Elkészült az Australian Open sorsolása

2018. január 12. - Gyarmati Márió

Elkészült a 106. Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság férfi egyes versenyének a sorsolása, aminek Federer és Nadal egészen biztosan örül, ugyanis mind a ketten könnyű negyedet kaptak, viszont Zverev és Thiem már annál kevésbé, mert nekik a legrosszabb forgatókönyv jutott. A visszatérő Djokovic és Wawrinka is a címvédő ágára került, de külön negyedbe, így legkorábban csak a második héten találkozhatnak majd. Fucsovics Marci első körös ellenfele Radu Albot lesz, akivel szemben pozitív a mérlege, így jó esélyei vannak a továbbjutásra.

 

Roger Federer-t és Rafa Nadal-t az első héten maximum csak az Ausztrál nyár izzaszthatja meg, ugyanis a sorsolásnál Fortuna az ő oldalukon állt. A két klasszis rendkívül könnyű negyedbe került, így a papírforma szerint a negyeddöntőnél előbb semmiképp sem fognak veszélyes ellenféllel megmérkőzni. Amilyen szerencsésen alakult a sorsolás a két legenda számára, olyannyira kedvezőtlen forgatókönyv jutott a generációváltás két vezéralakjának, Thiem-nek és Zverev-nek. A két ifjú titán a visszatérő Djokovic-csal és Wawrinka-val került egy negyedbe és azonos ágra Federer-rel. A torna ötszörös bajnoka viszont nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert elkerülte a halál negyedet, melynek játékosai közül maximum egy valakivel találkozhat majd az elődöntőben.

A svájcihoz hasonlóan Nadal is azonos cipőben jár, ugyanis az ő ágán is szinte az összes veszélyes név a másik negyedben van, ahol óriási lehet a kavalkád, ugyanis hét olyan játékos is van aközött a 32 teniszező között, akik potenciális esélyesként pályáznak a két kiadó negyeddöntős helyre. A tétet és az izgalmakat tovább fokozza az a tény, hogy a legtöbbjüktől már időszerű lenne látni az áttörés jeleit, de legfőbbképp a pályára tett teljesítményt.

A tavalyi sérülésekkel tarkított szezon után joggal bízhattunk abban, hogy az Australian Open-re rendbe jönnek az egészségügyi problémákkal küzdő játékosok, ami által újult erővel vágnak majd neki a 2018-as évnek, de sajnos nem így lett, ezért a tavalyi év atmoszférája továbbra is jelen van. A sorsolás kezdetéig Andy Murray és Kei Nishikori lépett vissza tornától, de Stan Wawrinka indulása is kétséges, aki vállsérülés miatt kénytelen volt lemondani a Tie Break Tens elnevezésű gálaestet. Jelenleg nincsen semmilyen visszalépésre utaló információ a svájcival kapcsolatban, de nem túl biztató, hogy a torna kezdete előtt öt nappal még mindig nem tud pályára lépni. A múlt hét vasárnapig egyébként Djokovic és Nadal részvétele is kétséges volt, de ők azóta már megérkeztek Melbourne-be, ahol bemutató mérkőzéseken is játszottak.

Lehetséges negyeddöntős párosítások:

[1] Rafael Nadal – [6] Marin Cilic

[3] Grigor Dimitrov – [8] Jack Sock

[5] Dominic Thiem – [4] Alexander Zverev

[7] David Goffin – [2] Roger Federer

 

Első negyed

 

A torna 2009-es bajnoka az elmúlt hónapok során a kiújuló térdsérülésével bajlódott, amivel kapcsolatban a múlt héten azt nyilatkozta, hogy sikerült kikúrálnia, így készen áll az Australian Open-re, ahol tavaly Federer-től drámai vereséget szenvedett a fináléban. Rafa tétmérkőzést legutóbb a novemberi ATP világbajnokságon játszott, ahol az első találkozó után visszalépett a tornától. A spanyol utolsó olyan versenye, amit (elvileg) nagyobb probléma nélkül végig tudott játszani, az az október második hetében megrendezett Shanghai Masters volt. A tizenhatszoros Major bajnok először Kínában beszélt a térdproblémájáról, ami már akkor kiújult. Ezt követően a helyzet valószínűleg súlyosabbá vált, ami miatt a párizsi versenyen két megnyert találkozó után kénytelen volt visszalépni, ami után a londoni vb-n már csak egy mérkőzést tudott játszani.

