Rekordok, amiket Nadal még megdönthet

2018. május 07. - Gyarmati Márió

A lista vegyes, ugyanis van olyan rekord, amit egészen biztos, hogy meg akar dönteni, viszont olyan is van, amiről valószínűleg nem tudja, hogy esélyes rá. Egy páratlanul sikeres karrier derekán nehéz olyan mutatókat találni, amiben még nem ő legjobb, viszont az lehet, de mivel hajtott a kíváncsiság, neki leselkedtem a feladatnak, melynek kapcsán 12 tétel gyűlt össze.

 

A legtöbb GS cím

A még meg nem döntött rekordok közül valószínűleg ennek az egynek az alakulása nem csak a spanyol rajongótáborát tartja lázban, hanem Federer drukkereit is. Jelen állás szerint ahhoz, hogy megdöntse a svájci rekordját, a legkedvezőbb esetben is öt GS-t kellene még nyernie, ami viszont irreálisnak tűnik. Azt ne felejtsük el, hogy alig egy hónapra van a 32. születésnapjától, de a hangsúly nem is igazán az életkorán van, hanem azon, hogy 13 nagyon kemény, maratoni hosszúságú és egyben páratlanul sikeres szezon van a háta mögött, melyben néha a győzelmek mellett a sérülések is megjelentek. Hiába fiatalabb Federer-nél öt évvel, 19 éves kora óta van ott a legjobbak között, aminnek a fizikális és mentális következményei - ahogy eddig sem - nem tűnnek el nyomtalanul.  Az elmúlt másfél év eseményeitől eltekintve talán már az is csoda lenne, ha ketten nyernének még összesen ötöt, de természetesen, ahogy eddig is, bármi megtörténhet.

 

Amíg Nadal aktív lesz - és nem szólnak közbe a sérülések – salakon szinte biztos, hogy dominálni fog, vagy ott lesz a favoritok között, főleg a Garros-on, ahol idáig csupán kétszer kapott ki, így valószínűleg lesznek még újabbi címei. Az idei évben is ő a főesélyes, vagy inkább a jelen erőviszonyait tekintve az egyedüli, így az újabb győzelme szinte borítékolható. Abban az esetben, ha ismét behúzza a tornát, akkor elmondható, hogy az elmúlt hat GS-en a svájcival egyenlő arányban osztozott, így viszont a kettejük közötti különbség – részben emiatt - nem változott 2014 júniusa óta.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 15 évben Federer, Nadal és Djokovic összesen 48 GS-t húzott be, ami 24 %-a az Open-érában megrendezett tornáknak, az öt győzelem önmagában véve is nagyon sok. Viszonyításképpen: az  elmúlt 50 évben összesen 12 játékos volt, aki ötnél több GS-t tudott nyerni, és itt nem néhány szezonról beszélünk 32 fölött, hanem teljes karrierekről. Mindemellett azt is tudjuk, hogy az ilyen nagy formátumú bajnokokra nem vonatkoznak a szabályszerűségek, illetve másokkal sem érdemes őket összehasonlítani, viszont az ő testük ugyanúgy fárad és idősödik, mint a többieké.

 

50 mérkőzés győzelem minden GS-en

Az Open-érában eddig csak Federer-nek (94, 65, 91, 82) és Djokovic-nak (61, 59, 58, 62) sikerült mind a négy GS-en 50, vagy annál több egyéni mérkőzést nyernie. Nadal lehet a következő, akinek ez összejöhet, amihez nem kell mást tennie, mint behúzni hét összecsapást Wimbledonban, ugyanis a másik három tornán ezt a határt már korábban átlépte. A spanyol karrierje során eddig Ausztráliában 55-ször, Párizsban 79-szer, Londonban 43-szor, New Yorkban pedig 53-szor hagyta el győztesen a pályát.

A legtöbb GS győzelem szettveszteség nélkül

A profi korszakban eddig öt játékos, összesen tíz alkalommal tudott szettveszteség nélkül GS-t nyerni. Ez a bravúr Rosewall-nek (1971 Australian Open) és Nastase-nak (1973 Garros) egyszer, Federer-nek kétszer (2007 Australian Open, 2017 Wimbledon), Borg-nak (1976 Wimbledon, 1978 és 1980 Garros) és Nadal-nak (2008, 2010, 2017 Garros) viszont háromszor sikerült, amivel ők holtversenyben a csúcstartók. Rafa-nak így már csak egy Majort kellene behúznia ahhoz, hogy egyedüliként mondhassa el magáról, hogy ő nyerte meg az Open-érában a legtöbb GSt szettveszteség nélkül. Az elmúlt hetek teljesítményét tekintve erre idén minden esélye megvan, így akár már öt hét múlva övé lehet ez a titulus.

 

1000 megnyert egyéni mérkőzés

Az elmúlt 5 évtized során három játékos (Connors, Federer, Lendl) tudta elérni az 1000-es győzelmi határt. Rafa-nak jelenleg 889 sikere van, amivel az örökranglista ötödik helyét foglalja el 40-nel lemaradva a negyedik Vilas-tól. Ahhoz, hogy negyedik játékosként érje el ezt a mérföldkövet, 111 találkozót kell még behúznia, ami az éves karrier átlagából kalkulálva (2002 és 2017 között átlagban 58 mérkőzést nyert meg szezononként) két év múlva ilyenkor meg is lehet.

