Rafa Nadal 2017-es szezonja képekben

A salakkirály visszatérése

2017. december 27. - Gyarmati Márió

Tavaly az egész szezont átívelő sérülés nehezítette Nadal helyzetét, aki a nehézségek ellenére ismét képes volt felülkerekedni önmagán, aminek egy páratlanul sikeres szezon lett az eredménye, amit a világelsőség megszerzésével koronázott meg. Ennek a rendkívüli teljesítménynek a kapcsán következzék 17 kép a salakkirályról, ami végig kíséri őt az újrakezdéstől egészen a trón elfoglalásáig.


Sikerekben gazdag szezonon van túl a tizenhatszoros Major bajnok, akinek egy évvel ezelőtt mélyponton volt a karrierje, most pedig két Majort is behúzva
, világelsőként zárta a szezont. Nadal-t a tavalyi év nagy részében újfent a térdsérülése hátráltatta, ami miatt vissza kellett lépnie a Roland Garros-ról, ami után már csak három tornán vett részt az év második felében. A nehézségekkel teli szezon a sanghai-i tornán ért véget, ahol az első körös kiesését követően jelentette be, hogy legközelebb már csak 2017-ben fog játszani. Nadal akkor embert próbáló helyzetbe került, de mint oly sokszor a pályafutása során, most is képes volt a megújulásra, ami ismét a csúcsra juttatta őt.

Karrierje egyik legeredményesebb szezonján van túl Rafa, melynek során hat tornagyőzelmet szerzett, amelyek között két Major cím is van, amit legutóbb 2013-ban tudott egy éven belül elérni. Az elmúlt 12 hónapban összesen 10 fináléban volt érdekelt, ami pályafutása alatt most fordult vele ötödször (2005, 2008, 2011, 2013, 2017) elő. Rendkívül sikeres salakszezont zárt, melynek során tízedik alkalommal nyert Monte-Carloban, Barcelonában és a Roland Garros-on is, ami egyedülálló a férfi tenisz történetében. Mindeközben salakon és keménypályán is felállított egy 17 mérkőzésből álló győzelmi sorozatot. Az idei évet a világranglista kilencedik helyén kezdte meg, majd a Garros-t követően már a második helyen jegyezték. A világelsőséget Cincinnatiben szerezte meg, ami után már nem engedte ki a kezéből a trónt, így karrierje során negyedik alkalommal is a ranglista élén zárta az évet.

 

2017. január 29., Melbourne, Australian Open döntő

 

Rafa Brisbane-ben kezdte az évet, ahol a negyeddöntős kiesése után Ausztrália felé vette az irányt. Melbourne-ben a Zverev elleni mérkőzést leszámítva, viszonylag könnyedén jutott túl az első héten. Az elődöntőben azonban Dimitrov személyében emberére akadt, akivel a torna egyik legemlékezetesebb mérkőzését vívták, amit közel ötórányi játék után tudott megnyerni, amivel a 2014-es Roland Garros óta először jutott Major döntőbe. Nadal a negyedik Australian Open fináléjában ősi riválisával, Federer-rel mérkőzött meg, ami óriási szenzációnak számított. A két klasszis az elmúlt hónapok nehézségei ellenére nem okozott csalódást, ugyanis mind a ketten az utolsó leheletükig küzdöttek egy végtelenül izgalmas összecsapás során, amit Nadal az ötödik szettben a break előnye ellenére veszített el.

 

2017. április 2., Miami, Miami Open döntő

 

Az Indian Wells-i korai kiesést követően Nadal Miamiban mérkőzésről mérkőzésre menetelt, aminek újabb döntő lett az eredménye. A spanyol Fognini-t legyőzve jutott be karrierje ötödik floridai fináléjába, ahol még mindig az első sikerére készült. A döntőben Ausztrália után ismét Federer volt az ellenfele, akivel ez volt a szezonbeli harmadik rangadója. A párharcuk szempontjából ikonikus helyszínen mérkőztek meg, ugyanis 13 évvel ezelőtt itt találkoztak először, majd egy évvel később a második összecsapásukon itt vívták meg az első fináléjukat is. A rangadót a svájci nyerte meg, aki Kalifornia után Floridában sem veszített szettet Rafa-val szemben. Annak ellenére, hogy Nadal az év első negyedében három fináléban is érdekelt volt, tornagyőzelem nélkül zárta a szezon eleji keménypályás időszakot, viszont, ami ennél is fontosabb volt, az a kiváló év kezdet, amire 2014 óta nem volt példa. Általánosságban véve elmondható, hogy Rafa minden tornán, amin elindult, magabiztosan és kiegyensúlyozottan játszott, ami egyértelmű jele volt annak, hogy több mint két évnyi szenvedés után visszatért és készen állt a salakpályás szezonra, aminek Miami után minden kétséget kizáróan ő volt a legnagyobb favoritja.