Nadal elvileg az Abu-Dzabiban megrendezett meghívásos tornán kezdte volna meg az idei szezont, de végül lemondta a részvétet. Ezt követően a brisbane-i és a sydneyi tornától is visszalépett. Végül a Kooyong Classic-on tért vissza, ahol egy mérkőzést játszott Richard Gasquet ellen, aki 6-4, 7-5 arányban legyőzte őt, de a találkozó után pozitívan és bizakodóan nyilatkozott a fizikumával kapcsolatban. Nadal tavaly fantasztikus évet produkált, aminek az árnyoldala az őszön kiújuló sérülésben mutatkozott meg, ami azóta központi szerepet játszik az életében, ami most az ausztráliai szereplésre is kihatással lehet. Jelen pillanatban talán nem túlzás azt állítani, hogy a térde a legnagyobb ellenfele. A spanyol szempontjából az első hét vízválasztó lehet, ugyanis ha nem merülnek fel problémák, akkor valószínűleg a győzelemre is esélyes lehet.

Rafa könnyű negyedet kapott, aminek köszönhetően viszonylag nyugodt első hete lehet, melynek során – ha a térde nem szól közbe – fel tud készülni a második hét jóval keményebb ütközeteire is. A spanyol az első mérkőzésén Victor Estrella Burgos ellen fog pályára lépni, majd ezt követően a második fordulóban a Nicolas Jarry – Leonardo Mayer rangadó győztese vár majd rá. A harmadik körben Damir Dzumhur lehet a legmagasabban rangsorolt ellenfele, a legjobb 16 között pedig John Isner vagy Diego Schwartman a legveszélyesebb riválisa. Abban az esetben, ha túljut az első héten, akkor a negyeddöntőben Marin Cilic-csel vagy a nála könnyebb ellenfélnek számító Pablo Carreno Busta-val csaphat össze.

 

Második negyed

 

A torna harmadik kiemeltje a tavalyi sikerekre alapozva idén még feljebb léphet, de ehhez a Major tornákon áttörő teljesítményt kell nyújtania. (Erről részletesebben a világbajnokság után itt írtam.) A bolgár szempontjából erre nem is lehetne megfelelőbb helyszínt választani, mint a Melbourne Park, ahol tavaly az elődöntőben az év egyik legjobb mérkőzését vívta Nadal-lal szemben. Az kétségtelen, hogy az élmezőnyben Dimitrov kapta a legkönnyebb sorsolást, ugyanis az első két fordulóban kvalifikációs ellenfél ellen fog majd játszani. A bolgárnak a harmadik körben a US Open negyeddöntős Andrey Rublev lehet a legveszélyesebb ellenfele, míg a negyedik fordulóban a 2008-as döntős Tsonga, vagy az évet tornagyőzelmmel indító hazai fenegyerek, Nick Kyrgios. Abban az esetben, ha Dimitrov karrierje során harmadszor is bejut a legjobb nyolc közé, akkor Sock, Pouille vagy pedig Anderson jöhet szembe.

A tábla második negyedében a bolgáron kívül van még hat olyan játékos, akik egyértelműen esélyesek lehetnek a két negyeddöntős hely valamelyikére. Az egyik a US Open negyeddöntős Andrey Rublev lehet, aki a Flushing Meadows-i menetelése során legyőzött két top 10-es játékost (akik később a vb döntőt játszották), ami után Nadal állította meg. A másik Nick Kyrgios, a hazaiak „kedvence” aki a szezont a Brisbane-i verseny megnyerésével kezdte. Az ausztrál fenegyerekre amúgy is ráférne egy jó eredmény, mert eddig az átütő siker helyett csak a nagy arcával találkozhattunk. Újabb negyeddöntős szereplésre lehet esélyes a 2008-as finalista Tsonga is, akinek ez a legeredményesebb tornája, ugyanis a kilenc évvel ezelőtti finálé után még négyszer jutott el a legjobb nyolcig. A US Open döntős Kevin Anderson-t is azon esélyesek közé sorolnám akik ott lehetnek a második héten. Igaz a New York-i menetelés óta nem sok mérkőzést nyert, de kitudja, hátha itt is nekilódul. Utoljára Lucas Pouille és Jack Sock nevét hagytam, akiknek már időszerű lenne az áttörés. Kettejük közül Pouille-tól lenne inkább elvárható, aki nem csak tehetséges, de szerencsére még fiatal is (23), így akár a következő évek egyik Major bajnoka is lehet(ne). Mivel keménypályás tornáról van szó, ezért Jack Sock neve is előtérbe került, aki a 2016-os őszi, és a 2017-es tavaszi Masters versenyeken rendre negyeddöntős volt, ami után novemberben megnyerte a párizsi viadalt.

