Dimitrov az új világbajnok

2017. november 20. - Gyarmati Márió

Grigor Dimitrov óriási győzelmet aratott David Goffin felett a londoni világbajnokság döntőjében. A bolgár játékos 2 óra 29 percnyi játékot követően 7-5, 4-6, 6-3-ra győzte le belga ellenfelét. Dimitrov mostani sikerével karrierje legjelentősebb győzelmét zsebelte be.

 

Néhány nap alatt nagyot változott a világ – de benne volt a pakliban - ugyanis egy héttel ezelőtt még nehéz volt elképzelni, hogy Federer és Nadal nélkül rendezzék meg a világbajnoki döntőt. Először Rafa búcsúzott a tornától, aki a Goffin ellen elveszített csoportmérkőzés után lépett vissza a sérült térde miatt. Itt még a torna legelején jártunk, viszont Federer már túl volt a Sock elleni rangadón. Ekkor még senki sem sejthette, hogy a torna toronymagas esélyese is idő előtt búcsúzik a versenytől. Nagyjából ugyanaz történt, mint az észak-amerikai keménypályás tornákon augusztusban, ahol szinte borítékolható volt egy-két Fedal döntő, ami végül különböző okoknál fogva nem jött létre.

A 48. ATP Finals döntőjébe végül az első bálozó Grigor Dimitrov és a második világbajnokságán részt vevő Goffin került be. A két játékos a vb-t megelőzően négy alkalommal találkozott egymással, melyekből Goffin csak a legutóbbi rangadó alkalmával hagyta el győztesen a pályát. Először a 2014-es US Open-en kerültek szembe egymással, ahol az első szett elvesztését követően Dimitrov fordítani tudott. Az összes többi találkozójukra már az idei évben került sor. Először az Australian Open-en csaptak össze, ahol a bolgár három sima szettben nyert. Ezt követően Dimitrov hazai tornáján, Sofia-ban mérkőztek meg ismét, ahol Goffin szintén kikapott. Sűrű volt a tél, ugyanis az idei harmadik rangadóra Rotterdamban került sor, ahol Goffin karrierje során először győzte le Dimitrov-ot, majd egészen a döntőig menetelt, ahol Tsonga-tól kapott ki.

 

A világbajnoki sorsoláson Dimitrov és Goffin is a Pete Sampras-ról elnevezett csoportba került. A hét elején játszott csoportmérkőzésük nagyon sima és egyoldalú volt, ugyanis Dimitrov 73 percnyi játékot követően 6-0, 6-2-re győzte le Goffin-t. A bolgár játékos ezt a találkozót megelőzően Thiem-et, majd ezt követően Carreno Busta-t győzte le. Három sikerének köszönhetően csoportelsőként jutott tovább az elődöntőbe, ahol a szintén első bálozó Jack Sock-kal csapott össze, akit az első szett elvesztése után legyőzött. Ezzel a sikerrel Dimitrov lett a 13. olyan játékos, aki az első világbajnokságán döntőbe jutott. Legutóbb ez a bravúr 2007-ben David Ferrer-nek sikerült.

Goffin a torna során először Rafa Nadal-lal mérkőzött meg, akivel óriási csatát vívtak annak ellenére, hogy a spanyol a mérkőzést követően sérülés miatt visszalépett. Ezután következett a Dimitrov-tól elszenvedett sima vereség, majd jött a Thiem elleni rangadó, amit két szettben behúzott, aminek következtében a csoportból másodikként jutott tovább. Goffin-nek az elődöntőben a hatszoros bajnok Federer volt az ellenfele, akivel szemben nem sok esélyt jósoltak neki, de ez a tény, annak ellenére, hogy legyőzte a svájcit, nem szorul magyarázatra. Amikor a belga az első szettet 2-6-ra veszítette el, akkor még úgy tűnt, hogy Federer „besétál” karrierje 11. döntőjébe, ahol aztán hétszeres világbajnokká avatja magát, megkoronázva egy emlékezetes és páratlan szezont, de végül nem így lett, ugyanis Goffin fordított és karrierje során először győzte le a svájcit.