 

2017. április 23., Monaco, Rolex Monte-Carlo Masters döntő

 

Rafa az európai salakpályás szezon kezdetén történelmi jelentőségű rekordok küszöbén állt, ugyanis Monte-Carlóban, Barcelonában és Párizsban is egyaránt kilenc tornagyőzelmmel rendelkezett, így meg volt rá az esélye, hogy alig három hónap leforgása alatt behúzza mind a három versenyt 10. alkalommal is. A salakszezon a hagyományoknak megfelelően Monte-Carlo-ban kezdődött, ahol Nadal tankönyvbe illő teniszt mutatva be gázolt át a mezőnyön, tizedszer is meghódítva ezzel a hercegséget. A spanyol karrierje 11. fináléjában 10. trófeáját szerezte meg (2005-2012, 2016-2017), amivel ő lett az első olyan játékos, aki tízszer is meg tudott nyerni egy Masterst.

 

2017. április 30., Barcelona, Barcelona Open döntő

 

Nadal Monte-Carlo után Barcelonába utazott, ahol szintén a 10. győzelem megszerzése volt a cél. A verseny folyamán senkitől sem zavartatva haladt az újabb siker felé. A fináléban az osztrákok ifjú tehetségével, Dominic Thiem-mel mérkőzött meg, akinek Rafa mellett csupán a statisztaszerep jutott. Nadal a 10. döntőjében 10. győzelmét szerezte meg (2005-2009, 2011-2013, 2016-2017), amivel Monaco után a hazai tornáján is teljesítette a küldetését, azonban a legfontosabb cél ekkor még hátra volt…

 

2017. május 14., Madrid, Mutua Madrid Open döntő

 

A salakszezon során Madridban sorakozott fel először a teljes élmezőny, így először itt lehetett lemérni a reális erőviszonyokat. Ekkortájt úgy tűnt, hogy Djokovic és Murray helyzete kezd rendeződni az év eleji sérülések és küszködések után, így abban lehetett bizni, hogy a továbbiakban izgalmasabban alakulnak majd a tornák. Murray a fizikai állapota miatt csak egy mérkőzést tudott nyerni, Djokovic pedig az elődöntőben sima vereséget szenvedett Rafa-tól, aki nem hagyta helyzetbe kerülni őt. Üde színfoltja volt a tornának Thiem, aki Barcelona után itt is finalista volt, de Rafa-t most sem tudta megállítani. Nadal az újabb sikerével ötödik hazai Masters címét szerezte meg (2005, 2010, 2013, 2014, 2017), miközben zsinórban a harmadik tornáját nyerte, amire legutóbb 2013-ban volt példa. Az elmúlt kilenc évben, amióta salakon rendezik a tornát, a spanyol hétszer volt finalista.

 

2017. május 19., Róma, Internazionali BNL d'Italia, negyeddöntő

 

Mire a mezőny a Roland Garros előtti utolsó felvezető tornára ért, már nem volt kérdés az erőviszonyokat illetően, ugyanis Nadal és a mezőny két teljesen külön szintet képviselt. A Foro Italico-n már csak a csodában lehetett bízni, és némi izgalomban, ami a negyeddöntők során be is következett. Két nagyon simán elveszített találkozó után Thiem egy újra gondolt taktikával és az ehhez szükséges agresszív kiállással legyőzte Rafa-t, akinek ezzel egy 17 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata szakadt meg.