 

Harmadik negyed

Az alsó ág felső negyede Thiem, Wawrinka, Djokovic, és Zverev miatt talán a legizgalmasabb negyednek ígérkezik, ugyanis a generációváltás két vezéregyénisége csaphat össze két olyan játékossal abból az öttagú elitből, akiket idővel le kellene váltaniuk, még mielőtt visszavonulnának. A jelenlegi helyzetet azonban jelentősen árnyalja, hogy Djokovic és Wawrinka komoly sérülésből, hosszú kihagyás után tér vissza, így ha létre is jönnek ezek a találkozók, nem lehet levonni belőlük semmilyen érdemi következtetést, ami a generációváltás helyzetéhez releváns adalékot adna.

A negyed felső nyolcadában Thiem, míg az alsóban Zverev van, aminek köszönhetően megvan az esély arra, hogy a legjobb nyolc között ők ketten összecsapjanak, de ehhez az kell, hogy mind a ketten sikerrel vegyék az első négy fordulót, ami azért az ő helyzetüket tekintve nem lehetetlen. A két titán egymás elleni mérlege az osztrák javára 4-1. Major tornán eddig egyszer, a 2016-os Garros-on mérkőztek meg, ami Thiem négy szettes győzelmével zárult.

 

Abban az esetben, ha a legjobb 16 között meghiúsulnak a generációs csaták, egy Thiem – Zverev találkozó mindenképp jól jönne, ugyanis időszerű lenne megalapozni a következő éra nagy rivalizálását. Zverev-nek különösen szüksége lenne egy negyeddöntős szereplésre, ugyanis a két Masters címe mellett még sosem jutott el egyik nagy tornán sem a legjobb nyolcig, ráadásul a negyedik körig is csak egyszer, tavaly Wimbledonban. Eközben Thiem az elmúlt két évben a Garros-on elődöntős volt, miközben a másik három tornán rendre ott volt a legjobb 16 között.

Thiem első körös ellenfele Guido Pella lesz, aki után Steve Johnson következhet. Az osztrák titán nehéz nyitókörös ellenfelet kapott, ugyanis Pella-val szemben 0-2 a mérlege, ráadásul még szettet sem tudott nyerni ellene. Johnson-nal szemben viszont már 2-1 a jelenlegi állás, de legutóbb Tokióban az amerikai nyert. Ha Thiem túljut az első két nehéznek ígérkező mérkőzésen, akkor utána a legmagasabban rangsorolt ellenfele Adrian Mannarino lehet, akivel szemben 6-0 a mutatója, viszont utána jönne igazán a neheze.

 

A 2014-es bajnok júliusban játszott legutóbb tétmérkőzést, amikor a wimbledoni bajnokság első fordulójában Daniil Medvedev ellen lépett pályára, akivel szemben négy játszmás vereséget szenvedett. Wawrinka ezt követően beszélt először a már féléve húzódó térdsérüléséről, ami az Australian Open idején is akadályozta őt a játékban. Ezután nem volt meglepő, hogy a svájcit a nyáron megműtötték. Annak ellenére, hogy a főtáblán szerepel a neve, még nem 100%, hogy elindul, ugyanis vállsérülés miatt visszalépett szerdán a Tie Break Tens elnevezésű eseményről. Az ellenfeleket tekintve a svájcinak az első három mérkőzésén könnyű dolga lesz, ugyanis először a Litván származású Ricardas Berankis-szal kell megküzdenie, ami után a Tennys Sandgren – Jeremy Chardy rangadó győztese következik majd. A harmadik fordulóban a legveszélyesebb riválisa a 20. helyen kiemelt Roberto Bautista Agut lehet, és ha ezen is túl van, akkor jöhetnek az ifjú trónkövetelők.

