A negyeddöntő összefoglalója

2018. január 26. - Gyarmati Márió

Meglepetésekkel és váratlan fordulatokkal teli mérkőzések zajlottak le az Australian Open negyeddöntős találkozói során, ahol Nadal sérülés miatt feladta a Cilic elleni találkozót, és Dimitrov is kiesett. Az esélyesek közül egyedül Federer maradt versenyben, aki innen már csak elveszíteni tudja a tornát.

 

Az idei évben a tavalyival ellentétben egészen a negyeddöntős mérkőzésekig várni kellett a csillaghullásra. Ahogy arra sajnos jó esély volt, Nadal tornáját sérülés határozta meg, de meglepetésre nem a térde szólt közbe ismét, hanem a jobb combtőnél a csípőhajlító izom sérült meg. A spanyolra most gyulladáscsökkentő terápia vár, ami körülbelül két hét kényszerpihenőt jelent. A felső ág másik favoritja, a tavalyi elődöntős Grigor Dimitrov is kiesett, akit Kyle Edmund búcsúztatott. Az esélyesek közül egyedül Federer maradt versenyben, aki innen már csak elveszíteni tudja a tornát.

 

Marin Cilic – Rafael Nadal: 3-6, 6-3, 6-7, 6-2, 2-0.

 

A negyeddöntő legjobban várt mérkőzésén Rafa Nadal és Marin Cilic küzdött meg egymással. A két játékos a mostani találkozót megelőzően hat alkalommal csapott össze, melyből Nadal ötször hagyta el győztesen a pályát. A horvát csak az első mérkőzésüket tudta megnyerni, amit még 2009-ben a pekingi torna elődöntőjében vívtak, viszont az azóta lejátszott öt rangadó során csak egy szettet tudott elvenni a spanyoltól. Egyetlen GS mérkőzésüket 2011-ben ugyanitt vívták. Akkor a legjobb 16 között mérték össze az erejüket, amit Rafa 6-2, 6-4, 6-3 arányban nyert meg. 

Az első szettet mindketten love game-mel indították, majd ezután sokkal szorosabb játékok következtek, de ennek ellenére 4-3-ig fej-fej mellett haladtak. A nyolcadik game-ben Nadal zsinórban három pontot tudott megnyerni fogadóként, így három break labdához jutott, melyekből a másodikat értékesítette, így ezt követően a szettért szerválhatott. Ekkor újabb szorosabb játék következett, de egyenlőt követően Rafa lezárta a nyitójátszmát. 

 

Az első szetthez hasonlóan a második is simán kezdődött. Cilic az első game-ben egy pontot veszített, míg Nadal ezt követően semmire hozta a szerváját. A következő két játék során viszont mindketten breaklabdákat hárítva védték meg az adogatásukat. Az ötödik game-ben Rafa egy kettőshibának köszönhetően előnybe került, de ezt nem tudta megtartani, ugyanis a horvát azonnal visszavette az elbukott adogatást. Cilic ezt követően semmire hozta a szerváját, majd egy újabb kiélezett játékban elvette a spanyolét, ami után egy agresszív adogató játéknak köszönhetően kiegyenlített. 

Kerek 100 percnyi játékot követően következett a harmadik szett, melynek során nem született break, így rövidítés döntött a szett kimeneteléről. Egyszer szorosabb, máskor pedig simább game-eket lejátszva jutottak el a tie-break-ig, amiben Rafa azonnal előnyhöz jutott, amit Cilic viszont rögtön vissza is vett. Nadal 5-5-nél másodszor is vezetést szerzett a horvát hibájának köszönhetően, aki egy jól előkészített labdamenetet veszített el. Rafa-nak ennél már nem kellett több, ugyanis a második szettlabdát értékesítve 2-1-es vezetésre tett szert.