Azáltal, hogy a Sampras csoportból Dimitrov mellett Goffin jutott be a döntőbe, létrejött a 10. olyan finálé a világbajnokság történetében, amit két olyan játékos vívott egymással, akik azonos csoportból kerültek ki. Legutóbb ez 2015-ben történt meg, amikor Djokovic és Federer játszotta a döntőt. A csoportmérkőzést a svájci nyerte meg, de utána a fináléban nem tudott mit kezdeni a karrierje csúcsán lévő szerbbel.

 

A mérkőzés Dimitrov adogatásával kezdődött, aki Goffin tenyeres nyerője miatt el is veszítette az első pontot. Ezt követően felváltva nyerték a labdameneteket, így szorosan alakult az első game, amit végül a belga nyert meg, aki ennél jobban nem is kezdhette volna a finálét. A második game is izgalmasan alakult, még annak ellenére is, hogy a bolgár már a mérkőzés elején break hátrányba került. Dimitrov nem veszítette el a koncentrációját, hanem egyből visszatámadott, aminek köszönhetően kiegyenlített. Ezt követően azonban adogatóként zsinórban három pontot bukott, így Goffin újabb breaklabdákhoz jutott. A bolgár két labdát a jól helyezett szerváknak köszönhetően még hárítani tudott, de 30-40-nél Goffin egy tenyeres kereszttel ismét elvette a szerváját. A negyedik játékban újra a belga szervált, továbbra is nagyon szoros volt az állás, de ennek ellenére a mérkőzés során először hozta a szerváját, amivel megerősítette a megszerzett break-et. Ezután a következő három játék során mind a ketten hozták az adogatásaikat.

4-3-as vezetésnél Goffin szervált, aki továbbra is break előnyben volt. A belga játékos az első két pontot két ki nem kényszerített hiba miatt elvesztette, de innen még ki tudott egyenlíteni. 30 egyelőnél azonban kettős hibát ütött, így Dimitrov hosszú idő után ismét break labdához jutott. A belga játéka szétesett, ugyanis ismét hibázott, ami miatt visszahozta a bolgárt, aki így kiegyenlített. 4-4-es állás után mind a ketten hozták a saját szerváikat. Nagyon koncentráltan játszottak, így könnyedén jutottak el 5-5-ig. Az első szett tizenegyedik játékában újra Dimitrov adogatott, aki akkor már lélektani előnyben volt. Annak ellenére, hogy 15 egyenlőnél ütött egy kettős hibát, behúzta a game-t, így Goffin-nak a szettben maradásért kellett szerválnia. A belgának nem jöttek az első szervák, így hamar gondba került. Mivel Goffin az első négy labdamenetből csak egyet tudott megnyerni, ezért Dimitrov két szettlabdához jutott. Goffin itt még tudta menteni a menthetőt, de mivel hullámzóan játszott, a game-t nem tudta lezárni. Dimitrov eközben nagyon agresszív volt, próbált minél nagyobb nyomást helyezni az ellenfelére, aki sokszor hibázott, ami ilyen szoros állásnál egyáltalán nem fér bele. A bolgár végül csak az ötödik szettlabdáját tudta értékesíteni, miután Goffin a hálóba ütötte a labdát.

 

A második szett elején mind a ketten love game-mel indítottak, bár Goffin-nek nehezebb volt megcsinálni, ugyanis az első szervák beütésénél továbbra is gondjai voltak. A harmadik játékban azonban a bolgár is elkezdett hibázni, amivel szorossá vált a szerva game-je, de végül megmentette. Ezután Goffin ismét semmire hozta a szerváját, ami számára mindenképp fontos volt az első szett elvesztése után. A mérkőzés továbbra is magas színvonalon zajlott, ami mindkét játékos részéről kellemes meglepetés volt. A következő két játékban sem született break, habár a game-k szorosak voltak.