 

A torna rekorder bajnoka Wawrinka-hoz hasonlóan Wimbledonban játszott utoljára, ahol a Berdych-kel szembeni találkozó során volt kénytelen feladni a mérkőzést a sérült könyöke miatt. Djokovic-ot ráadásul egy körrel korábban a válla miatt is ápolni kellett, így érthető volt, mikor a nyár során a pihenés mellett döntött. A hatszoros Australian Open bajnok a tavalyi viadalon nagy meglepetésre már a második fordulóban búcsúzott, miután ötszettes vereséget szenvedett a szabadkártyával induló Denis Istomintól.

Felesleges lenne jóslatokba bocsátkozni a szerb esélyeit illetően, ugyanis jelenleg semmit sem tudni a fizikai állapotáról. Djokovic a héten zárt ajtók mögött edzett, így senki sem látta őt teniszezés közben. Jelenleg csak ő és a szakmai stábja tudja, hogy hol tart, de még az is lehetséges, hogy nekik sincs igazán pontos képük a fizikai állapotáról, ugyanis még nem volt tesztelve verseny körülmények között. Igazság szerint bármi megtörténhet, simán benne van a pakliban, hogy az első fordulóban kikap, de az is, hogy könnyedén veszi az első hetet, és akár a végelszámolásra is oda érhet. A tavalyi torna után, amikoris Federer fél éves kihagyást követően négy top 10-es ellenfelet legyőzve gázolt át a mezőnyön, nehéz lenne bármit is mondani. Remélhetőleg Nole mindenképp nyer néhány mérkőzést, így egy hét múlva okosabbak lehetünk.

Djokovic első körös ellenfele az amerikai Donald Young lesz, aki jelenleg 63. a világranglistán. A két teniszező eddig kétszer játszott egymással. Először a 2006-os US Open-en, másodszor pedig tavaly, az Eastbourne-i füves pályás versenyen. Mindkét találkozót a szerb nyerte, így elvileg könnyű dolga lesz. A második fordulóban már nehezebb lehet a helyzet, ugyanis a dohai győztes Gael Monfils lehet a potenciális ellenfele. Az egymás elleni mérleg sokatmondó, ugyanis 14-0, de most ennek ellenére bármi megtörténhet, így a francia valószínűleg a szokásostól eltérően koncentráltabb lesz. Abban az esetben, ha Djokovic túljut az első két akadályon, akkor a 32 között a torna 21. kiemeltje, Albert Ramos-Vinolas lehet a legmagasabban rangsorolt ellenfele. A spanyollal szemben 4-0 a mérlege, amit tovább erősít az, hogy még szettet sem veszített ellene.

 

A feltörekvő játékosok közül Zverev-nek kell a leginkább bizonyítania, ugyanis eddig a Major tornákon nem mutatott semmi értékelhetőt, miközben már nyert két Masterst. A német játékos a 2015-ös wimbledoni torna óta zsinórban 10 versenyen vett részt, de ez alatt az idő alatt még egyszer sem sikerült eljutnia a negyeddöntőig sem. Legtovább a negyedik körig jutott, de ezt is csak egyszer tudta elérni, még tavaly Wimbledonban. Thiem-hez hasonlóan ő is nehéz helyzetben van a generációváltás legfőbb képviselőjeként, mert évről évre nőnek vele szemben az elvárások, viszont ha előbb vagy utóbb nem sikerül a nagytornákon az áttörés, akkor a karrierje neki is megtorpanhat. A világranglista 4. eddig kétszer indult Ausztráliában. Két évvel ezelőtt az első fordulóban búcsúzott, míg tavaly a harmadik körig jutott, ahol 2-1-es szettvezetést követően kapott ki Nadal-tól. A németek első számú teniszezője a nyitókörben Thomas Fabbiano ellen kezdi meg a szereplést, akivel ez lesz az első összecsapása. Ezután a Peter Gojowczyk – Mikhail Kukushkin találkozó győztese következik majd. A legjobb 32 között a legmagasabban rangsorolt ellenfele a bátyja lehet, aki tavaly a negyedik körben Andy Murray-t ejtette ki.