Cilic meglepően komoly erőt képviselt a mérkőzésen, ugyanis hiába veszítette el a már megnyertnek tűnt rövidítést, nem omlott össze, ráadásul a negyedik szettben 2-1-nél ő breakelt először, majd ezután egy adogatópontot veszítve 4-1-re húzott el. Az ötödik game után Nadal ápolást kért. Az orvos a spanyol  jobb combjának a felső részét kezelte. A szünet után Rafa három breaklabdát hárítva, zsinórban öt pontot megnyerve 2-4-re jött fel. Az egyre agresszívabban játszó Cilic ezt követően 5-2-re módosította az állást, így Nadal-nak a szettben maradásért kellett adogatnia. Rafa játékára időközben egyre inkább rányomta a bélyegét a sérülés, így nem volt meglepő, mikor egyre többet bicegve, újra elveszítette a szerváját, aminek köszönhetően Cilic egy 6-2-re megnyert szettel kiegyenlített. Nadal-t a szett végén ismét ápolni kellett, ezért már a folytatás kérdése is felmerült, de az ápolás után a spanyol odaállt az alapvonalhoz, így következett a döntő játszma. 

 

A döntő szett első labdamenetében  már látni lehetett, hogy egyre nagyobb baj van. Cilic közben egy könnyed love game-mel indított, majd ezt követően Nadal következett, aki az első három pont elvesztése után még visszakapaszkodott, de végül nem tudta megtartani a szerváját, így a horvát egyből break előnybe került. Rafa ezt követően viszont feladta a találkozót, így Cilic 3 óra 47 percnyi küzdelmet követően 2010 után ismét bejutott az Australian Open elődöntőjébe.

Nadal a mérkőzést követő napon MRI vizsgálaton vett részt, ahol megállapították, hogy a combtőnél a csípőhajlító izom sérült meg. A spanyolra most gyulladáscsökkentő terápia vár, ami egyúttal két hét szünetet is jelent. A jelenlegi információk alapján a három hét múlva kezdődő mexikói keménypályás tornán már részt tud venni, ahol tavaly a döntőben Sam Querrey-től kapott ki. Rafa-nak ez volt karrierje 264. GS mérkőzése, és a második feladott találkozója. Az elsőt ugyanitt, 2010-ben, szintén a negyeddöntőben adta fel a későbbi finalista Andy Murray ellen. A spanyol eddigi 33 lejátszott GS negyeddöntőjéből csupán hetet veszített el, de abból ötöt Melbourneben.

 

Kyle Edmund – Grigor Dimitrov: 6-4, 3-6, 6-3, 6-4.

 

A felső ág másik negyeddöntős mérkőzésén is meglepetés született, amit Kyle Edmund szállított Grigor Dimitrov legyőzésével. A ranglista 49. helyezettje négy szettben múlta felül a tavalyi elődöntős bolgárt, akit 2 óra 49 percnyi játékot követően 6-4, 3-6, 6-3, 6-4 arányban győzött le. A brit játékos óriási sikert aratott, aminek köszönhetően karrierje első GS negyeddöntője után az első elődöntőjét is lejátszhatja. Ezzel a sikerrel Murray-t leszámítva Edmund lett a 2004-es US Open (Tim Henman) után az első szigetországi játékos, aki GS tornán elődöntőt játszhat, az Open érában pedig összességében a hatodik (Andy Murray 21, Tim Henman 6, Roger Taylor 1, John Lloyd 1, Greg Rusedski 1).

 

Hyeon Chung - Tennys Sandgren: 6-4, 7-6, 6-3.

 

Az alsó ág meglepetés negyeddöntőjét a NextGen világbajnok Hyeon Chung nyerte, miután három szettben felülmúlta Tennys Sandgren-t. Mindkét játékos karrierje első negyeddöntőjét játszotta, ráadásul Chung első koreaiként szerepelt a legjobb nyolc között.  Chung újabb sikerének köszönhetően Cilic 2010-es Melbournei elődöntős szereplése után a legfiatalabb GS elődöntős játékos lett. A koreaiba a Djokovic elleni találkozó után is maradt erő, ami nagyon jól jött neki a sokat hibázó Sandgren-nel szemben, akit nagyrészt ennek köszönhetően tudott három szettben felülmúlni, ráadásul „csak” két és fél órát töltött a pályán, ami a végjátékban akár kulcsfontosságú is lehet.

