Helyzetjelentés

2018. május 23. - Gyarmati Márió

A hétfőn kezdődő Roland Garros kapcsán kielemeztem Nadal, Zverev, Thiem és Djokovic salakszezonját, továbbá felmértem az esélyeiket is.


Nadal játékához nincs mit hozzáfűzni, ugyanis tökéletes teniszt produkált az elmúlt két hónap során. Akárcsak tavaly, idén is három tornagyőzelemmel, és 17-1-es mérleggel érkezik a Garros-ra, ahol ő a főesélyes. Annak ellenére, hogy Madridban Thiem legyőzte, Rómában pedig Zverev megszorongatta, nem kell tartania senkitől. Jelen állás szerint csak egy sérülés foszthatná meg őt 11. címétől, ami remélhetőleg nem következik be, bár az elmúlt hetek során elég nagy fizikai terhelésen ment keresztül, ezért vigyáznia kell, mert bárki is jön vele szembe a következő két hét során, a Garros attól függetlenül hosszú lesz. A madridi vereség ebből a szempontból talán jól is jött neki, ugyanis ezáltal extra pihenőhöz jutott egy nagy menetelést követően, továbbá levette a válláról a veretlenség terhét is.

Nagyjából zökkenőmentes tornákon van túl, viszont az utolsó három találkozója szorosra sikeredett, de mindet behúzta, így még nagyobb önbizalommal vághat neki a jövő hétnek, ugyanis a múlt héten szembejövő nehézségeket és akadályokat a tőle megszokott módon oldotta meg. Akiben volt valami kétség a Monte-Carlo-i és a Barcelonai könnyed menetelést követően, az az elmúlt napokban láthatta, hogy kiélezett helyzetben is hamar magához tudja ragadni a kezdeményezést, és kontroll alatt tudja tartani a mérkőzést, továbbá a külső körülmények sem zökkentették ki egyszer sem. Róma mindezek tekintetében jó felmérő volt, bár az kétségtelen, hogy az elmúlt 10 évben voltak ennél jóval keményebb tornái is, de a lényeg az ő szemszögéből az az, hogy azokat a kihívásokat, amikkel az elmúlt hetek során szembe kellett néznie, sikerrel vette.

A salakszezon során Nadal egy mérkőzést és összesen négy szettet veszített, továbbá volt két szorosabb általa megnyert játszma is. A riválisok ennél többre nem voltak képesek ellene. A Thiem elleni két szettes vereség mellett a múlt heti negyeddöntőben Fognini, a vasárnapi fináléban pedig Zverev tudott egy-egy szettet nyerni ellene. Ezen kívül a barcelonai negyeddöntőben Klizan (7-5), a szombati elődöntőben pedig Djokovic (7-6) tudta egy szett erejéig megszorongatni.

 

Az európai salakpályás szezon legnagyobb meglepetését Zverev szolgáltatta, aki salakon megtáltosodott, bár ennek már Miamiban is voltak előjelei, ahol a semmiből előlépve a fináléba repítette magát. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a generációváltás egyik vezéregyéniségének tartott német kezd felnőni a feladathoz. Tavaly a kanadai címét követően lejtmenetbe került, olyannyira, hogy Cincinnati és Indian Wells között csak egy Masters mérkőzést nyert (Sanghai). Thiem-hez hasonlóan az év második felében alulteljesített, így egyre erősebben kezdték őt is bírálni, ami szerintem teljesen jogos volt. A hullámvölgy ellenére az elmúlt 10 Mastersen öt döntőt játszott, amiből hármat meg is nyert, ami azért elég erős arány.