 

2017. június 11., Párizs, Roland Garros döntő

 

Minél inkább közeledtünk a szezon során a Garros-hoz, annál inkább egyértelművé vált, hogy Nadal-t adott esetben csak egy újabb sérülés állíthatná meg, ugyanis az ellenfelek képtelenek voltak felvenni vele a versenyt. Rafa az egész torna során brillírozott, minden fordulóban fantasztikusan játszott, mérkőzésenként alig veszített néhány game-et. Az elődöntőben még Dominic Thiem sem tudta megszorongatni őt, aki korábban a római viadalon legyőzte. A fináléban minden tekintet a 2015-ös bajnokra, Stan Wawrinka-ra szegeződött, akinek csak úgy lett volna esélye a győzelemre, ha hasonlóan játszott volna, mint a két évvel ezelőtti Djokovic elleni döntőben. Mivel a svájcit ezúttal nem kapta el az ihlet, az izgalmaktól mentes finálé röpke két óra alatt véget is ért. Egy évvel azután, hogy sérülés miatt kénytelen volt visszalépni a második fordulót követően, Nadal tízedik alkalommal is meghódította Párizst, amivel egyedülálló rekordot állított fel a férfi teniszben, ugyanis ő lett az első játékos, aki tízszer is képes volt megnyerni egy Majort.

 

2017. június 11., Párizs, Roland Garros döntő

 

Rafa a tízedik Garros címének köszönhetően tökéletes salakszezon produkált, melynek során négy tornagyőzelmet szerzett és mind a három tornán, ahol korábban kilenc címe volt, behúzta a tízediket is. Ezek közül nyílván a Garros volt a legfontosabb, aminek a megnyerésével kereken három év után tudott ismét Majort nyerni. Nadal előtt sem az Open érában, sem pedig korábban egyetlen férfi teniszező sem tudott egy Majort tízszer is megnyerni. Ausztráliában hat győzelemmel Djokovic, Wimbledonban (akkor még) hét győzelemmel Federer és Sampras, a US Open-en pedig öt győzelemmel Connors, Sampras és Federer tartotta a rekordot.

 

2017. július 10., Wimbledon, 4. forduló

 

Rafa a sikeres salakszezon után nem játszott füvön felvezető tornát, így legközelebb Wimbledonban lépett pályára, ahol a 2011-es finálé óta még a negyeddöntőig sem jutott el. Az elmúlt évekhez képest idén jóval több esélye mutatkozott a győzelemre, de a negyedik körben egy gigásza csatát követően idejekorán búcsúzott. Nadal a legjobb 16 között Gilles Muller-rel mérkőzött meg, ami még a vártnál is jóval nagyobb összecsapást hozott. A találkozó első két szettjét a luxemburgi nyerte, aki a 2-0-ás szettvezetés megszerzése után is nyugodtan és magabiztosan mozgott a pályán, amivel továbbra is nehéz ellenfélnek bizonyult. Rafa azonban nem hagyta magát és behúzta a következő két szettet, aminek köszönhetően kiegyenlített. Muller a döntő szettben is nagyon elszántan küzdött, így szinte lehetetlen volt megjósolni a győztes kilétét. A lélektani előny mindenesetre Nadal-nál volt, de a luxemburgi meglepetésre nem inogott meg, amivel pályafutása legnagyobb győzelmét húzta be. A csata 4 óra 48 percen át tartott és végül 6-3, 6-4, 3-6, 4-6, 15-13-as eredménnyel zárult. Mivel Muller 2005-ben már egyszer legyőzte Nadal-t, - ami után a spanyol zsinórban öt döntőt játszott és közben kétszer is nyert – ezért a mostani duplázásnak köszönhetően a harmadik olyan teniszező lett, (Hewitt - Australian Open, Federer – Wimbledon) aki egy Major tornán kétszer is megtudta a spanyolt verni.

 

2017. augusztus 18., Cincinnati, Western & Southern Open negyeddöntő

 

Annak ellenére, hogy Wimbledonban korán búcsúzott, karnyújtásnyira került a világelsőségtől, így már csak idő kérdése volt a trón átvétele. Torontoban még Murray a spanyol korai kiesésének köszönhetően megmenekült, de Cincinnatiben már nem tudta elkerülni a trónfosztást. Habár Rafa a tornát nem nyerte meg, a főcélját, amiért Ohio-ba utazott, elérte, így 2017. augusztus 21-én pályafutása során negyedszer is világelső lett.

