másrészt pedig azt sem, hogy ennek a sérülésnek köze van-e ahhoz, hogy behúzta-e a féket, ha egyáltalán behúzta-e, vagy csak egész egyszerűen így alakult. Federer körül most rengeteg a kérdőjel, amikre legkorábban Shanghaiban válaszokat is kapunk. Mindemellett viszont a másik oldalt nézve, Nadal továbbra is csúcsformában van, nagyon harap és legalább olyannyira sikerre éhes, mint tíz évvel ezelőtt.

 

Miközben Nadal és Federer az első helyért csatázik, addig Zverev, Cilic, és Thiem a harmadik pozícióért verseng egymással. A kényszerpihenőn lévő Andy Murray hamarosan elveszíti harmadik helyét a világranglistán, amit minden bizonnyal a mögötte lévő Zverev örököl majd meg, de ezzel az év végi harmadik helyezés még egyáltalán nincs bebiztosítva a német számára. A dobogó legalsó fokáért ugyanis még izgalmas csaták várhatók, ugyanis a német mellett még Cilic és Thiem is simán odaérhet. Zverev-hez képest a horvát jelenleg 155 pontos lemaradásban van, míg az osztrák 385 pontos hátrányban, ami egy Masters elődöntővel (360 pont) majdnem ledolgozható. Annak ellenére, hogy jelenleg a német van kedvező helyzetben, az utóbbi hetekben mutatott teljesítménye ellene szól, ugyanis a montreali győzelme óta mindössze három mérkőzést játszott, amiből csak egyet nyert meg. Kérdés, hogy fel tud-e még egyszer pörögni, vagy az évnek ebben a szakaszában nincs már tartaléka.

Zverev mellett Dominic Thiem lehet a másik olyan feltörekvő játékos, aki pozíciót foghat a két legenda mögött. A ranglista hetedik helyén álló osztrák jelenleg 385 pontos hátrányban van a negyedik helyen lévő némethez képest, viszont hiába szoros hármójuk között a verseny, az osztrák esélyeit az elmúlt hónapokban mutatott eredménytelenség némiképp csökkenti. Thiem teljesítménye a salakszezon befejeztével visszaesett, ami nem volt meglepő, ugyanis a borításon - Federer távollétében - ő volt az egyedüli, aki Rafa-val tartani tudta a lépést, ráadásul Rómában le is győzte a spanyolt. Ezért nem volt váratlan, mikor a füves pályás szezonban elmaradtak az előző évi sikerek, viszont Thiem a nyári szünet utáni amerikai tornákon sem talált magára.

 

A US Open előtt több versenyen is indult, de a legjobb eredménye egy Ohioban elért negyeddöntős szereplés volt, egy olyan tornán, amin a top 10-ből csak hárman vettek részt. Ezt követően New Yorkban a negyedik körig jutott, ahol az első két szett megnyerését követően del Potro megfordította ellene a találkozót, így Wimbledon után Amerikában is a legjobb 16 között búcsúzott. Nagyon úgy tűnik, hogy Thiem szezon szinten még nem elég erős, ami jelentősen csökkenti az év végi esélyeit, de az elkövetkező időszakban lassabb borítású pályák is jönnek majd, amik esetleg újra löketet adhatnak neki.

A két ifjú titán harcába Marin Cilic szólhat bele a leginkább, akiről viszont nem tudni, hogy teljes mértékben rendbe jött-e a combja vagy sem. A horvát a wimbledoni torna után a combsérülése miatt csak Flushing Meadows-ban lépett pályára, majd ezt követően a Davis Kupában szerepelt. Cilic jelenleg Tokióban játszik, ahol ő az első kiemelt. A további programjáról jelenleg nem tudni semmit, az viszont valószínűleg biztos, hogy a két Masters versenyen ott lesz majd. Cilic-csel kapcsolatban a legfőbb kérdés most az, hogy fizikálisan bírni fogja-e az év végi terhelést.

Megvédendő pontok

2017007903.jpg

Pontvédések tekintetében a legjobb helyzetben a két éllovas van, ugyanis a hátralévő tornák során Nadal-nak 100, míg Federer-nek 0 megvédendő pontja van, ami valamivel leegyszerűsíti az ő helyzetükben az év végi matekot, ugyanis szinte minden megszerzett pont növeli az egyenlegüket. Mint már többször is írtam, Nadal 1960 pontos előnnyel rendelkezik, ami miatt már félig – meddig év végi világelsőnek érezheti magát. A spanyol trónja csak abban az esetben kerülhet veszélybe, ha a svájci olyan befejezést produkál, mint amit 2010-ben vagy 2011-ben tett, de az idei évet nézve, bármi megtörténhet.

A pontvédések tekintetében Murray, Djokovic és Wawrinka nevét egyből ki is húzhatjuk a listáról. A következő hetekben mind a hárman ki fognak csúszni a top 10-ből, ráadásul év végére a skót jó eséllyel a legjobb 20-ból is, így az ő helyükre új nevek kerülnek majd, ezért ha minden kedvezően alakul, akkor a mögöttük lévő játékosok, látván az előretörés lehetőségét, rákapcsolnak a következő tornák során az előkelő pozíciók megszerzése miatt és akkor nagy csatározásoknak lehetünk tanúi.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4912918357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.