3-3-as állásnál Dimitrov egy kettős hibával kezdett, amit egy jól helyezett szerva követett, majd ezután megint kettős hiba jött. 15-30-nál Goffin megragadta a kínálkozó lehetőséget és egy nyerővel két breaklabdához jutott. A belga nem bízta a véletlenre a game kimenetelét, nagyon agresszívan játszott, végig irányított, aminek köszönhetően elvette Dimitrov adogatását. Ezt követően megerősítve a break-et, mellé téve a saját szervajátékát is. Ezután 3-5-nél Dimitrov a szettben maradásért szervált. Annak ellenére, hogy Goffin break-elni tudta, meglepetésre nem tört meg. A két játékos a mérkőzés ezen szakaszában volt a csúcson. Nagyon szoros labdamenetek és jobbnál jobb megoldások követték egymást. A bolgár végül hozta szerváját, ami után Goffin a szett megnyeréséért szervált. A belga nagyon a toppon volt, így nem volt meglepő, hogy egy love game-mel harcolta ki az egyenlítést.

 

A döntő szettben is Dimitrov kezdte az adogatást, aki mindjárt két breaklabdához juttatta Goffin-t, ám ezután egyenlíteni tudott. Nagyon szoros és kiélezett volt a játék. Ezt követően még ötször volt egyenlő, mire a bolgár le tudta zárni a harmadik szett első játékát. Ez a game jellemezte talán a legjobban a finálét. Zseniális megoldások, elszalasztott break-ek, szoros küzdelem és olykor hosszú labdamenetek. A döntő szett első öt játékát a szoros game-k ellenére, mindig az adogató nyerte meg. A hatodik game-ben Goffin 30-0-ról engedte ki a szerváját a saját kezéből, amivel break hátrányba került. Ezt követően Dimitrov egy pontot veszítve tette mellé a saját adogatását, ezért Goffin-nek a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia. A belga játékos az első három pont elvesztése után úgy tűnt, hogy megzuhant, de még utoljára rákapcsolt és zsinórban öt pontot nyerve 3-5-re szépítette az állást. Ekkor Dimitrov következett, aki karrierje első világbajnoki címéért és egyben legrangosabb sikeréért szervált. Annak ellenére, hogy Goffin két pontot is tudott nyerni az utolsó game-ben, a bolgár a vártnál valamivel simábban zárta le a rangadót. Dimitrov végül 2 óra 29 percnyi csatározást követően 7-5, 4-6, 6-3-ra nyerte meg karrierje legrangosabb tornáját.

Szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy az év utolsó mérkőzése az emlékezetes csatározás miatt kellemes meglepetésként fog megmaradni az emlékezetünkben. Mind a két játékos nagyon agresszívan és taktikusan játszott a két és fél órás viadal során. Végig nagyon szoros volt a küzdelem, nem voltak nagy hullámvölgyek a játékosoknál, mivel nem hagyták magukat gödörbe zuhanni. Önmagukhoz képest kimagaslóan teljesítettek, ami a jövőre nézve mindenképp pozitívum lehet. A fináléban mind a ketten felülmúlták eddigi önmagukat, ugyanis a mérkőzés elejétől egészen a végéig, agresszívan, taktikusan és nagyon koncentráltan játszottak. Kisebb hullámvölgyek voltak, de azt meglepően jól kezelték. Hiába veszítették el a szerváikat az egyik game-ben, nem omlottak össze, hanem a következőben megpróbáltak feljebb kapcsolni, ami ritkán látható tőlük. Úgy gondolom, hogy egy igazán minőségi mérkőzéssel búcsúztatták a 2017-es szezont.

 

Grigor Dimitrov mostani sikerével a 22. bajnok lett a világbajnokság történetében. A bolgár játékos a londoni tornán idei negyedik tornagyőzelmét aratta, amivel pályafutása legeredményesebb szezonját zárta. Dimitrov az idei évben még Brisbane-ben (ATP 250), Sofia-ban (ATP 250) és Cincinnati-ben (ATP 1000) tudott diadalmaskodni. Mivel veretlenül zárta a világbajnokságot, ezért a trófea mellé 1500 ranglista pontot és 2.549.000 dollárt is bezsebelt. Az 1500 begyűjtött pontnak köszönhetően az évet a harmadik helyen zárja, amivel karrierje legelőkelőbb helyezését érte el. A döntő vesztese, David Goffin 800 ponttal és 1.158.000 dollárral lett gazdagabb. A begyűjtött pontoknak köszönhetően Goffin a nyolcadikról a hetedik helyre ugrott előre a ranglistán. Dimitrov-hoz hasonlóan ő is pályafutása legelőkelőbb pozíciójában zárja az évet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8213331405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.