60 tornagyőzelem egy borításon

Rafa jelenleg 55 salakos serlegnél tart, amivel vezeti az örökranglistát a borításon, így már csak 5 győzelem választja el attól, hogy elérje a 60-as határt, amit eddig csak Federer tudott keménypályán, aki szintén ranglistavezető. Idén még három salakos tornát rendeznek, melyeket akár mind besöpörheti, így a Garros-szal bezárólag 58-ra is növelheti a trófeái számát, amihez jövőre már csak kettőt kellene nyernie.

 

A legtöbb szabadtéri siker

A rangsort jelenleg Federer vezeti 872 győzelemmel, de Rafa csak 60-nal van lemaradva, így ebben a statisztikai mutatóban továbbra is nyílt a verseny, ugyanis ha az öt évvel idősebb svájci előbb vonul vissza – amire matematikai alapon jó esély van, - akkor ezt a hátrányt, ha addig nem növekszik, utána 1-1,5 év alatt le tudja dolgozni.

100 milliós kereseti határ

Talán ez izgatja őt a legkevésbé minden idők egyik legjobban kereső teniszezőjeként, de az tény hogy közel van hozzá, ugyanis jelenleg 96,7 milliós összkeresetnél tart, így a Garos-szal bezárólag ezt a mérföldkövet is simán elérheti, amivel harmadik játékosként (Djokovic, Federer) lépné át a 100 milliós küszöböt. Federer egyébként 116,2 milliónál, Djokovic pedig 110,1 milliónál tart.

A legtöbb döntő egy tornán

A csúcsot Federer tartja, aki Bázelben 13-szor volt finalista, amiből nyolcszor távozott serleggel. Rafa e tekintetben is a nyomában van, viszont jobb győzelmi mutatóval, ugyanis ő a 12 Monaco-i döntője során csak egyszer kapott ki.

 

90 mérkőzés győzelem a Garros-on

A Garros-t leszámítva a másik három GS-en már átlépték a 90-es győzelmi határt. A rekordot Ausztráliában és Wimbledonban Federer tartja 94, illetve 91 sikerrel, a US Open-en pedig Connors 98 győzelemmel. Párizsban a csúcs 79, ami természetesen Rafa nevéhez fűződik, akinek már csak 11 találkozót kellene nyernie ahhoz, hogy meglegyen a 90. egyéni siker. Ezt egy esetleges idei győzelmet követően legkorábban jövőre, a negyeddöntőbe jutással tudná abszolválni.

A legtöbb „Nagy trófea”

Ebbe a kategóriába a GS címek, a Masters győzelmek és a világbajnoki trófeák tartoznak, melyből a spanyolnak összesen 47 van, ugyanannyi, mint Djokovic-nak, viszont a listát Federer vezeti 53 címmel, így ez a különbség is ledolgozható.

 

A legtöbb salakpályás döntő

Ez a kevésbé fontos statisztikai mutatók csoportjába tartozik, pláne úgy, hogy a legtöbb tornagyőzelem az övé. A legtöbb finálét Vilas játszotta, aki összesen 76 döntőben volt érdekelt, amiből 49-szer távozott bajnokként. Nadal jelenleg 63 finálénál tart, így 13-al van lemaradva, ami még simán hozható.

A legtöbb ATP 500-as trófea

Egy 16-szoros GS és 31-szeres Masters bajnok fejében nyílván nem az jár, hogy hány 500-as tornát húzott be eddig, és ezzel hányadik pozícióban áll az ezt jegyző rangsorban, de kísérőként a számtalan jelentős rekord mellé ez is meglehet. A listát jelenleg Federer-rel holtversenyben vezetik, bár valószínűleg őt sem érdekli igazán ez a mutató. Rafa legeredményesebb tornája ebben a kategóriában a barcelonai, ahol bő egy hete 11. trófeáját szerezte meg. Federer Dubaiban, Halle-ban és Bázelben nagyon eredményes, viszont a hazai tornája 2010-től, a németországi füves pályás verseny pedig csak 2015-től került fel az 500-as szériába, így számos korábbi siker a 250-es csoportba tartozik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1813897630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyarmati Márió 2018.05.10. 11:25:09

Egy nagyon fontos rekord lemaradt a listáról:

Két győzelem minden GS-en

Az Open-érában még senkinek sem sikerült mind a négy GS-en kétszer diadalmaskodnia, viszont erre jelenleg nem csak ő, hanem Djokovic és Federer is esélyes, bár utóbbi már csak elméletben, ugyanis neki Párizsban kellene még egyszer diadalmaskodnia, ahol három éve indult utoljára, és valószínűleg már nem is fog, maximum a búcsúzó évében.
Ennek a rekordnak a beállításához inkább Nadal-nak és Djokovic-nak van reális esélye. A spanyolnak ehhez Ausztráliában, a szerbnek pedig Párizsban kellene újabb címet szereznie. Eddig mindketten négy finálét játszottak az említett helyszíneken, amiből egyaránt egyet nyertek meg. Rafa a 2009-es sikerét követően veszített három döntőt (2012, 2014, 2017), míg Nole a negyedikben (2012, 2014 - 2016) ért fel a csúcsra.