A salakszezon számára egy Monaco-i elődöntővel kezdődött, ahol nagy csatában kapott ki Nishikori-tól, ami után címet védett Münchenben, és megnyerte a madridi versenyt. Három hét leforgása alatt három finálét (2-1) és 14 mérkőzést (13-1) játszott, így Nadal-hoz hasonlóan neki is jól jött ez az egy hét szünet. Az elmúlt negyedév során mutatott játéka alapján nagy elvárások közepette vág neki a Garros-nak, melyen ő lehet a spanyol legfőbb kihívója. Ez a helyzet azonban hatalmas nyomás alá helyezi, és többszörösen nehéz feladat elé állítja, pláne úgy, hogy GS-en még nem győzött le top 50-es játékost, továbbá a negyedik körig is csak egyszer tudott eljutni, most pedig hirtelen a 10-szeres bajnok legyőzését, vagy legalábbis a megszorongatását várják tőle.

 

Miközben a Masterseken és a kisebb tornákon jól teljesít, a GS-eken ez nem mondható el, most pedig egyből nagyot kellene menetelnie ahhoz, hogy eljusson a második hétre, és még ott is versenyképes legyen. A hirtelen megnőtt elvárások és a nagy nyomás mellett a legnagyobb ellensége a rutintalanság, mely részben a korából adódik. Eddig alig egy tucat GS-en indult, ami alatt kevés mérkőzést játszott, ráadásul gyakran belebonyolódott 4-5 szettes csatákba, amik már az elején elvették az erejét. Ezek részben azért történtek, mert fizikálisan és mentálisan nem volt még felkészülve egy olyan két hetes tornára, melyen hét mérkőzést kell játszani három nyert szettre. A legnagyobb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy hol tart most, hogyan tudja a mostani formájában - mikor jól megy neki a játék - ezeket a találkozókat levezényelni.

A német eddigi 11 GS-én a legtovább tavaly Wimbledonban jutott, ahol három mérkőzés megnyerését követően a legjobb 16 között búcsúzott. A másik 10 tornán háromszor az első, háromszor a második, négyszer pedig a harmadik forduló volt számára a végállomás. A Garros-on két évvel ezelőtt a legjobb 32 között, tavaly pedig az első körben esett ki. Mindkét alkalommal salakmenő állította meg Thiem és Verdasco személyében. 25 főtáblás összecsapás van a háta mögött, melynek során kétszer egymást követően három szettben csak tavaly Wimbledonban tudott nyerni, igaz, akkor valamennyi győzelme szettveszteség nélkül született.

 

Az elmúlt időszakban mutatott formája ellenére talán túl nagy elvárások kereszttüzébe került, de ez részben azért van, mert rajta kívül a többiek Nadal-t még megszorongatni sem tudták, így most sokan tőle várják a legyőzését, aki 79-2-es mérleggel és 10 trófeával bír. Thiem hiába verte meg a spanyolt Madridban, mivel kiszámíthatatlanul játszik, Zverev az első számú kihívó. A német a legjobban akkor járna, ha megpróbálná kizárni a körülötte kialakult felhajtást, és levenné magáról az ezzel kapcsolatos terhet, és csak a saját versenyére koncentrálna.

Eddig ezzel ugyan nem volt gond, de a Garros-on más lesz a helyzet. Én úgy gondolom, hogy már egy negyeddöntős szerepléssel is elégedett lehetne függetlenül attól, hogy összecsap-e a spanyollal vagy sem. Márpedig szerintem a kettőt még külön kell választani. Inkább legyen meg egy jó eredmény, minthogy engedve a nyomásnak, azzal foglalkozzon, hogy még hány forduló van a vele való találkozásig, illetve ott mi legyen a taktika. Nadal legyőzéséhez (két szettben) megvan neki a játéka és a feje, csak karrier szempontból most az eredmény sokkal fontosabb lenne. Annak ellenére, hogy egyik legeredményesebb időszakát tudhatja a háta mögött, nem biztos, hogy ezt az elvárást (most) a nyakába kéne varrni.