 

Negyedik negyed

 

Fucsovics Marci Indiában kezdte a 2018-as szezont, ahol a 250-es besorolású Tata Open-en vett részt. Marci az első fordulóban a világranglista 95. Nicolas Kicker-t győzte le, majd ezt követően öt mérkőzéslabdáról veszített a 41. Benoit Paire ellen. A találkozó óriási csatába torkollott, melyet a francia csak 3 óra 4 percnyi játék után tudott behúzni 6-4, 6-7, 7-6-ra. Fucsovics a héten a canberrai keménypályás Challenger-tenisztornán játszik, ahol már az elődöntőket rendezik. Marci a negyeddöntős győzelmével a 81. helyre jött fel az élő világranglistán. Abban az esetben, ha megnyerné a tornát, akkor a 73. helyen jegyeznék őt.

Fucsovics első fordulós ellenfele a 28 éves Moldáv származású Radu Albot lesz, akivel szemben 3-1-es mérleggel rendelkezik. Albot egyetlen győzelmét még a 2014-es US Open kvalifikációjának második körében szerezte. Legutóbb 2015-ben Győrben találkoztak a Magyarország - Moldova Davis Kupa rangadó keretein belül. Marci akkor nagyon simán, 6-2, 6-1, 6-2-re nyert. Abban az esetben, ha megnyeri ezt a mérkőzést is, akkor a második fordulóban a Feliciano Lopez – Sam Querrey összecsapás győztesével játszhat majd.

 

Az ötszörös Australian Open bajnok a Hopman Kupa megnyerésével kezdte az évet. A tavalyi szezonhoz hasonlóan Federer idén is csak a Perth-ben megrendezett nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságon vett részt a Melbournei tornát megelőzően. A svájci négy egyéni és négy páros mérkőzést játszott a viadal során, így az élmezőnyből talán ő érkezik a legfelkészültebben az Australian Open-re. Federer-nek minden adott a címvédéshez, ami egyben a 20. győzelmét is jelentené. Habár tétmérkőzést idén még nem játszott, a Hopman Kupán úgy tűnt, hogy megőrizte a tavalyi formáját és fittségét, ami elengedhetetlen lesz az újabb sikerhez.

Federer Nadal-hoz hasonlóan könnyű negyedet kapott, így az első héten ő is rá tud készülni a második hét kemény csatározásaira. A svájci klasszis első körös ellenfele Aljaz Bedene lesz, aki után a Jan Lennard Struff – Soonwoo Kwon rangadó győztese következik majd. A legjobb 32 között a legmagasabban rangsorolt riválisa Richard Gasquet lehet, akivel szemben 16-2-es mérlege van. A francia játékos mindkét győzelmét salakon szerezte (2005 Monaco és 2011 Róma) ellene. A negyedik fordulóban Raonic vagy Querrey lehet a legveszélyesebb riválisa. Az amerikaival szemben a mérkőzéseket tekintve 3-0, míg a szetteket tekintve 8-0 a mérlege. Raonic-csal szemben 10-3 az állás, de a kanadai az elmúlt fél évben a sérülései miatt csak három tornán vett részt. A múlt héten Brisbane-ben indult, de az első körben sima vereséget szenvedett a világranglista 208. helyezettjétől, így valószínűleg nincs felkészült állapotban, ezért ő sem jelenthet nagy veszélyt. A svájci nagy valószínűség szerint a negyeddöntőben kellemetlen riválissal találkozhat, ugyanis Goffin vagy del Potro lehet a potenciális ellenfél. A belga játékossal szemben a vb elődöntőjében szenvedett vereséget, míg az argentinnal legutóbb a bázeli döntőben találkozott, ahol visszavágott neki a US Open-en elszenvedett vereségért.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1613567317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.