 

Roger Federer – Tomas Berdych: 7-6, 6-3, 6-4.

 

Az utolsó negyeddöntőt Roger Federer és Tomas Berdych játszotta, akik pályafutásuk során 26. alkalommal csaptak össze. Az eddigi 25 mérkőzésből Federer 19-et nyert meg. Berdych legutóbb öt éve, 2013-ban a Dubai tornán tudta legyőzi a svájcit, aki azóta 8 találkozót nyert zsinórban. Annak ellenére, hogy Melbourneben korábban már négyszer játszottak (2008, 2009, 2016, 2017), a cseh egyszer sem járt sikerrel. A győzelemhez legközelebb 2009-ben volt, amikor 2-0-ára vezetett, de Federer innen is fordítani tudott. Az Australian Openen legutóbb a tavalyi évben, a legjobb 32 között találkoztak.

A mérkőzést Berdych kezdte, aki magabiztos játékkal hozta a szerváját, majd ezt követően egy kiélezett game-ben elvette a svájciét, aki az előző találkozóihoz képest rozsdásan kezdett. A cseh játékos ezt követően egy pontot veszítve erősítette meg a break-et, és mindössze 11 percnyi játékot követően 3-0-ra húzott el. Ezután Federer magasabb fokozatba kapcsolt, aminek eredményeképpen simán hozta a szerváját. A következő négy játékban a fogadó átlagban egy pontot tudott csak nyerni, így viszonylag gyorsan jutottak el 5-3-ig, ahol Berdych a szett megnyeréséért adogatott. Az időközben formába lendülő Federer két break lehetőséghez jutott, így szorossá vált a küzdelem, de mindkét lehetőséget elszalasztotta. A svájci egyre nagyobb nyomást helyezve ellenfelére újabb breaklabdát harcolt ki, amivel már élni tudott, így kiegyenlített. Ezt követően mindketten hozták a szerváikat, ami után következett a tie-break. Federer a rövidítésben azonnal előnyt szerzett, majd mindkét adogatópontját megnyerve 3-0-ra húzott el. Ezután a cseh a saját szervája mögül nyert egy pontot, de a svájcival nem tudott mit kezdeni, aki a rövidítést 7-1-re zárta le.

 

A második szettben viszonylag sima adogató játékok voltak, mindketten a saját szerváikra koncentráltak, így az első hét játszmában nem született break. Annak ellenére, hogy Berdych break előnyről bukta el az első szettet, Federer nyomában maradt, akire ezért a továbbiakban is nagy nyomás helyeződött. 4-3-as állásnál a svájci fogadóként egy pontot veszítve elvette a cseh adogatását, majd hozzátéve a sajátját 34 percnyi játékot követően 6-3-ra zárta le a második szettet. Berdych a szünetben ápolást kért, de mivel az öltözőben kezelték, nem lehetett tudni, hogy milyen jellegű problémája volt.

A harmadik szettet a cseh kezdte adogatóként, aki a 2-0-ás hátrány ellenére nem tört meg. Egy pontot veszítve hozta a szerváját, ami után Federer egy love game-mel indított. A harmadik játékban a svájcinak sikerült elvennie Berdych adogatását, ami után úgy tűnt, hogy a meccs végleg eldőlt. A cseh azonban nem hagyta magát és kiegyenlített, majd ezt követően Federer ismét breakelt. 3-2-es állásnál a svájci semmire hozta a szerváját, kiküszöbölve az előbbi megingást. A mérkőzés utolsó öt game-ében mindketten simán hozták az adogatásaikat, így Federer a 2-2-nél megszerzett break-kel zárta le a találkozót. A svájci 2 óra 14 percnyi játékot követően jutott be karrierje 14. Australian Open elődöntőjébe, ahol Hyeon Chung-gal fog megmérkőzni a döntőbe jutásért, akivel ez lesz az első összecsapásuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5913604981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.