Az elődöntő összefoglalója

2018. január 26. - Gyarmati Márió

Roger Federer és Marin Cilic fogja játszani a vasárnapi férfi egyes döntőt a Rod Laver Arénában, ugyanis ők voltak azok a játékosok, akik sikerrel vették a finálé előtti utolsó akadályt is. Federer 30. fináléjára és 20. győzelmére, míg Cilic 3. döntőjére és 2. sikerére készülhet.

 

Mindkét mérkőzésen elmaradtak a várt izgalmak, de Federer és Chung találkozójára  - ami 62 perc után véget ért - ez hatványozottan igaz. Egyedül Cilic és Edmund játszotta végig a találkozót, amit mindvégig a horvát fölénye lengett be. Federer 30. fináléjára és 20. győzelmére, míg Cilic 3. döntőjére és 2. sikerére készülhet. Mivel Chung idő előtt feladta a svájci ellen a találkozót, ezért Cilic örülhet, hogy három szettben múlta felül a britet, aki ellen így 2-0-ra módosította a mérlegét.

 

Marin Cilic – Kyle Edmund: 6-2, 7-6, 6-2.

 

A két elődöntő közül az esélyek szempontjából egyértelműen ez a találkozó számított a nyitottabbnak. Cilic Nadal legyőzését követően karrierje ötödik elődöntőjére készülhetett, míg Edmund-nak ez volt az első. A két játékos ezt megelőzően csak egyszer, 2017-ben Sanghaiban mérkőzött meg egymással. A meccset Cilic 6-3, 7-6-ra nyerte meg, de ez a mai találkozón aligha számított valamit.

A mérkőzést Cilic kezdte, aki két breaklabdát hárítva hozta a szerváját. Ehhez képest a következő game-ben Edmund-nak jóval könnyebb dolga volt. A kezdeti izgalmak után simább adogatójátékok következtek, melyben a fogadó átlagosan két pontot nyert. Mind a ketten nagyon koncentráltan játszottak, a fókuszt a saját szerváikra helyezték. Cilic kezdettől fogva nagyon agresszív volt, amit Edmund a találkozó elején még kontrollálni tudott, de később már egyre kevésbé volt hatékony ezekkel a támadásokkal szemben. Az első break a hatodik játékban született Cilic jóvoltából, aki 5-2-nél egy újabb break-kel zárta le a szettet.

 

Annak ellenére, hogy a nyitó játszma során a horvát kétszer is el tudta venni a brit adogatását, a második szettben Edmund összeszedte magát. Nem voltak igazán szoros game-k, break labdáig csak Cilic tudott eljutni, de azt nem sikerült értékesítenie. A szett rövidítésben dőlt el, melyet a horvát 7-4-re húzott be. Edmund ezután még nehezebb helyzetbe került, ugyanis karrierje során eddig még 0-2-ről sosem tudott fordítani. A brit egyébként is jó néhány lehetőséget szalasztott el az első két szett során, ami megint csak a horvátot erősítette.

Edmund nem is tudta sokáig tartani a lépést Cilic-csel, aki már a harmadik game-ben előnyre tett szert. Ezt követően a brit még megpróbált visszakapaszkodni, de már csak megszorongatni tudta a horvátot, ugyanis az elveszített adogatást nem sikerült neki viszavennie. Mikor a 2014-es US Open bajnok 4-2-es állásnál ismét breakelt, akkor Edmund maradék esélyei szertefoszlottak. Cilic nagyon magabiztos játékkal szerválta ki a mérkőzést, aminek köszönhetően karrierje harmadik GS fináléjára készülhet.

 

Roger Federer – Hyeon Chung: 6-1, 5-2.

 

A mérkőzésen Chung kezdte az adogatást, aki az első négy pontból csupán egyet tudott megnyerni, ezért nehéz helyzetbe hozta magát, ugyanis Federer két break lehetőséghez jutott. Itt még a koreai fel tudott zárkózni, de 40 mindnél ismét a svájci került előnybe, aki Chung hibájának köszönhetően megnyerte a game-t. Annak ellenére, hogy a svájcinak 10-ből csak kétszer jött be az első szerva, megerősítette a break-et. A sokat hibázó Chung ezután összeszedte magát és egy pontot veszítve feliratkozott az eredményjelzőre. Federer egy love game-mel, majd egy újabb break-kel folytatta. Az első két szoros game után a svájci teljesen átvette az irányítást, miközben a koreai nem találta az ellenszert vele szemben. 5-1-nél Federer harmadszorra is elvette az ellenfél adogatását, aminek következtében 33 percnyi játékot követően 6-1-re zárta le az első szettet.

A második szettet a svájci egy love game-mel indította. Ezután Chung már határozottabb teniszt bemutatva magabiztosan hozta a szerváját. 2-1-es állásnál a címvédő egy pontot veszítve fogadóként, break előnyre tett szert, ami után jött egy szorosabb szerva game, de azt is behúzta. 4-1-nél a koreai ápolást kért, ugyanis a talpán lévő vízhólyagok egyre jobban gátolták őt a játékban. A szünet után még mindketten nyertek egy-egy game-t, de 2-5, 15-30-nál a koreai feladta élete első GS elődöntőjét. Federer így mindössze 62 percnyi játékot követően jutott be 7. melbournei fináléjába, ami egyben karrierje 30. GS döntőjét is jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr413605727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.