 

2017. szeptember 10., New York, US Open döntő

 

Nadal a 2014-es Roland Garros után ismét első kiemeltként vágott neki egy Majornek, ami összességében már a 10. volt. A US Open egyetlen fontos kérdése az volt, hogy Rafa vagy Federer nyeri-e meg a tornát. Mivel a svájci a negyeddöntőben búcsúzott, ezek után a válasz adva volt. Nadal nagyon agresszívan és kiegyensúlyozottan teniszezett a két hét során, így nem volt meglepő, hogy harmadszorra is megnyerte a tornát. A hét mérkőzés alatt egyetlen játékos sem akadt, aki megnehezítette volna dolgát, ugyanis olyan magas szinten teniszezett, amivel szemben nehéz volt konkurálni.

 

2017. szeptember 10., New York, US Open döntő

 

Rafa legutóbb keménypályán három és fél évvel ezelőtt, még 2014 januárjában, Dohában tudott tornát nyerni. Azóta viszont zsinórban 8 döntőt veszített el a borításon, amin egyébként a 17. sikerét aratta. Karrierje során ez lett a negyedik olyan éve (2008, 2010, 2013, 2017) amikor két Majort is behúzott. Az idei szezonban három döntőben volt érdekelt, ami harmadik alkalommal (2010, 2011, 2017) jött össze neki. A Roland Garros – US Open duplát most csinálta meg harmadszorra (2010, 2013, 2017). 16 győzelméből az utolsó nyolcat Párizsban (5) és New Yorkban (3) aratta. Federer-rel való rivalizálásuk során ez lett a negyedik olyan év, amikor ők osztoztak az összes tornán (2006, 2007, 2010, 2017).

 

2017. szeptember 24., Prága, Laver Cup

 

Rafa a US Open után a Laver Kupán vett részt, amit a golfban bevált Ryder Kupa mintájára rendeztek meg. A háromnapos rendezvénysorozatot az Európa csapat tagjaként (Federer, Nadal, Thiem, Zverev, Cilic, Berdych), Bjorn Borg kapitány vezetésével meg is nyerték. Nadal az egyéni küzdelmek mellett párosban is ütőt ragadott, még pedig Federer partnereként, ami a torna egyik csúcspontjának számított.

 

2017. október 8., Peking, China Open döntő

 

Rafa a US Open győzelmét követően Pekingben versenyzett először, ahol korábban már 2005-ben diadalmaskodott, de azóta két döntőben is (2013, 2015) alul maradt. A fináléban Kyrgios-szal mérkőzött meg, aki egy kicsit sem tudta megszorongatni őt, sőt, az ausztrál vergődése szinte már kínos volt, így ennek tükrében nem csoda, hogy a döntő 6-2, 6-1-es eredménnyel ért véget.

 

2017. október 15., Sanghai, Rolex Shanghai Masters döntő

 

Miután Nadal begyűjtötte karrierje 75. trófeáját, Sanghai felé vette az irányt, ahol a mezőny a US Open óta először volt együtt. A torna nem hozott meglepetést, ugyanis a finálét Nadal és Federer játszotta. A döntő a svájci győzelmével zárult, aki az elmúlt három mérkőzésüket szettveszteség nélkül nyerte meg. Közben Rafa a salakszezon után ismét felállított egy 17 mérkőzésből álló győzelmi sorozatot (US Open – Peking- Sanghai), ami a svájcival szembeni fináléban szakadt meg.

 

2017. november 1., Párizs, Rolex Paris Masters, 2. forduló

 

Federer a Sanghai torna után Bázelben is győzött, így az év végi világelsőségért folytatott küzdelem továbbra is nyitott volt kettejük között. A svájci azonban visszalépett az év utolsó Mastersétől, így Nadal-nak ezek után elegendő volt egy győzelem is a francia fővárosban, hogy bebiztosítsa a trónt. Rafa az első mérkőzésén Hyeon Chung ellen lépett pályára, akit 7-5, 6-3-ra győzött le, amivel teljesítette a párizsi küldetést. Ezután nyert még egy találkozót, így úgy tűnt, hogy pályafutása során először célba veheti a serleget, de a negyeddöntő előtt a térde miatt visszalépett.

 

2017. november 12., London, Nitto ATP Finals

 

A szezonzáró világbajnokságra Nadal és Federer toronymagas esélyesként érkezett, így szinte elképzelhetetlen volt, hogy ne ők vívják majd a döntőt. A papírforma azonban már az első forduló végén borult, ugyanis Rafa a sérülése miatt kénytelen volt ettől a tornától is visszalépni, amit végül Federer sem nyert meg, így meglepetés győzelemmel zárult a 2017-es versenyszezon.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8113510265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.