 

A salakszezon legnagyobb csalódását Thiem szolgáltatta, függetlenül attól, hogy Madridban legyőzte Nadal-t. Idén nagyon hullámzóan játszott eddig, önmagához képest pedig alulteljesít, pedig az elmúlt két év alapján nem ez volt tőle a várható. A hercegségben a spanyoltól kapott ki, ami mindig benne van a pakliban, viszont nagyon csúnya verés (0-6, 2-6) volt az. Barcelonában az üstökösként berobbanó Tsitsipas-szal szemben sem tudta felvenni a versenyt (3-6, 2-6), így a fellendülés Madridra és Rómára maradt, ahol felemásan teljesített. Madridban két szettes győzelmet aratott Rafa ellen, majd ezt követően Anderson-on keresztül bejutott a döntőbe, ahol viszont Zverev játékára nem volt ellenszere. Előzetesen nagyobb rangadóban bíztak sokan (köztük én is), de a vártnál a német sokkal jobban, míg az osztrák rosszabbul teniszezett. Rómában az első fordulóban Fognini ejtette ki, ami hát valljuk be, benne van a pakliban, még nagyobb nevek esetén is, mert ha az olasz ihletett állapotban játszik, akkor nehéz vele bírni.

Thiem a tavalyi Garros óta nem volt igazán versenyképes. A füves pályás szezont eredménytelenül zárta, de ez betudható volt a salakszezon utáni kimerültségnek, viszont az augusztusi észak-amerikai tornákon sem brillírozott. A US Open-en pedig 2-0-ás szettelőnyről elszenvedett egy nagyon súlyos vereséget (del Potro-tól), mely többek között első keménypályás negyeddöntőjétől fosztotta meg. A vereség következtében olyannyira összeomlott, hogy a Davis Kupát leszámítva hetekig nem tudott ATP mérkőzést nyerni. Az évet Flushing Meadows-tól számítva 3-7-es mérleggel zárta. Az ajtót a szezon eleji tornákon sem rúgta rá a mezőnyre, viszont újabb fontos GS mérkőzést veszített el, ezúttal Ausztráliában, Sandgren ellen, így megismétlődött a New York-i csapás. Indian Wellsben bokasérülés miatt lépett vissza, ami után több hetes kényszerpihenő következett. Nem volt könnyű számára az elmúlt 350 nap, az biztos. Egyedüli pozitívumként a februári Buenos Aires-i tornagyőzelme említhető. Azt nem tudni, hogy a bokája végül teljesen rendbe jött-e, és azt sem, hogy van-e, vagy volt-e azóta egyéb problémája. Úgy tűnik, hogy inkább mentális gondokkal küzd, bár erre Madrid részben rácáfol, viszont az biztos, hogy a tavalyi formájától eddig elmaradt. Mindezek tükrében pedig meglepő lenne ha ismét elődöntőzne.

 

A római torna (talán) meghozta Djokovic számára a fordulópontot, ugyanis több egymást követő mérkőzést is nyert, miközben néha régi önmagát idézte. Az első három találkozót egyaránt két szettben húzta be, így nem bonyolódott nagy csatákba. Látszott rajta, hogy jóval koncentráltabb és kiegyensúlyozottabb a pályán, mint az azt megelőző időszakban volt, ráadásul az elődöntőben megszorongatta azt a Nadal-t, akivel most nem lehetett egy lapon említeni, ami további pozitívum.

A legjobb talán a küzdeni akarásnak az újbóli jelei voltak, melyet rég láttunk tőle. Összességében nézve felszabadultabban játszott, mint a szezon korábbi szakaszában, ami egyúttal azt is jelentheti, hogy ismét ura a saját helyzetének. Mivel most látszott rajta először, hogy kezd kimászni a gödörből, a Garros-on nem az eredmény lesz a fontos, hanem elsősorban az, hogy ismét mérkőzéseket játsszon és nyerjen, illetve újra felvegye a ritmust, visszarázódjon a versenyzésbe, ugyanis azt nem szabad elfelejteni, hogy idén eddig kevés csatát vívott. Ha Nole meg tud maradni ezen az úton, melyen a múlt héten elindult, akkor a következő hónapok elsődleges célja az az lehet, hogy ismét felépítse magát, amire most jó esély mutatkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr313993536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.